IFK Malmö hade full kontroll

Oerhört stabilt och kontrollerat från den första till sista minuten var det då Södertvåans serieledare, IFK Malmö, på lördagen mötte femteplacerade Karlskrona AIF på bortaplan. En bra halvlek räckte för att vinna med 2-0.

Uppskjutna matcher har gjort att den senaste tiden har varit extra intensiv för IFK Malmö. Men inte ens det i kombination skador på flera nyckelspelare och avstängningar har hittills nämnvärt kunnat stoppa "gulingarna".

– Det är inte lätt att sätta sig i en buss och åka tre timmar för att möta Karlskrona när det är tredje matchen inom loppet av bara åtta dagar, så vi ska vara mycket nöjda, sade Anders Grimberg, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Med tre omgångar kvar att spela är det således IFK Malmö i tätposition. Och efter att Helsingborgs Södra BIS överraskande förlorat med 0-2 hemma mot Kirseberg IF så är helsingborgarna nu definitivt borta från striden om seriesegern.

Som en del tippade före säsongen så kommer det att stå mellan de båda Malmölagen, IFK och nykomlingen MABI, som på lördagen imponerade stort då man utklassade Höllvikens GIF med 4-0 på hemmaplan.

– Vi har allt i våra egna händer, sedan får vi ser var vi landar någonstans i slutändan, utryckte IFK-tränaren Anders Grimberg sig, efter att hans lag säkrat sin femte seger på de sex senaste omgångarna.

Det tog inte många minuter förrän merparten av de blott 130 åskådarna skulle förstå var segern till slut skulle hamna.

Även om Karlskrona inledde piggt, och hade några inläggssituationer den första kvarten, så var den första heta målchansen när IFK Malmö-anfallaren, Fisnik Alaj, nickade i ribban i den sjunde minuten.

Och minuten senare så skulle det också bli mål. Daniel "Bato" Jovanovic slog en frispark från 25 meter, KAIF-målvakten Rickard Fransson släppte retur och fram stormade flera gula spelare. Vem som hann först och slog in den? Mittbackslånet från MFF, Niklas Hansson.

Sedan hann man med att bränna fyra klara chanser innan det var dags för 2-0 i den 45:e minuten. På nytt en fast situation av Daniel Jovanovic, den här gången en hörna, som skarvades vidare av Jörgen Svensson innan Robert Kjellin kunde nicka in den.

– Hade vi bara någorlunda kyla i avsluten så visste vi att vi skulle vinna den här matchen. För målchanser skapar vi i princip alltid, även om det bara blev en enda efter pausvilan, menade Anders Grimberg.

Det såg kanske inte så snyggt ut i den andra halvleken. Men IFK Malmö kontrollerade händelserna fullständigt och det var egentligen bara vid ett enda tillfälle på hela matchen som Karlskrona var nära att göra mål.

Då i den 68:e minuten blev det straff sedan IFK-försvaret gått bort sig och målvakten Magnus Ringdahl varit tvungen att fälla Labinot Kelmendi. Straffen slogs av normalt säkre skyttekungen Marcus Olofsson, men Ringdahl gick rätt och tippade ut till hörna.

– De hade inte mer än det på hela matchen, så det var skönt att Ringdahl också fick hålla nollan. Men även överlag så hade vi ett mycket stabilt försvarsarbete där samtliga ska ha beröm, påpekade Anders Grimberg.

– På förhand satte vi just ett organiserat och disciplinerat spel i högsätet och det var också det som vi vann på. Sedan att vi inte spelade lika bra i andra halvlek berodde till viss del på att Karlskrona chansade och körde med många långbollar.

Några var det som höjde sig över mängden i IFK Malmö. Framförallt mittbacksparet Niklas Hansson-Jörgen Svensson var strålande och släppte inte förbi många bollar. Sedan får man heller inte glömma att Magnus Ringdahl räddade en straff.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: KARLSKRONA AIF
Hometeam form: 4-3-3
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-3-3
Scorehalf: 0-2
Scorefull: 0-2
Arena: Västra Mark
Crowd: 130
Referee: Richard Ljungblad, Vellinge, Andreas Johnsson, Lund, Daniel Bruno, Kristianstad
Goal: 0-1 (8) Niklas Hansson, 0-2 (45) Robert Kjellin
Homewarning: Johan Sandgren
Home sent of: –
Homempv: Linus Persson
Awaympv: Niklas Hansson
Hometeam Squad: Rickard Fransson

Johan Sandgren
Martin Sevestedt
Anton Hallengren
Mikael Kjellsson

Daniel Åslund
Per Söderbom,
Labinot Kelmendi

Filip Trossö
Linus Persson
Marcus Olofsson
Hometeam Sub: Emil Franzén (Filip Trossö 62)
Jonas Bohnsack (Linus Persson 84)
Jesper Persson
Jonas Andersson
Alexis Mitrovgenis (målvakt)
Awayteam Squad: Magnus Ringdahl

Ali Jasim
Niklas Hansson
Jörgen Svensson
Philip Brandgård

Joakim Persson
Martin Abrahamsson
Robert Kjellin

Daniel Jovanovic
Fisnik Alaj
Blerim Mullici
Awayteam Sub: Nana Piesie (Daniel Jovanovic 76)
Azeem Razwan (Fisnik Alaj 90+1)
Jeton Krasniqi (Blerim Mullici 90+1)
Nezir Mehmeti (målvakt)