Svensson: "Daniel var jätteduktig"

Förbundskaptenen Ulf Svensson hyllade IFK Malmös Daniel "Bato" Jovanovic som fick 64 minuters speltid i den första EM-kvalmatchen mot Färöarna som Sveriges P88-landslag vann med klara 4-1 (3-1).

– Jag tycker att han var jätteduktig och gjorde en strålande fotbollsmatch så länge han orkade. Han fick ju springa en hel del därute på högerkanten, sade förbundskaptenen Ulf Svensson på presskonferensen.

Den första bollkontakten fick Daniel Jovanovic, som spelade längst ut till höger på mittfältet, efter lite drygt fyra minuters spel och minuten senare steg jublet bland de tiotalet tillresta fansen då han gjorde en klockren brytning.

Daniel Jovanovic var långtifrån den som syntes mest av de blågula spelarna. Men när han väl fick bollen så hände det saker och några gånger lyckades han också ta sig in och oroa i det färöiska straffområdet.

Han borde dock ha vågat mer när han väl fick chansen.
– Tyvärr är han fortfarande lite för blyg i vissa lägen och ibland passar han när det är bättre att han går själv. Han har ju en härlig speed och teknik så vågar han bara ta lite fler initiativ så kommer också målen, tyckte Ulf Svensson.

Daniel "Bato" Jovanovic, som ifkmalmo.com hade bett att komma till presskonferensen (hans första någonsin) efter matchen på Skärsjövallen i Markaryd, höll till viss del med om kritiken. Men han försvarade sig också.

– De tycker att jag skulle vågat mer ute på planen. Det skulle jag kanske, men samtidigt är det ju inte så enkelt. Man spelar trots allt i landslaget och vill inte visa sig divig, berättade Daniel Jovanovic.

Han betygsatte sin egen insats.
– Jag spelade faktiskt rätt så bra, så jag kan i stort sett vara nöjd med mina 64 minuter. Det var mycket tungsprunget efter allt regnandet så jag var också ordentligt trött när jag blev utbytt.

Daniel Jovanovic var också inblandad i Sveriges 2-0-mål som kom i den 21:e minuten. "Bato" drog av en man ute på kanten, passade vidare till Linus Hellman, som slog ett inlägg. I röran framför mål kunde Christoffer Karlsson bredsida in bollen.

Ett skott strax utanför mål var det närmaste som Jovanovic själv kom att näta.
– Men det var ju inte ens nära att gå in. Det skottet kan jag inte alls vara nöjd med.

Förbundskaptenen gav även honom förtroendet att lägga hörnorna från vänster.
– Han har en fin högerfot med en del inåtskruvade varianter så allt som oftast blir det farligt när han lägger dem. Den första hörnan som han slog idag (läs fredag), var ju målvakten tvungen att boxa ut, sade Ulf Svensson.

Sett till hela matchen var Sverige det klart bästa laget och kunde vinna enkelt med 4-1.
– Ett strålande resultat och killarna skötte sig också mycket bra. Jag vet dock att det fortfarande finns mer att plocka fram spelmässigt och det hoppas jag att vi kan göra redan på söndag mot Island.

Sverige – Färöarna 4-1 (3-1)

Arena: Skärsjövallen i Markaryd
Publik: 867
Domare: Paulius Malzinskas, Litauen, Arturas Pipiras, Litauen, Sergiy Tsymbal, Ukraina, Sergiy Berezka, Ukraina
Mål: 1-0 (13) Denni Avdic, 2-0 (21) Christoffer Karlsson, 2-1 (38) Christian R Mouruitsen, 3-1 (40) Tobias Holmqvist, 4-1 (62) Denni Avdic
Varningar: Rasmus Elm (Sverige), Jóhan Davidsen (Färöarna)

SVERIGE (4-4-2)

Zlatan Azinovic

Linus Hellman
Dennis Boskailo
Marcus Nilsson
Jonathan Hellström

Daniel Jovanovic
Christoffer Karlsson
Rasmus Elm
Jetullah Bahtiri

Denni Avdic
Tobias Holmqvist

Avbytare

Mathias Unkuri (Daniel Jovanovic 64)
Alexander Zaim (Jetullah Bahtiri 69)
Emir Bajrami (Christoffer Karlsson 79)
David Blomkvist
Martin Olsson
Robin Nilsson
Peter Abrahamsson (målvakt)