Sent avgörande av IFK Malmö

Med IFK Malmö på planen blir det sällan odramatiskt. Först med sex sekunder kvar av tisdagens kamratderby mot serieettan IFK Trelleborg kunde norrmannen Trond Förde Eriksen ordna segermålet, 25-24, på ett genombrott.

En seger som var oerhört betydelsefull i kampen om en plats i allsvenskan till våren. Något som man nu har helt i egna händer. Det gäller bara att göra sitt jobb mot H 65, Kärra HF och Olympic/Viking.

– Ja, vinner vi rubbet så är det klart. Men med lite flyt i de andra matcherna så skall det inte behöva bli ett avgörande mot O/V, som både har Ystads IF och IFK Trelleborg kvar att möta, konstaterade Dragan Brljevic, tränare i IFK Malmö, nöjt, till ifkmalmo.com.

För "di gule" var det faktiskt fjärde gången den här säsongen som man lyckades vinna med uddamålet. Två av de tidigare har också kommit på hemmaplan, mot nästjumbon BK Heid, och mittenlaget IFK Kristianstad.

– Vi har lite svårt att stänga igen matcherna. Men att det blev så dramatiskt idag (läs tisdag) berodde till mångt och mycket på att Ken Berkowitz var strålande i IFK Trelleborgs mål, sade Dragan Brljevic.

Så sant som det var sagt. Med tjugo räddningar överglänste han med råge IFK Malmö-målvakterna Tomas Drivstedt och Sinisa Strmecki, där åtminstone den senare definitivt inte gjorde bort sig, med några räddningar i viktiga skeenden.

Sinisa Strmecki som kom in och gjorde en stark match mot Ystads IF i fredags hade dock på nytt fått börja på bänken. Knappa kvarten in i andra halvlek, vid ställningen 16-17, bytte han av Drivstedt, som inte alls hade varit särskilt lyckosam.

– Jag hade funderat på att starta med Sinisa, men Tomas har också gjort många bra matcher så han fick fortsatt förtroende. Men bytet fick i varje fall avsedd effekt, förklarade IFK Malmö-tränaren Dragan Brljevic.

Det var annars en match som i stort sett föll i publikens smak. De drygt 400 åskådarna på läktarna fick se en match som var riktigt jämn från början till slut, med likaställning, vid hela tjugo tillfällen.

Med knappa sju minuter kvar på anslagstavlan, vid ställningen 22-22, inträffade det som förmodligen kom att bli matchavgörande.

Först räddade IFK Malmö-målvakten Sinisa Strmecki en straff från Trelleborgs danska skyttekung Lars Felskov. Bara för att sedan inom loppet av 21 sekunder, se det egna laget göra både 23-22 och 24-22.

– Då trodde jag väl i praktiken att segern var klar och att det skulle bli något mål ytterligare. Men ännu en gång slappnade vi av och slarvade på tok för mycket i våra uppspel, tyckte Dragan Brljevic.

IFK Trelleborg tilläts ännu en gång komma tillbaka in i matchen. Reducerade till 23-24 med mindre än två minuter kvar och kvitterade till 24-24 då det återstod 32 sekunder att spela av matchen.

Men IFK Malmö ville verkligen ha en seger och tog timeout med klockan på 29:34. Ett drag som lyckades då norrmannen Trond Förde Eriksen till slut kunde bryta sig igenom och stänka dit 25-24 med blott sex sekunder kvar att spela.

– Skönt att vi lyckades till slut. Det hade inte känts bra om vi förlorat den här matchen också, för vi var ju bättre än Trelleborg. Egentligen skulle vi ha vunnit även mot Ystads IF, sade Dragan Brljevic.

Framförallt i försvaret var IFK Malmö sett över 60 minuter bättre än Trelleborg. Man gick också på betydligt fler avslut. Men så hade IFK Trelleborg en viss Ken Berkowitz, en av seriens bästa målvakter.

Hos IFK Malmö kretsade som vanligt det mesta kring danskarna. Theis Husfeldt följde upp de elva målen mot Ystads IF med att den här kvällen göra nio mål, varav fyra på straff. Duktig var även Jonas Jensen med tre mål från linjen, efter inspel av Husfeldt.

– Det är sådana här tuffa matcher som vi måste vinna. Sedan kan vi väl en aning bättre spelmässigt. Det var lite för många felpassningar, bortslarvade bollar och tekniska fel för att vara helt perfekt, avrundade Dragan Brljevic, IFK Malmös tränare.

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: –
Awayteam: IFK TRELLEBORG
Awayteam form: –
Scorehalf: 12-11
Scorefull: 25-24
Arena: Baltiska Hallen
Crowd: 413
Referee: Peter Hansson, Helsingborg, Peter Olsson, Helsingborg
Goal: –
Homewarning: Daniel Hedlund 2, Fredrik Koos, Trond Förde Eriksen
Home sent of: –
Homempv: Theis Husfeldt
Awaympv: Ken Berkowitz
Hometeam Squad: Tomas Drivstedt
Sinisa Strmecki
Fredrik Olofsson

Theis Husfeldt
Jonas Jensen
Daniel Hedlund
Fredrik Koos
Daniel Thysell
Rickard Roos
Johnni Pedersen
Trond Förde Eriksen
Niclas Ljungqvist
Mads Isbrand
William Magnusson
Hometeam Sub: Theis Husfeldt 9 (4)
Trond Förde Eriksen 4
Jonas Jensen 3
Mads Isbrand 3
Niclas Ljungqvist 3
Daniel Hedlund
Johnni Pedersen
William Magnusson
Awayteam Squad: Magnus Göransson
Ken Berkowitz

Jadranko Milosevic
Rikard Nilsson
Marcus Sjöstrand
Kim Johansson
Lars Felskov
Kenneth Gundersen
Daniel Andersson
Senad Alkic
Hans-Peter Motzfeldt-Kyed
Kim Pedersen
John Kristensen
Awayteam Sub: Hans-Peter Motzfeldt-Kyed 6
Lars Felskov 6 (1)
Kim Johansson 3 (1)
Marcus Sjöstrand 3
Daniel Andersson 2
John Kristensen 2 (2)
Jadranko Milosevic
Kenneth Gundersen