Slarvig avslutning av IFK Malmö

Den här gången straffade sig det inte. Men topplaget IFK Malmö måste helt enkelt bli bättre på att döda matcher om det inte skall bli några fler onödiga poängförluster i division 2 Södra Götaland.

Under 75 minuter hade "gulingarna" full kontroll över händelserna och så långt hade Asmundtorps IF knappt skapat en enda målchans värd namnet. Ställningen var 2-0 och matchen verkade mer eller mindre avgjord.

– Så långt hade vi spelat jättebra och det såg hur säkert ut som helst. Men sista kvarten tappade vi fokus och då såg det ut som vi bara slog bollen ifrån oss för att klara vinsten, sade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Han var med all rätt inte helt nöjd trots att matchen också slutade 2-0.
– Jag är inte alls nöjd med att vi inte kunde hålla fokus i 90 minuter och slarvade med passningsspelet i matchens slutskede. Hade vi inte gjort det så hade det heller inte blivit så stressigt.

Asmundtorp hade före lördagens tillställning spelat fem oavgjorda matcher och var liksom IFK Malmö obesegrat. Förre IFK-spelaren Georg "Rossi" Eterovics gäng kunde också med en del flyt ha fått med sig en poäng från matchen.

Men då skulle man ha haft nästintill maximalt flyt. För mer än två eller möjligen tre chanser hade inte Asmundtorp. Detta var dock inga dåliga chanser och hade det inte varit för en mycket stabil Magnus Ringdahl hade det kunnat sluta illa för IFK Malmö.

Riktigt nära var det att nollan hade spräckts på ett välplacerat skott i slutminuterna. Men Ringdahl sträckte sig raklång och klistrade bollen. Därmed är hans nolla nu uppe i sammanlagt 336 minuter, eller tre hela matcher och 66 minuter.

– Det var tur att han var så på hugget framförallt i slutskedet av matchen då vi släppte en hel del på koncentrationen och blev rätt så nonchalanta i vissa moment, menade IFK-tränaren Anders Grimberg.

Hade IFK Malmö bättre utnyttjat sina möjligheter till att stänga matchen hade det inte behövt bli så nervöst som det blev den sista kvarten. Mer än ett gult mål per halvlek blev det nämligen inte i den här matchen.

Det första kom i den 24:e minuten efter ett inlägg från höger av Zoran Jovanovic. Fisnik Alaj såg att Asmundtorp-målvakten Carlo Vercelli var något långt ute och mötte med en perfekt lobbnick fram till 1-0.

Polacken Michal Aksamit gjorde sitt första seriemål i IFK Malmö en halvtimme senare. Ett utsökt läge uppenbarade sig och med ett skott utifrån 20 meter såg han till att det blev 2-0 i den 54:e minuten.

– Sedan hade vi enormt många chanser att utöka denna ledning. Trist bara att killarna var så nonchalanta och inte kunde vara mer resoluta i sina avslut. Vi måste bli bättre på detta och inte heller spela med så snäva marginaler i vårt passningsspel.

Mycket var också bra i IFK Malmö. Målvakten Magnus Ringdahl är redan nämnd. Men även övriga försvaret med Philip Brandgård, Jörgen Svensson, Robert Kjellin och Karim El hage var oerhört stabilt.

På mittfältet var Michal Aksamit duktig i vanlig ordning. Han fick göra ett mål, men drog också på sig sin tredje varning och är därmed avstängd i nästa lördags "seriefinal" borta mot Helsingborgs Södra BIS.

Sedan får man inte heller glömma anfallaren Fisnik Alaj som inte haft marginalerna på sin sida efter att han kom till klubben. Mot Asmundtorp låg han bakom mycket och kunde också kröna den fina insatsen med ett mål.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: ASMUNDTORPS IF
Awayteam form: 3-5-2
Scorehalf: 1-0
Scorefull: 2-0
Arena: Malmö IP
Crowd: 230
Referee: Daniel Persson, Skurup, Mikael Fink, Malmö, Jonas Andersson, Malmö
Goal: 1-0 (34) Fisnik Alaj, 2-0 (54) Michal Aksamit
Homewarning: Fisnik Alaj, Michal Aksamit, Migjen Shaqiri
Home sent of: –
Homempv: Magnus Ringdahl
Awaympv: Carlo Vercelli
Hometeam Squad: Magnus Ringdahl

Philip Brandgård
Jörgen Svensson
Robert Kjellin
Karim El hage

Zoran Jovanovic
Martin Abrahamsson
Michal Aksamit
Blerim Mullici

Migjen Shaqiri
Fisnik Alaj
Hometeam Sub: Martin Lundgren (Migjen Shaqiri 68)
Daniel Jovanovic (Blerim Mullici 73)
Nana Piesie (Philip Brandgård 87)
Haris Xhemajli
Joakim Moberg (målvakt)
Awayteam Squad: Carlo Vercelli

Markus Sjöblom
Jonas Larsson
Billy Magnusson

Alexander Carneby
Erik Laurenius
Anders Svensson
Antonio Rojas
Ronny Andersen

Robert Drwiega
Andreas Nilsson
Awayteam Sub: Feston Berisim (Erik Laurenius 46)
Kim Roos (Alexander Carneby 46)
Valon Shkuliq (Andreas Nilsson 55)
Charlie Hägg
Robert Malmgren (målvakt)