IFK Malmö till allsvenskan

Det blev IFK Malmö som tog den allsvenska plats som stod på spel när man på onsdagskvällen besegrade Olympic/Viking HK i Helsingborg med 28-24 (11-12). Och det var inget snack om saken, det var det bästa laget som vann.

Det innebär att IFK Malmö spelar i allsvenskan nu till våren tillsammans med Ystads IF, IFK Trelleborg och Hästö IF från söderettan samt Hallby, IFK Tumba, AIK och Eskil från den norra serien.

Matchen i Helsingborg tyckte jag vi var på väg att vinna flera gånger, till exempel vid 9-6-ledning och friläge för Jonas Jensen som han tyvärr satte i stolpen. Sedan lyckades O/V komma tillbaka i matchen och ta ledningen i paus med 12-11.

Första halvlek var mest en kamp mellan Tomas Drivstedt i IFK-holken och Patrik "Putte" Åswärd i O/V:s dito. Jodå, "gamle" Putte som spelat många år med oss i IFK Malmö visade gamla goda takter.

Skillnaden denna gång var att Tomas fortsatte storspela i andra halvlek medan "Putte" inte kom upp i riktigt samma standard i andra halvlek, utan lämnade över sin plats i holken till Christoffer Sternius.

Andra halvlek började för övrigt med att O/V ökade sin ledning till 13-11, men sedan var det slut med framgångarna för helsingborgarna, och IFK gick omgående ikapp och förbi, och höll sedan ledningen matchtiden ut.

För övrigt fick O/V:s sportchef som intervjuades innan matchen rätt, men fel, när han förutspådde en jämn match i cirka 45 minuter varefter O/V skulle rycka och vinna med fyra bollar. Ett fel där alltså, men ett icke helt oväsentligt sådant förstås.

Vidare på temat "så fel det blev" vill jag nämna en intervju med Börje Fennhagen i onsdagens Helsingborgs Dagblad där han svarar på frågan "Vem vinner och varför" med "Vi vinner för att vi är det bättre laget på alla positioner".

Inte heller denna gång stämde kartan med verkligheten, utan det visade sig vara precis tvärtom. I verkligheten var IFK Malmö det bästa laget, på alla positioner.

Bäst i det gula laget var redan nämnde målvakten Tomas Drivstedt, men inte långt efter kom Niclas Ljungqvist som efter en tuff inledning kom storstilat tillbaka och skojade friskt med O/V-försvaret på sin högerkant.

Även Theis Husfeldt gjorde en stark insats, framförallt visade han säkerhet på de viktiga straffarna i andra halvlek. Egentligen vill man nämna hela laget en sådan här dag, och även inställningen på bänken imponerade.

Till exempel så visade både Rickard Roos och Fredrik Koos härligt engagemang trots att det inte blev någon speltid för dessa herrar denna gång. Men jag tycker vår tränare, Dragan Brljevic, gjorde rätt som inte bytte alltför mycket i denna täta match.

Nu tar vi lite välbehövlig paus från matchandet och firar jul i lugn och ro, vilket kan behövas för när väl allsvenskan drar i gång i början av januari blir det med ett mycket intensivt matchschema.

Men om detta, och lite mer om förutsättningarna inför allsvenskan kommer vi att komma tillbaka om innan nyår.

Hometeam: OLYMPIC/VIKING HK
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: –
Scorehalf: 12-11
Scorefull: 24-28
Arena: Idrottens Hus
Crowd: 1119
Referee: Krister Andersson, Trelleborg, Per-Ola Björk, Malmö
Goal: –
Homewarning: Börje Fennhagen 2, Andreas Thynell, Omar Asmi, Per-Erik Pettersson
Home sent of: –
Homempv: Andreas Thynell
Awaympv: Tomas Drivstedt
Hometeam Squad: Patrik Åswärd
Christoffer Hernius

Christoffer Sandström
Anders Kourtzman
Lars Eklöv
Jonas Busk
Peter Nordqvist
Christoffer Persson
Börje Fennhagen
Per-Erik Pettersson
Omar Asmi
Sebastian Karlsson
Fredrik Ljunggren
Andreas Thynell
Hometeam Sub: Andreas Thynell 6
Omar Asmi 6
Jonas Busk 3 (1)
Per-Erik Pettersson 3
Lars Eklöv 2
Peter Nordqvist 2
Börje Fennhagen
Christoffer Sandström
Awayteam Squad: Tomas Drivstedt
Sinisa Strmecki
Fredrik Olofsson

Theis Husfeldt
Jonas Jensen
Daniel Hedlund
Fredrik Koos
Rickard Roos
Johnni Pedersen
Trond Förde Eriksen
Niclas Ljungqvist
Mads Isbrand
William Magnusson
Awayteam Sub: Theis Husfeldt 11 (5)
Niclas Ljungqvist 6
Trond Förde Eriksen 4
Daniel Hedlund 2
Johnni Pedersen 2
Jonas Jensen
Mads Isbrand
William Magnusson