IFK Malmö kvar i division 2

Både IFK Malmö och Lunds BK klarade nytt kontrakt i division 2. Men det var verkligen på håret att det gick vägen för "Malmögulingarna". Minsta lilla oflyt och det hade blivit förlust mot "Krubban".

Nu slutade matchen trots allt, 2-2, vilket gav bästa tänkbara upplösning av dramat. Högaborgs BK får lämna Södertvåan, efter 0-4 mot IFK Hässleholm, medan IFK och LBK, som sagt stannar kvar.

– Det är väl snarare mer lättnad än glädje som jag känner just nu. Hade vi åkt ut med den här truppen hade det var grymt. Men som tur var gick det vägen till sist, sade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Förutsättningarna var annars glasklara inför matchen. Förlust och IFK Malmö skulle få börja om i trean. Oavgjort kunde räcka – om Högaborg förlorade mot Hässleholm. För Lund gällde det bara att ta en poäng.

IFK Malmö öppnade i ett högt tempo och var sånär att ta ledningen. Men då hände det som absolut inte fick hända. Lunds BK:s Fredrik Karlsson fick på en praktträff och 0-1 var ett faktum på resultattavlan.

– Vi ville så gärna ha ett ledningsmål. Men nu blev det precis tvärtom. Gissa om det kändes tungt i det läget. Nu tog det dock inte så lång tid innan kvitteringen kom, menade Anders Grimberg.

Utdelningen kom i den 42:e minuten, exakt 17 minuter efter Lunds BK:s 1-0. Ett inlägg från höger nådde fram till en helt fri Zoran Jovanovic, som bara hade att enkelt placera bollen vid sidan om LBK-målvakten Fredrik Aronsson.

Samma sak för IFK Malmös del upprepade sig sedan i början av andra. Knappt hade storpubliken, 1244 personer, på läktarna hunnit bänka sig innan de fick se LBK göra 2-1, på nytt genom Fredrik Karlsson.

– Jag som hade hoppats att de skulle vara vi som gjorde 2-1. Sedan var Lunds andra mål ganska likt det första, ett skott utifrån, som jag väl inte direkt kan klandra försvaret för, kommenterade Anders Grimberg.

Kvitteringen till 2-2 skulle dock bara dröja fem minuter. Zoran Jovanovic fick två chanser. Första skottet täcktes undan, men det andra där han slog till direkt på volley gick i en båge över målvakten och in i mål.

Jovanovic själv hävdar att han inte såg luckan i det bortre hörnet.
– Jag bara sköt och sedan hoppades jag att det skulle bli något bra av det…

Zoran Jovanovic tog verkligen sitt ansvar när det som bäst behövdes och gjorde en av sina bästa matcher den här säsongen. Stundtals gjorde han lite som han ville och med lite mer flyt hade det även blivit ett tredje mål.

Den här gången fick Zoran vara anfallare tillsammans med Nana Piesie. En position som han behärskade minst lika bra, som den han har spelat på under i stort sett hela hösten, den som innermittfältare.

– Jag spelar där tränaren placerar mig, men helst spelar jag på innermittfältet. Där får jag mer boll att jobba med och det är då jag trivs mest, sade Zoran Jovanovic, som blott nätade för andra matchen i år. Det blev två mål även hemma mot Värnamo.

Sista kvarten var det inget högre tempo från något av lagen. Spelarna visste om att IFK Hässleholm ledde med 3-0 över Högaborgs BK och då fanns det ingen anledning att riskera något i onödan.

Mycket påminde faktiskt om Sverige-Danmark i senaste EM-slutspelet.
– Men det hade varit mycket onödigt om vi hade satsat framåt för ett segermål, råkat slarva i defensiven och släppt in ett 2-3-mål, påpekade Anders Grimberg, IFK-tränaren.

Nu bollade IFK Malmö runt ganska friskt inom backlinjen. Det blev några enstaka attacker, men inget som precis gav skrämselhicka för LBK. Lund försökte åtminstone anfalla när man väl fick bollen.

Slutkvarten till trots var alla överens, även den avgående Lunds BK-tränaren Dan Kanter, om att 2-2 var ett fullt rättvist resultat i en mycket jämn match. Något annat behövdes som bekant inte för en lycklig utgång.

– Detta var inte lite jobbigt. Men vilken fantastisk kämpamoral killarna visade när det verkligen gällde. Härligt att de lyckades fixa kontraktet, även om det var med minsta möjliga marginal, sade Anders Grimberg.

En svajig säsong, där man slitits mellan hopp och förtvivlan, är nu till ända för IFK.
– Varannan vecka har vi varit över näsan och varannan under, hela säsongen. Det känns fantastiskt skönt just nu, menade andretränaren Mikael Svensson.

Anders Grimberg var inte sen att hylla staben kring honom.
– Utan ett hårt arbete hela säsongen från samtliga hade det inte lyckats. Mikael Svensson och de andra kring laget har betytt oerhört mycket.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: LUNDS BK
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-1
Scorefull: 2-2
Arena: Malmö IP
Crowd: 1244
Referee: Martin Olsson, Karlskrona, David Augustsson, Sölvesborg, Kurt Hansèn, Hässleholm
Goal: 0-1 (25) Fredrik Karlsson, 1-1 (42) Zoran Jovanovic, 1-2 (47) Fredrik Karlsson, 2-2 (52) Zoran Jovanovic
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: Zoran Jovanovic
Awaympv: Fredrik Karlsson
Hometeam Squad: Joakim Moberg

Emil Ankarberg
Michal Aksamit
Jörgen Svensson
Gamal Bin Saaid

Ali Jasim
Martin Abrahamsson
Robert Kjellin
Blerim Mullici

Zoran Jovanovic
Nana Piesie
Hometeam Sub: Fisnik Alaj (Nana Piesie 71)
Daniel Jovanovic
Mahmod Khattab
Migjen Shaqiri
Abdul Semwanga-Nyende (målvakt)
Awayteam Squad: Fredrik Aronsson

Daniel Ormelius
Pontus Jarnlo
Tim Strömberg
Andreas Stridh

Jörgen Nilsson
Tom Hansson
Henrik Jannborg
Marcus Winqvist

Fredrik Karlsson
Johannes Blomstrand
Awayteam Sub: Henrik Danielsson (Johannes Blomstrand 74)
Jesper Rendin (Fredrik Karlsson 81)
Lars-Göran Algerbo (Marcus Winqvist 89)
Martin Arnoldsson
Marcus Dubré (målvakt)