Det höll för IFK Malmö

Med timmen spelad såg det ut att bli en lätt seger för topplaget IFK Malmö i tisdagens hängmatch mot nästjumbon Laholms FK. Men strax efter 4-1-målet slappnade "di gule" av och fick nöja sig med att vinna med 4-3.

Två mål som fick till följd att IFK Malmö inte gick upp i delad serieledning. Hade 4-1 stått sig så hade man haft exakt samma målskillnad (34-19) som Helsingborgs Södra BIS, som dock hade placerats före på tidigare bokstav.

– Det var mycket onödigt att släppa till på det viset, sade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com. Men jag tycker ändå inte att vår seger var i någon direkt fara den här gången.

Om sanningen ska fram så gjorde Laholms FK heller inte mer än ett spelmål. Såväl deras 1-0-mål som kom i den 31:e minuten, som reduceringen till 3-4 i den 74:e minuten, sattes på straffar av Henrik Edfors.

Två straffar som inte var helt lätta att se upprinnelsen till från åskådarplats. Men IFK-tränaren Anders Grimberg ville i varje fall inte klaga på domaren Mats Hansson från Tygelsjös, bedömning.

– De var ganska klara, båda gångerna så var vår danske vänsterback Gamal Bin Saaid framme och knuffade motståndaren i ryggen, däremot skulle vi faktiskt själva haft straff vid två tillfällen.

Första situationen var i den 37:e minuten vid ställningen 1-1. Zoran Jovanovic var helt solo, men fick en knuff i ryggen och snubblade därför till när skottet gick iväg. Mål blev det därmed inte då skottet gick rakt på LFK-målvakten Joakim Wulff.

Med nio minuter kvar att spela så var det nästan ännu tydligare. Den här gången var det inhopparen Fisnik Alaj som var fri, ytterligare en knuff delades ut i ryggen, och chansen rann ut i sanden.

– Jag tycker att det borde ha blivit någon straff även för oss om nu Mats Hansson (läs domaren) ska vara helt konsekvent. Då hade det aldrig behövt bli så knappt, men tyvärr fick vi inte det i den här matchen.

Nu vann IFK Malmö, om än med minsta möjliga marginal, som väntat ändå tisdagens match. Men lite onödigt spännande var det allt och visst hade det kunnat slinka in ytterligare ett LFK-mål om "di gule" haft maximalt oflyt.

Det hade varit retfullt för det här var egentligen IFK Malmös match från början till slut. Efter 1-1-målet i den 33:e minuten fram till 4-1 i den 53:e minuten så presterades det en mycket fin fotboll, med ett snabbt och finurligt anfallsspel.

 • 1-1 (33): Ett stillastående LFK-försvar hängde inte alls med. En crossboll från Joakim Persson gick snabbt till Zoran Jovanovic, som först tunnlade en försvare, innan han avslutade med att från nära håll göra samma sak på LFK-målvakten Joakim Wulff.
 • 2-1 (43): Efter en hörna så studsade bollen ut till Daniel "Bato" Jovanovic. Väl i höjd med straffområdesgränsen tog sedan "Bato" sats och placerade den säkert i den bortre delen av målet.
 • 3-1 (49): En härlig soloprestation av matchens lirare, Daniel Jovanovic, som från 25 meter lobbade in bollen i det bortre krysset.
 • 4-1 (53): Passning från Daniel Jovanovic ut till Robert Kjellin som sedan kunde forcera innan han valde att skjuta. Ett välplacerat skott i höjd med straffområdet som gick i en båge över Joakim Wulff och in i det bortre krysset.

  Spelmässigt var matchen ett klart lyft jämfört med Kirseberg IF senast. Även om Laholms FK är ett för tillfället sämre lag (en tabell ljuger aldrig), så ska det ändå presteras och det gjorde IFK Malmö på ett bra sätt under större delen av matchen.

  Så överlägset som "di gule" var så hade man dock inte behövt släppa till två reduceringsmål under loppet av tio minuter i den andra halvleken. Lite bättre koncentration i det läget och det hade blivit en solklar seger.

  – Vi var det klart bästa fotbollslaget så självklart skulle vi ha vunnit med större siffror. De var inte ens i närheten av 4-4, så 3-4 var ändå oerhört glamourösa siffror för Laholms del, menade Anders Grimberg.

  I Södertvåans topp är nu en trio på 32 poäng bestående av Helsingborgs Södra BIS, IFK Malmö och Malmö Anadolu BI. Just Helsingborgs Södra möter IFK Malmö på lördag på Malmö IP så det är bäddat för en riktig toppmatch.

  Text: Michael Lindholm

  Hometeam: IFK MALMÖ
  Hometeam form: 4-4-2
  Awayteam: LAHOLMS FK
  Awayteam form: 4-4-2
  Scorehalf: 2-1
  Scorefull: 4-3
  Arena: Malmö IP
  Crowd: 242
  Referee: Mats Hansson, Tygelsjö, Bujar Fetiu, Malmö, Jesper Persson, Malmö
  Goal: 0-1 (31) Henrik Edfors (straff), 1-1 (33) Zoran Jovanovic, 2-1 (43) Daniel Jovanovic, 3-1 (49) Daniel Jovanovic, 4-1 (53) Robert Kjellin, 4-2 (66) Ervin Ribic, 4-3 (74) Henrik Edfors (straff)
  Homewarning: Ali Jasim
  Home sent of: –
  Homempv: Daniel Jovanovic
  Awaympv: Henrik Edfors
  Hometeam Squad: Magnus Ringdahl

  Ali Jasim
  Niklas Hansson
  Jörgen Svensson
  Gamal Bin Saaid

  Martin Abrahamsson
  Joakim Persson
  Robert Kjellin
  Alexander Nunez

  Daniel Jovanovic
  Zoran Jovanovic
  Hometeam Sub: Fisnik Alaj (Zoran Jovanovic 68)
  Michal Aksamit (Joakim Persson 72)
  Philip Brandgård (Martin Abrahamsson 72)
  Blerim Mullici
  Nezir Mehmeti (målvakt)
  Awayteam Squad: Joakim Wulff

  Max Mölder
  Miki Matic
  Kristian Åkesson
  Mattias Bengtsson

  Besart Mazreku
  Mattias Hed
  Henrik Edfors
  Fatmir Haxha

  Mats Gustavsson
  David Pinot
  Awayteam Sub: David Eriksson (Max Mölder 46)
  Ervin Ribic (Fatmir Haxha 60)
  Kim Einarsson (Besart Mazreku 83)
  Pehr Andersson
  Markus Johansson (målvakt)