IFK Malmö i allsvensk serieledning

Det var nätt och jämnt som IFK Malmö kom fram till Eskilstuna Sporthall. Men väl på plats visade "gulingarna" upp ett riktigt fint spel framåt och kunde besegra jumbon HK Eskil med 35-30 (17-13).

– Ja, det gick bra trots allt strul. Visst släppte vi in lite väl mycket mål, men det får man ta en dag som denna då vi presterade säsongens i särklass bästa anfallsspel, sade Dragan Brljevic, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Nu innebär lördagens seger att "di gule" åtminstone toppar den allsvenska tabellen över natten. På söndagen spelar nämligen IFK Trelleborg mot IF Hallby och går vid seger om på bättre målskillnad.

Men IFK Malmö har ändå bäddat väl för sig inför nästa lördags direkta toppmatch hemma mot nämnda IFK Trelleborg. Att göra 35 mål på bortaplan är riktigt bra även om den här gången råkade vara mot hittills poänglösa HK Eskil.

– Vi var flera klasser bättre än vad Eskil var. Men de kämpande ändå hela matchen, annars hade de aldrig gjort 30 mål på oss. De utnyttjade att vi var lite sega i benen i försvarsspelet på grund av resan, menade Dragan Brljevic.

Snöovädret ställde nämligen till det rejält för IFK Malmö. Det första tåget till Norrköping gick på utsatt tid, men en försening på 40 minuter under vägen strulade till det så att man missade anslutningståget till Eskilstuna.

– En ersättningsbuss hade SJ lovat skulle komma, men den dök aldrig upp så vi blev tvingade att åka taxi till Eskilstuna. Dyrt som sjutton, men det var den enda lösningen, förklarade IFK Malmö-ordföranden Tommy Thysell.

Den sista kvintetten spelare, Fredrik Koos, Mads Isbrand, Niclas Ljungqvist, Sinisa Strmecki och Trond Förde Eriksen, tillsammans med en ledare och undertecknad, anlände till Eskilstuna Sporthall först då det återstod tio minuter till matchstart.

Nu var dessutom matchstarten uppskjuten en halvtimme på grund av transportstrulet. Så det var bara att byta om och göra sig redo för spel snarast möjligt. Och av den anledningen fick IFK Malmö starta med en lite ovanlig uppställning.

Blott sjutton minuter efter ankomsten kom norrmannen Trond Förde Eriksen in på planen. Och det kunde ju ha börjat bättre för honom – det blev utvisning direkt för en till synes förvånad Förde Eriksen.

– Det var ingen bra start för honom. Men det gick ju bättre efterhand. Mads Isbrand kom in strax efter utvisningen och gjorde mål direkt, kommenterade IFK Malmö-tränaren Dragan Brljevic.

Den lite ovanliga startuppställningen, som vanligt med Tomas Drivstedt i mål, men även med Rickard Roos, Jonas Jensen, Johnni Pedersen, Theis Husfeldt, William Magnusson och Johan Andersson gjorde dock inte på något sätt bort sig.

Efter en något trög inledning kom man igång ordentligt. Försprånget växte allteftersom och via 17-12 skaffade sig IFK Malmö en fyramålsledning, 17-13 i halvtid. Ett försprång som sedan växte direkt i den andra halvleken.

Som mest hade "gulingarna" ledningen med åtta bollar vid 23-15 och 24-16, men några utvisningar gjorde att Eskil kunde krypa närmare. Man var vid några tillfällen så nära som fyra bollar innan IFK Malmö kunde dra ifrån på nytt.

– Annars hade vi nog vunnit med minst tio bollar, 35-25, eller något sådant, sade Dragan Brljevic. Vi var nämligen så pass mycket bättre än de fem mål som det trots allt blev till slut.

Spelfördelaren Johnni Pedersen var mycket bra under hela matchen och förärades också med priset som matchens lirare. Detta efter att ha gjort sin hittills bästa match i IFK-tröjan, med ett stabilt försvarsspel och vasst skytte, vilket gav tio egna mål.

– Jag visste att han hade ett bra skott. Men det gäller att han litar mer på sig själv. Det gjorde han idag (läs lördag) och det gav ju verkligen resultat, berömde IFK-tränaren Dragan Brljevic.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: HK ESKIL
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: –
Scorehalf: 13-17
Scorefull: 30-35
Arena: Eskilstuna Sporthall
Crowd: 365
Referee: Patrik Eriksson, Joakim Gillman
Goal: –
Homewarning: Daniel Adolfsson 2, Anders Karlsson, Emil Berggren, Marinus Hellman, Pierre Jonsson
Home sent of: –
Homempv: Anders Karlsson
Awaympv: Johnni Pedersen
Hometeam Squad: Jimmy Backlund
Miro Vucic

Daniel Adolfsson
Pierre Jonsson
Fredrik Thofelt
Marinus Hellman
Thomas Flodman
Emil Berggre
Johan Hägglund
Heikki Virolainen
Hannu Virolainen
David Öbrink
Anders Karlsson
Hometeam Sub: Emil Berggren 9
Anders Karlsson 6 (3)
Fredrik Thofelt 5
Daniel Adolfsson 3
David Öbrink 3
Thomas Flodman 3 (2)
Marinus Hellman
Awayteam Squad: Tomas Drivstedt
Sinisa Strmecki

Theis Husfeldt
Jonas Jensen
Daniel Hedlund
Fredrik Koos
Daniel Thysell
Rickard Roos
Johnni Pedersen
Trond Förde Eriksen
Niclas Ljungqvist
Mads Isbrand
William Magnusson
Johan Andersson
Awayteam Sub: Johnni Pedersen 10 (3)
Mads Isbrand 6
Theis Husfeldt 6 (1)
Daniel Hedlund 3
Trond Förde Eriksen 3
William Magnusson 3
Johan Andersson 2
Daniel Thysell
Niclas Ljungqvist