Att Trelleborgskamraterna var överlägsna i lördagens derby är ett kallt konstaterande. IFK Malmö hade inget att hämta nere i Söderslättshallen. Det var Trelleborgs match från början till slut och man kunde vinna med hela 32-24 (14-10).

Trots att IFK Malmö var uppe och nosade vid ett par tillfällen och var så nära som två bollar så kändes det som att Trelleborg hade full kontroll. "Di gule" hittade aldrig någon spelrytm varken bakåt eller framåt efter en miserabel inledningskvart där Trelleborg ryckte åt sig en ledning med 9-3.

IFK Malmö kom från början totalt fel i sina försvarspositioner. Det fina försvarsspel vi har sett tidigare matcher var som bortblåst. Istället för ett kompakt 3-2-1-försvar hamnade man ständigt i en 3-3-formation med alldeles för långt mellan spelarna.

Vad detta kan bero på, kan man bara sia om, men kanske kan överambition och övertändning vara en tänkbar förklaring. I vilket fall luckrades detta försvarsspel upp lätt av ett spelskickligt Trelleborg anförda av den eminente John Kristensson.

IFK Malmö gjorde de första 15 minuterna endast tre mål och man spelade inte på något sätt dåligt utan spelade till och från sig fram till bra lägen, men avsluten var alldeles för tama och okoncentrerade.

Signifikativt för denna period var vid ställningen 6-3, då IFK Trelleborg fick en dubbel tvåminutersutvisning på Lars Felskov och kom ur denna period med ledning 9-3.

Alltså, gjorde man 3-0 med en man kort, där IFK Malmö tappade fattningen totalt och tog felbeslut på felbeslut. Det gula laget fortsatte dock kämpa, reducerade till 10-13 som sedermera blev 10-14 innan pausen och man kunde se något som gick att likna vid en positiv trend.

Det var nog mer av en schimär då IFK Trelleborg i princip omedelbart ryckte åt sig en sexmålsledning i andra halvlek. En sista kraftansträngning av bortalaget gjorde dock att man kunde närma sig i målprotokollet och var så nära som två mål.

Men så ställde ett par helt korrekta utvisningar till det och de sista tio minuterna av matchen blev en ren defilering för hemmalaget mot slutsignalen och en fullt välförtjänt Trelleborgsseger.

Som nämnts tidigare hittade IFK Malmö ingen spelrytm och samtidigt som man hamnade i ett tidigt underläge, började man stressa istället för att utnyttja de tillfällen som trots allt bjöds.

Målvaktsmatchen vann Trelleborgs målvaktspar överlägset över Malmös, men till deras försvar så hade Malmös målvakter en otacksammare uppgift. Ingen i IFK Malmö som hade vettig speltid kom ifrån den här matchen med ett godkänt betyg.

Det är bara att ta nya tag. Fem matcher återstår och mycket kan hända men det blir nu tufft att roffa åt sig någon av de två första platserna. Positivt var att man efter matchen hade en konstruktiv diskussion trots en grym besvikelse över den egna insatsen.

Matchen dömdes bra av domarparet Mattias Jansson och Christian Sandblom.

Text: Anders Hellberg

Hometeam: IFK TRELLEBORG
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: –
Scorehalf: 14-10
Scorefull: 32-24
Arena: Söderslättshallen
Crowd: 975
Referee: Christian Sandblom, Göteborg, Mattias Jansson, Göteborg
Goal: –
Homewarning: Lars Felskov 2, Hans-Peter Motzfeldt-Kyed, Jadranko Milosevic, Marcus Sjöstrand
Home sent of: –
Homempv: Lars Felskov
Awaympv: Daniel Hedlund
Hometeam Squad: Ken Berkowitz
Claus Boldt

Jadranko Milosevic
Rikard Nilsson
Marcus Sjöstrand
Mattias Persson
Kim Johansson
Lars Felskov
Damir Alkic
Kenneth Gundersen
Daniel Andersson
Hans-Peter Motzfeldt-Kyed
Mirko Stojanovic
John Kristensen
Hometeam Sub: John Kristensen 9 (5)
Lars Felskov 9
Hans Peter Motzfeldt-Kyed 6
Marcus Sjöstrand 3
Jadranko Milosevic 2
Kenneth Gundersen
Kim Johansson
Mirko Stojanovic
Awayteam Squad: Tomas Drivstedt
Sinisa Strmecki

Theis Husfeldt
Jonas Jensen
Daniel Hedlund
Fredrik Koos
Daniel Thysell
Rickard Roos
Johnni Pedersen
Trond Förde Eriksen
Niclas Ljungqvist
Mads Isbrand
William Magnusson
Johan Andersson
Awayteam Sub: Daniel Hedlund 5 (1)
Mads Isbrand 4
Trond Förde Eriksen 4
Theis Husfeldt 3
Fredrik Koos 2
Johan Andersson 2
Niclas Ljungqvist 2
Daniel Thysell
Johnni Pedersen