Vände och vann med tio man

Såväl 2004 som 2005 åkte IFK Malmö på 0-3 i baken borta mot Laholms FK. Men i söndagens match så blev det seger med 3-2 trots att man spelade med tio man i hela 64 minuter.

Med den knappa vinsten så tappade "di gule" serieledningen till Helsingborgs Södra BIS som utklassade Gantofta IF med hela 5-1 i Helsingborgsderbyt. Skillnaden är dock marginell, bara två mål plus för Södra.

– Vi visste av tradition att detta skulle bli en svår bortamatch, så med tre poäng med oss hem till Malmö, kan man väl inte vara annat än nöjd. Efter nio omgångar är vi ju fortfarande obesegrade, sade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Efter de lite drygt tjugo första minuterna, som hade gått klart på poäng till IFK Malmö, så gick det mesta snett under en olycksalig minut.

Först skickade Laholms FK:s Mats Gustavsson in sitt första seriemål för säsongen i den 25:e minuten med en lobb från tjugo meter. Och inte ens en minut senare fick Ali Jasim lämna planen efter att han fått sitt andra gula kort för att ha försökt filma sig till en straff.

Det skulle dock bli bättre ur gula ögon sett. Man fortsatte nämligen trots utvisningen att spela med två man i anfallet halvleken ut och detta gav verkligen resultat.

 • 1-1 (33) En felpassning i Laholmsförsvaret gav öppet spelrum för Zoran Jovanovic, som fick på ett bra skott, där LFK-målvakten Joakim Wulff, tvingades släppa retur. Bollen hamnade sedan framför fötterna på en helt fri Fisnik Alaj, som med långa benet utsträckt, fixade kvitteringen.
 • 1-2 (38) Nytt misstag av Laholm signerat högerbacken Max Mölder. Den här gången fick lagkaptenen Martin Abrahamsson ta sig förbi alldeles för lätt och kunde sedan skicka vidare bollen till Fisnik Alaj, som avslutade med en språngnick.

  – Vi ville fortsätta att ha lite mer tryck i anfallet, till skillnad från om vi bara hade haft en på topp. Det blev samtidigt lite Jeopardy över det hela, men vi ville ju så gärna ha en trea och idag (läs söndag), lönade det sig ju att chansa, menade Anders Grimberg.

  Långa stunder uppträdde IFK Malmö verkligen som ett lag som aspirerar på en av de översta platserna i Södertvåan.

  Man hade inlett bra och hade ett klart övertag på Laholm före utvisningen. Men även efter så fortsatte man att för det mesta uppträda disciplinerat och skapade också en hel del heta målchanser.

  Det var egentligen bara vid Laholms kvittering fram till 2-2 i den 60:e minuten som man gick riktigt bort sig. Jonathan Jacobssons skott gick nämligen mellan benen på IFK-mittbacken Jörgen Svensson och sedan in vid närmaste stolpen.

  – Egentligen var det ett ganska så onödigt mål då vi dessförinnan hade haft en bra period och haft ett par lägen till att även göra 3-1. Men tyvärr så släppte vi på koncentrationen för ett ögonblick, sade IFK-tränaren.

  Snabbt gick det sedan för IFK Malmö att göra 3-2. Inte lika snabbt som Laholms målskytt, Mats Gustavsson, tyckte att de hade gått i en radiointervju, 20 sekunder, men väl 78 sekunder.

  Med matchklockan på lite drygt 60 spelade minuter så blev det åter rörigt inne i LFK:s straffområde. Och någonstans inne i röran kunde Martin Abrahamsson slå in 3-2 efter en passning från Fisnik Alaj.

  – Vilka vinnarskallar vi har i det här laget, utbrast en överlycklig Anders Grimberg. Att göra 3-2 så snabbt, tyder nämligen på en hög moral och att det är ett fotbollslag med ett stort självförtroende.

  Så sant, det lyser om självförtroende i IFK Malmö för tillfället. Men så långt som till att sticka ut hakan och tala om serieseger, ville Anders Grimberg inte när en sportreporter från en lokal tidning däruppe, ställde några frågor efter matchen.

  – Vi vill inte stirra oss blinda på tabellen och fortsätter ta en match i taget. Samtidigt hade det inte varit fel att ligga i fronten och vara obesegrade efter att halva serien är spelad. Om inte annat hade det gett oss ytterligare råg i ryggen.

  Många var det som gjorde en riktigt bra match i IFK Malmö, därav var det först och främst en kollektiv insats.

  Men det går inte att komma ifrån att Fisnik Alaj gjorde två mål och stod för framspelningen till det tredje. Eller att Zoran Jovanovic ständigt var farlig och låg bakom mycket med sin kreativa spelstil.

  Text: Michael Lindholm

  Hometeam: LAHOLMS FK
  Hometeam form: 4-4-2
  Awayteam: IFK MALMÖ
  Awayteam form: 4-4-2
  Scorehalf: 1-2
  Scorefull: 2-3
  Arena: Glänninge Park
  Crowd: 185
  Referee: Henrik Hall, Falkenberg, Per Uppsäll, Halmstad, Johan Nielsen, Halmstad
  Goal: 1-0 (25) Mats Gustavsson, 1-1 (33) Fisnik Alaj, 1-2 (38) Fisnik Alaj, 2-2 (60) Jonathan Jacobsson, 2-3 (61) Martin Abrahamsson
  Homewarning: Max Mölder, Miki Matic
  Home sent of: –
  Homempv: Mats Gustavsson
  Awaympv: Zoran Jovanovic
  Hometeam Squad: Joakim Wulff

  Max Mölder
  Miki Matic
  Kristian Åkesson
  David Eriksson

  Petter Gustavsson
  Fatmir Haxha
  Henrik Edfors
  Jonathan Jacobsson

  Mats Gustavsson
  Ervin Ribic
  Hometeam Sub: Mattias Bengtsson (Max Mölder 46)
  Besart Mazreku (Petter Gustavsson 79)
  Martin Caster (Ervin Ribic 79)
  Johan Gustafsson
  Markus Johansson (målvakt)
  Awayteam Squad: Magnus Ringdahl

  Ali Jasim
  Philip Brandgård
  Jörgen Svensson
  Alexander Nunez

  Blerim Mullici
  Michal Aksamit
  Robert Kjellin
  Martin Abrahamsson

  Fisnik Alaj
  Zoran Jovanovic
  Awayteam Sub: Karim El hage (Blerim Mullici 46)
  Migjen Shaqiri (Fisnik Alaj 69)
  Haris Xhemajli (Zoran Jovanovic 79)
  Azeem Razwan
  Nezir Mehmeti (målvakt)