Snabbt segermål av IFK Malmö

Något målkalas blev det inte. Men vad spelade det för roll. IFK Malmö gjorde vad som krävdes och besegrade särklassiga jumbon VMA IK, om än med absolut minsta möjliga marginal, 1-0, i Södertvåans 16:e omgång.

Trepoängaren var, om inte ett måste, åtminstone oerhört betydelsefull i "gulingarnas" kamp för att bärga ett nytt kontrakt. Vill allt sig väl tar också Ängelholms FF och besegrar Lunds BK i morgondagens match.

– Men vi lämnar allt spekulerande där. Vi är före Lunds BK för tillfället, men som jag har sagt tidigare är det även andra lag inblandade, konstaterade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, nöjt till ifkmalmo.com, efter 1-0-segern mot VMA IK.

Ett VMA IK som nu i stort sett kan börja förbereda sig för division 3-spel kommande säsong. Deras sista chans låg i att vinna mot IFK Malmö och sedan även ta Lunds BK i nästa omgång.

Nu är det hela fem poäng upp till Lunds BK och ytterligare en före ligger "di gule". Det ska alltså oerhört mycket till om det ska spelas division 2-fotboll på gemytliga (frånsett regnskuren) Arkelstorps IP till våren.

– Det är bara trevligt att komma ut och se andra arenor än de vanliga. Men det hade såklart inte varit så trevligt om vi inte hade vunnit. Nu gjorde vi det, även om det var lite onödigt spännande på slutet, menade Anders Grimberg.

Nog var det inte så många som trodde att det skulle bli en spännande match. Inte då det hade gått knappa fyra minuter. Redan då hade nämligen Fisnik Alaj skruvat in 1-0 till IFK Malmö ur snäv vinkel efter en lång passning av Daniel Jovanovic.

Men Fisnik Alajs mål, som dessutom var hans första seriemål i A-lagssammanhang i klubben, skulle bli matchens enda. För Alaj kom matchavgörandet lägligt med tanke på den senaste tidens succé i U-laget. Åtta mål på två matcher går knappast att snacka bort.

– Underbart skönt att äntligen få visa att jag duger även i A-laget. Men viktigast var ändå att vi vann. De här tre poängen kan visa sig oerhört betydelsefulla i slutändan, kommenterade Fisnik Alaj.

Han fick en chans till, men den gången kunde VMA-målvakten Martin Lundborg, avvärja till hörna, med en lysande räddning. Snöpligt för Fisnik Alaj, som efter allt slit, hade varit värd ytterligare ett mål.

– Den hade nog gått in om det inte hade varit för målvaktens fina räddning. Men det är en del matcher kvar och många viktiga mål att göra. Förhoppningsvis kan det här föra något gott med sig, sade den gula matchhjälten.

Det märktes att VMA bara har lyckats göra fyra mål så här långt i serien. Vid varje fast situation öste de in den ena långbollen efter den andra i straffområdet, men det var också deras enda farliga vapen.

Riktigt hett blev det dock i stort sett bara två gånger. Högerbacken Fredrik Bengtsson hade en nick som rensades bort på mållinjen och med fyrtio sekunder kvar nickade Jens Hermansson så bra att IFK-målvakten Joakim Moberg tvingades tippa över.

– Moberg agerade mycket övertygande och dirigerade sitt försvar på bästa sätt. Det var inte några som helst tveksamheter, lugnt och säkert, berömde IFK Malmö-tränaren Anders Grimberg.

IFK Malmö skulle ha vunnit med större siffror. Efter en mindre sevärd första halvlek spelade man upp sig betydligt i andra. Framförallt mellan matchminut 60 och 80 då det, mer eller mindre, hela tiden låg mål i luften.

Bröderna Zoran och Daniel Jovanovic hade sina chanser, liksom Martin Abrahamsson och Migjen Shaqiri. Men när det väl var dags att passa eller avsluta, så gjorde man det alldeles för svårt för sig.

– Vi skulle ha avgjort långt tidigare. Men vi vann åtminstone. Sedan får vi också ta med oss vår fina period i andra halvlek, då vi rullade boll riktigt bra och i princip gjorde vad vi ville med VMA IK.

– Fem matcher spelade i höst, två vinster, en oavgjord och två förluster. Det och vår stigande formkurva är vi glada för, men det återstår ännu sex svåra matcher och än är vi inte klara, avrundade Anders Grimberg.

Hometeam: VMA IK
Hometeam form: 4-5-1
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-1
Scorefull: 0-1
Arena: Arkelstorps IP
Crowd: 214
Referee: Klas Karlsson, Johannishus, Henrik Svensson, Karlskrona, Jörgen Persson, Åhus
Goal: 0-1 (4) Fisnik Alaj
Homewarning: Håkan Leo
Home sent of: –
Homempv: Jens Hermansson
Awaympv: Joakim Moberg
Hometeam Squad: Martin Lundborg

Fredrik Bengtsson
Nils Ekvall
Jens Hermansson
Henrik Kjellén

Jens Bertilsson
Håkan Leo
Robert Holmqvist
Marcus Kallberg
Thomas Mårtensson

Anders Giselsson
Hometeam Sub: Christian Andersson (Anders Giselsson 51)
Kristoffer Åkesson (Thomas Mårtensson 79)
Martin Johansson (Henrik Kjellén 87)
Mattias Kardum
Jimmie Andersson (målvakt)
Awayteam Squad: Joakim Moberg

Ali Jasim
Michal Aksamit
Robert Kjellin
Gamal Bin Saaid

Blerim Mullici
Martin Abrahamsson
Zoran Jovanovic
Daniel Jovanovic

Fisnik Alaj
Migjen Shaqiri
Awayteam Sub: Karim El hage (Blerim Mullici 46)
Nana Piesie (Migjen Shaqiri 68)
Mahmod Khattab (Fisnik Alaj 77)
Valon Muslijaj
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)