Inför Södertvåan – Törners tips

Nästa år siktar Lunds BK på att vinna division 2 södra och ta steget upp i ettan. Jag tror att LBK får fel i den förhoppningen. Mitt tips är nämligen att det blir serieseger redan i år.

Dessutom är jag övertygad om att det ur Sydvästskånsk synvinkel blir en stenkul serie. Kampen om de översta platserna kommer att stå mellan Lunds BK, IFK Malmö och Mabi. Vinner inte "Krubban" blir det Malmö i topp.

Fast egentligen ska jag kanske inte vara så kaxig i mina tips. Förra året gick det nämligen så bra att det nästan bara kan gå sämre.

IFK Malmös hemsida, som följer den sydligaste division 2-serien i fotboll på ett alldeles utmärkt vis, brukar ha ett årligt inför säsongen-tips.

Förra året vann jag det långt före konkurrenter och orakel som Kvällspostens Eskil Hellberg. Bland annat lyckades jag pricka in sex av de tolv lagen på exakt rätt placering.

Så bra kommer det inte att gå i år, men det kan ju vara kul ändå.

1) Lunds BK: Har hållit nollan i de fem senaste träningsmatcherna. Nye tränaren Jack Jensen har fått ihop en utmärkt mix av rutinerat folk som mittbacken Pontus Jarnlo – lysande under försäsongen – och massor med unga talanger. LBK har alltid varit svåra att göra mål på, nu har man även hittat ett starkt anfallsspel och en stor spelglädje. Det lyser av självförtroende och optimism i en trupp som hela tiden bara blir bättre.

2) IFK Malmö: Det känns som om Malmökamraterna har kompletterat det sällsynt lovande materialet med exakt rätt nyförvärv. Centrallinjen är stabil och stark med Magnus Ringdahl – eller Joakim Moberg om han äntligen hittar spelet han har i sig – i målet, Jörgen Svensson och Philip Brandgård som mittbackar, Robert Kjellin och troligen Michal Aksamit som mittmittfältare samt bollmottagaren Martin Lundgren och trollkarlen Zoran Jovanovic som anfallare.

3) Mabi: Rosengårdslaget var överlägset i division 3 förra året. Efter det har man förstärkt rejält, inte minst i anfallet där det tillkommit etablerade kort som Alban Jusufi och Tony Flygare och lovande MFF:are som Liridon Rrustemaj och Serkan Yalcin. När Johan Åkesson och Fredrik Nilsson blir inspelade i laget kommer ytterligare ett lyft. Att målvakten Daniel Pode är tillbaka efter sin långtidsskada är också ett plus. Två saker gör att jag nöjer mig med att tippa laget som trea; Mabi är trots allt nykomling och Magnus Erlandsson som försvann till Bunkeflo IF var seriens bäste spelare.

4) Helsingborgs Södra, 5) Kirseberg IF, 6) Laholms FK, 7) Höllvikens GIF, 8) Karlskrona AIF, 9) Asmundtorps IF, 10) Sölvesborgs Goif, 11) Gantofta IF, 12) Påarps GIF.

Serien är speciell i år. De fem bästa lagen från förra året fick en biljett till den nya division 1-nivån. Därmed blev det utrymme till en rejäl påfyllning underifrån. Av de nio lagen jag placerat fyra till tolva var det bara Helsingborgs Södra, Laholm och Höllvikens GIF som spelade i tvåan förra året. Alla de övriga kommer från division 3.

Kirseberg IF kan bli seriens stora överraskning. Klubben från Backarna har seriens snabbaste anfallsuppställning med minst fem starka kort att välja bland och kan tränaren Magnus "Bloody" Nilsson få fram samma fantastiska lagsammanhållning som ifjor kan det bära riktigt långt.

Efter att ha satsat hårt mot Superettan tar Höllvikens GIF en paus för att vila ekonomin. Många tunga namn har lämnat, men jag tror att de som är kvar lyfter sig och att man klarar att ha luft ner till streckstriden ingen vill hamna i.

Artikeln tidigare publicerad i Skånska Dagbladet (2006-03-31)