IFK Malmö kopplade greppet

Det mesta hade pekat på division 3 om det inte hade blivit vinst för IFK Malmö i söndagens ödesmatch mot Högaborgs BK. Men nu gick det trots allt vägen för "gulingarna" då man efter en fin andra halvlek kunde vinna med 3-1.

Ännu har dock IFK Malmö långtifrån säkrat division 2-kontraktet. Men segern förde i varje fall åter upp klubben på en tionde plats i tabellen. Med blott två omgångar kvar att spela är marginalen tre poäng ner till Högaborg, under strecket.

– Två djävulusiska omgångar, som IFK Malmö-tränaren Anders Grimberg, ville utrycka det. Men hoppas bara att vi slipper spela med kniven mot strupen i sista matchen. Jag vill gärna att det avgörs redan nästa helg då vi möter Ängelholm.

Det kan man gott unna honom. För med det spel som "di gule" presterade, åtminstone stundtals i den ljumma höstsolen på Malmö IP, har man definitivt i den här serien att göra även nästa år.

Från läktarplats såg det kanske inte så mycket ut för världen i första halvlek. Men intentionerna fanns där hela tiden och man var flera gånger bara en hårsmån från att rinna igenom och få ett tidigt ledningsmål.

– Vi kändes giftigare än Högaborg redan från start. Och efter att vi betonat vikten av att avvakta bästa läget i halvtidssnacket, så blev det riktig fart på anfallsspelet i andra, sade Anders Grimberg, till ifkmalmo.com.

Utdelningen skulle heller inte dröja mer än sju minuter in på den andra akten. Och som så många gånger förr var det bröderna Jovanovic, den äldre Zoran och lillebror Daniel, som låg bakom målet.

Faktiskt ett mycket snyggt sådant. Daniel Jovanovic klackade i höjd med straffområdet vidare till Zoran Jovanovic, som förlängde till en framstormande Jörgen Svensson. Jörgen, som varit med så många gånger förr, förvaltade enkelt fram till 1-0.

Och det skulle komma mera. Minuten senare hade Jörgen Svensson en nick som så när hade gett 2-0. Men det var lagkaptenen Martin Abrahamsson som fick göra nästa mål, ett hårt pressat skott, efter en ribbretur orsakad av Robert Kjellin.

– Jag hade före matchen sagt att jag inte brydde mig om hur det såg ut, bara vi vann. Men vilka snygga mål vi gjorde. Det är härligt att se av killarna när en match betyder så mycket, menade IFK-tränaren Anders Grimberg.

Ett 3-0-mål lät vänta på sig till tre minuter före full tid. Den här gången var det också extra tydligt det där med att avvakta bästa läget, som IFK:s tränarduo Anders Grimberg och Mikael Svensson hade påpekat under halvtidsvilan.

Zoran Jovanovic tog bollen redan vid mittplan. Löpte kanske en 20-25-meter för att sedan ställa sig och invänta mer folk. Det tog några sekunder, men sedan kom inhopparen Nana Piesie, fick bollen och helt fri hade han inga problem att rulla in trean.

– Men vi kunde och borde ha gjort fler mål. Vi skapade faktiskt enormt mycket målchanser i den andra halvleken. Det var bara det sista lilla som saknades för att det skulle bli en storseger, påpekade Anders Grimberg.

Framåt handlade som sagt mycket om bröderna Zoran och Daniel Jovanovic. Deras lättsamma, sevärda lir, med flera nummer ur den högre skolan, gav många konstruktiva anfall, som ställde till ett och annat bekymmer för Högaborg.

Sedan att man satsade på många långa bollar mot Jörgen Svensson var fullt medvetet. Svensson, oavsett var han spelar, är oerhört stark i luftrummet och detta var nära att ge utdelning ett flertal gånger i matchen.

– Vi började med att sätta långa bollar mot honom. Sedan fick vi se hur länge vi skulle hålla på med det, men det gick ju alldeles utmärkt den här gången. Roligt när taktiken fungerar som man har tänkt sig, sade Anders Grimberg.

Högaborg hade inte alls mycket framåt. Det blev trots allt ett mål på stopptid sedan det blivit lite missförstånd i IFK-försvaret. Men detta var första och enda gången på hela matchen som man direkt gick bort sig.

I avstängda, Michal Aksamits, frånvaro fick högerbacken Emil Ankarberg ändra position och flytta in centralt. Tillsammans med Robert Kjellin utgjorde han ett mittlås som i stort sett stoppade allt som kom i deras väg.

Dagens match var raka motsatsen till insatsen mot Laholm förra helgen. Då var det mesta slött och oinspirerat. IFK Malmö skapade en enda riktig målchans och var inte ens i närheten av att ta poäng.

– Med så här unga spelare blir det mycket upp och ner. Om de har bra eller dåligt humör, beror på vilken sida av sängen som de har vaknat. Det är något som mognar med tiden, förklarade Anders Grimberg, IFK-tränaren.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: HÖGABORGS BK
Awayteam form: 4-5-1
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 3-1
Arena: Malmö IP
Crowd: 406
Referee: Niklas Olsson, Ystad, Benny Olsson, Sjöbo, Magnus Rasmusson, Sjöbo
Goal: 1-0 (52) Jörgen Svensson, 2-0 (58) Martin Abrahamsson, 3-0 (87) Nana Piesie, 3-1 (90+2) Filip Egger
Homewarning: Blerim Mullici, Zoran Jovanovic
Home sent of: –
Homempv: Emil Ankarberg
Awaympv: Marcus Olsson
Hometeam Squad: Abdul Semwanga-Nyende

Ali Jasim
Emil Ankarberg
Robert Kjellin
Gamal Bin Saaid

Blerim Mullici
Martin Abrahamsson
Zoran Jovanovic
Karim El hage

Jörgen Svensson
Daniel Jovanovic
Hometeam Sub: Mahmod Khattab (Karim El hage 74)
Nana Piesie (Daniel Jovanovic 81)
Haris Xhemajli (Blerim Mullici 86)
Fisnik Alaj
Adnan Zukancic (målvakt)
Awayteam Squad: Stojan Lukic

Mani Mozaffari
Markus Johannesson
Vlado Reljanovic
Martin Olsson

Nathaniel Winkel
Per Jacobsson
Fredrik Dupont
Patrik Bjurenståhl
Marcus Olsson

Hesam Rajabieh-Fard
Awayteam Sub: Filip Egger (Nathaniel Winkel 54)
Jonas Wirmola (Per Jacobsson 70)
Daniel Waldh (Marcus Olsson 81)
Daniel Ander
Nikola Stojilkovic (målvakt)