IFK Malmö upp i serietopp

Efter den första segern i ett Malmöderby på nästan åtta år så är IFK Malmö ny serieledare i division 2 Södra Götaland. En trevande start till trots så vållade Kirseberg IF inga större problem och besegrades med klara 3-0.

För att dessförinnan hitta en vinst mot ett Malmölag i seriesammanhang så får man gå så långt tillbaka i tiden som till den 14 juni 1998 och bortamatchen mot BK Olympic. Då blev det seger med 4-0.

– Poängen mot MABI för några veckor sedan var ju den första under min nuvarande tid i klubben. Så det var roligt att nu också få besegra Kirseberg, sade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Det såg faktiskt oerhört stabilt ut på de flesta håll i IFK Malmö och Kirseberg var egentligen bara riktigt nära att näta vid två tillfällen, medan hemmalaget allt som allt hade nio målchanser.

Absolut hetaste möjligheten för bortalaget uppstod när ett felpass av Blerim Mullici friställde en Kirsebergare ute på kanten. Men IFK-målvakten Magnus Ringdahl läste situationen helt rätt och avvärjde resolut.

– En lysande prestation, berömde Anders Grimberg. Fast överhuvudtaget hade vi ett bra försvar och framförallt en stark centrallinje med Michal Aksamit som styrde mittfältet på egen hand.

Förutom Michal Aksamit på innermittfältet och hans kollega där, Robert Kjellin, så bestod centrallinjen den här gången av mittbackarna Philip Brandgård och Jörgen Svensson, vars misstag var tämligen lätträknade.

– Det var utan tvekan deras spel som var nyckeln till den här segern. De styrde verkligen skutan rätt, varierade korta och långa bollar, samt vann mycket andrabollar. Sedan fanns det såklart fler som var duktiga.

Två av dessa var bröderna Jovanovic, Zoran och hans lillebror Daniel, som för första gången i år fick chansen tillsammans på topp. De var båda på hugget och oroade ständigt Kirseberg-försvaret.

Det tog dock nästan 19 minuter för IFK Malmö att skapa sin första riktiga målchans i matchen. Men när man väl fick möjligheten, en frispark utifrån 25 meter, så såg man till att ta tillvara på den.

Målet som gjordes av landslagsaktuelle Daniel "Bato" Jovanovic var en delikatess. Frisparken lades nästan centralt och skruvades rätt upp i krysset bakom en chanslös David Engler-Ludviksson i Kirseberg-målet.

– Jag kan erkänna att jag inte var ett dugg förvånad när den gick in. Men det kunde lika gärna ha varit Zoran som hade fått lägga den. Han är nämligen en minst lika fantastisk frisparksskytt som lillebror, påpekade "Grimman".

Nästa mål gjorde storebror. I den 32:e minuten hittade Ali Jasim rätt med inspel till Robert Kjellin som skarvade vidare till en helt fri Zoran Jovanovic. Halvt snubblande kunde Zoran sedan rulla in 2-0.

Trean lät faktiskt vänta på sig till den 71:e minuten. Efter ännu ett mönsteranfall så slog vänsterbacken Alexander Nunez ett inlägg till Robert Kjellin som fick träff på halvvolley och 3-0 var ett faktum.

Tränaren Anders Grimberg hade mycket att vara nöjd med i vad han betecknade som "den sett till 90 minuter kanske bästa matchen hittills den här säsongen".

– Vi hamnade i varje fall inte i en sådan lång svacka som vi gjorde i hemmamatchen mot Asmundtorp. Lite oflyt på två hörnor och den matchen hade faktiskt till och med kunnat sluta oavgjort.

Att killarna klarade av att hålla någorlunda fokus under 90 minuter tyckte Anders Grimberg och hjälptränaren Mikael Svensson bara var skönt.

– Visst släppte vi in dem lite ibland, så fortfarande går det att finputsa lite. Men två-tre minuter åt gången, jämfört med en hel 15-minutersperiod som det var mot Asmundtorp, är ju en avsevärd skillnad.

Nästa match går borta mot bottenlaget Laholm som spelat upp sig rejält på sistone. På de tre senaste matcherna har det blivit två segrar och en oavgjord.

– Nu har det gått åtta omgångar, vi leder serien och är fortsatt obesegrade. Så långt är allt bra, men vi vet samtidigt att för varje match vi spelar så kommer vi allt närmare den första förlusten, avrundade Anders Grimberg.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: KIRSEBERG IF
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 2-0
Scorefull: 3-0
Arena: Malmö IP
Crowd: 423
Referee: Christian Lundén, Halmstad, Per Uppsäll, Halmstad, Johan Nielsen, Halmstad
Goal: 1-0 (19) Daniel Jovanovic, 2-0 (32) Zoran Jovanovic, 3-0 (71) Robert Kjellin
Homewarning: –
Home sent of: –
Homempv: Daniel Jovanovic
Awaympv: Ivan Milosevic
Hometeam Squad: Magnus Ringdahl

Ali Jasim
Philip Brandgård
Jörgen Svensson
Alexander Nunez

Blerim Mullici
Michal Aksamit
Robert Kjellin
Martin Abrahamsson

Daniel Jovanovic
Zoran Jovanovic
Hometeam Sub: Fisnik Alaj (Zoran Jovanovic 79)
Karim El hage (Blerim Mullici 79)
Migjen Shaqiri (Daniel Jovanovic 85)
Haris Xhemajli
Joakim Moberg (målvakt)
Awayteam Squad: David Engler-Ludviksson

Viktor Borggren
Ivan Milosevic
Valon Muslijaj
Jesper Löfgren

Stefan Bjerkegren
Rasmus Nilsson
Joakim Rannamaa
Mickey Oliwer

Niclas Öberg
Andy Borg
Awayteam Sub: Miklos Kriz (Mickey Oliwer 65)
Johan Nilsson (Viktor Borggren 79)
Andrei Moticeac
Srdjan Remetic
Jesper Norberg (målvakt)