Femton minuter för "Bato" i debuten

Många år har gått sedan IFK Malmö senast fostrade en landslagsman. Men på torsdagen, nästan på dagen exakt 21 år sedan senast, så fick Daniel "Bato" Jovanovic göra ett inhopp på topp, när P88:orna spelade 2-2 mot USA i fyrnationsturneringen nere i Portugal.

Med 15 minuter kvar att spela på klassiska 1 maj-stadion i Lissabon så gjordes det historiska bytet. Jovanovic, som även varit med på de två senaste träningslägren, fick äntligen iklädda sig den blågula dressen, och han gjorde definitivt inte bort sig.

– Det var ett riktigt piggt inhopp som lovade gott för fortsättningen, betygsatte den svenske förbundskaptenen, Ulf Svensson. Visserligen skapade han inga egna chanser, men han tog väl för sig och var med i uppbyggnadsfasen till det som skapades.

En frispark som tog i muren var det närmaste som Daniel Jovanovic kom nätkänning.

– Frisparkar är ju som bekant hans specialitet, men den här gången var den från ganska nära håll och tyvärr så lyckades han inte få tillräcklig höjd på den, så den slutade i muren, förklarade Ulf Svensson.

I själva matchen låg Sverige under med både 0-1 och 1-2, men räddade oavgjort 2-2.

– Det var ett riktigt bra USA, så det tyder på en stark moral att kunna komma tillbaka och fixa oavgjort. Faktum var att de dominerade första halvtimmen i båda halvlekarna, så vi ska vara nöjda med 2-2.

Imorgon klockan 18:00 (19:00 svensk tid) så spelar Sverige mot Portugal. Turneringen avslutas sedan på söndag då Norge står för motståndet med avspark klockan 09:30 (10:30).

Sverige – USA 2-2 (1-1)

Arena: 1 maj-stadion i Lissabon
Mål: 0-1 (20) Josmer Altidore, 1-1 (40) Jetullah Bahtiri (straff), 1-2 (52) Jonathan Vilanueva (straff), 2-2 (70) Rasmus Elm
Varningar: Marcus Nilsson (Sverige)

SVERIGE (4-4-2)

Zlatan Azinovic

Marcus Nilsson
Michael Almebäck
David Blomkvist
Martin Olsson

Johan Bertilsson
Rasmus Elm
Fredrik Holster
Emir Bajrami

Denni Avdic
Jetullah Bahtiri

Avbytare

Alexander Zaim (Johan Bertilsson 70)
Daniel Jovanovic (Denni Avdic 75)
Tobias Holmqvist (Emir Bajrami 75)
Christoffer Karlsson
Jonathan Hellström
Linus Hellman
Fredrik Enberg (målvakt)

FOTNOT. Den senaste gula landslagsmannen var Anders Lewicki, som representerade juniorlandslaget, 1984-1985 (12 landskamper, 3 mål). Sista landskampen var en EM-kvalmatch mot Finland, den 6 juni 1985.