Danielsson: "Bekymrad över engagemanget"

Drygt tre veckor är allt som är kvar till premiären i division 1 för nykomlingen IFK Malmö. Därför borde det ha snackats om finslipning istället för inställning, men endast 1-1 mot GIF Nike, nykomling i tvåan, ger knappast skrämselhicka.

– Jag är bekymrad över att engagemanget är så dåligt på så många håll. Utan inställning, hur ska vi då kunna vinna några matcher, frågade sig Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, efter matchen mot Nike.

Det hade varit lätt att skylla den svaga insatsen på en rad faktorer.

 • Kraftig vind som spelade det ena sprattet efter det andra.
 • En gräsmatta som var rejält uppsprungen.
 • Nedtränade och inte en enda match sedan den 10 mars.
 • Flera tongivande spelare borta på grund av skador.
 • Många byten som gjorde sitt till för att förstöra kontinuiteten i spelet.

  Jonas Danielsson valde dock att se det på ett annat sätt.
  – De spelar in, givetvis gör de det, men det är ändå inget försvar. Om vi så skulle ha sprungit med blytyngder så borde vi ha slagit Nike. Det går inte att acceptera när spelarna saknar allt vad vilja heter.

  Han vet vad han talar om. Under de två senaste åren har han mött Nike med Limhamn.
  – Det är direkt uselt att spela oavgjort mot ett lag som är nykomlingar i tvåan, särskilt när de är sämre än vad de var ifjol. De har ju tappat både Henrik Nebrelius och Martin Prahl som var mer än halva deras lag.

  Oavsett vad de övriga nu (inte) presterade så hade det inte varit rättvist att dra alla över en kam.

  Det fanns faktiskt tre spelare i IFK Malmö, slitvargen på vänsterbacken Philip Brandgård, samt mittfältarna, lagkaptenen Martin Abrahamsson och MFF-lånet Joakim Persson, som var fullt godkända.

  – Var och en spelare som startade, bortsett från dessa tre, ska gå tillbaka till sig själv och rannsaka sin insats. Vi vet att vi är nedtränade för tillfället, men det måste ändå finnas lite geist att ta av, sade Jonas Danielsson.

  Om man nu ändå ska försöka se det lilla positiva så var det att laget höjde sig ett par snäpp i den andra halvleken och fick oavgjort.

  Då det är match igen redan på måndag så luftade man 18 av de 19 spelarna som var kallade mot Nike. Bland annat fick juniorerna, Alaa Baker och Kristoffer Bertolino, göra inhopp och därmed debutera i den gula A-lagströjan.

  – Det var bra att så många fick chansen att visa upp sig, men värre var att det inte var särskilt många som tog den. Synd för i den här matchen hade det verkligen varit utrymme för en del spelare att glänsa lite extra.

  Ett passivt försvarsagerande av IFK Malmö gav Nike 1-0 efter 28 minuters spel då Pär Karlsson kunde skicka in en boll i den bortre burgaveln.

  Det dröjde sedan ända till den 60:e minuten innan kvitteringen kom. Efter ett fint förarbete av Lirim Sali ute på kanten så kunde Daniel "Bato" Jovanovic avsluta med att, intill stolproten, lyfta bollen över Nikemålvakten David Engler-Ludviksson.

  Så värst mycket mer presterade inte IFK Malmö offensivt.
  – Det är väl sin sak om man är trött och sliten i benen, men är det så uddlöst som det var idag (läs lördag) och bara kan sätta en chans mot Nike, så är det absolut inte godkänt, menade IFK-tränaren Jonas Danielsson.

  Under den första halvleken så var Martin Abrahamssons brända friläge den hetaste målchansen. Lite bättre var det i andra halvlek där två avslut som strök ribban, var det vassaste bortsett från målet.

  – Direkt usla var vi de första 45 minuterna. Sedan så var andra halvlek ett litet fall framåt, men så särskilt mycket var det inte fastän vi höll tätt bakåt, skapade lite mer, samt hade ett kraftigt övertag rent spelmässigt.

  Det här var den sista matchen där tränarduon Jonas Danielsson/Jimmi Olsson testade sig fram.
  – Nu får det vara slut med att hålla på och klydda med laget. Snart är det seriestart och därför måste vi spela ihop en startelva, avrundade Jonas Danielsson.

  Söndagen är fri för spelarna i IFK Malmö, men redan på måndagen är det match mot den danska Superettanklubben Ölstykke FC. Det är danskarnas genrep inför seriestarten till helgen, så "di gule" kan förbereda sig på en riktig värdemätare.

  Text: Michael Lindholm

  FOTNOT. Bytena i IFK Malmö: André Grabowski (Ali Jasim 21), Edin Cakovic (Robin Nilsson Bogdanovic 46), Lirim Sali (Ahmedin Sudic 46), Magnus Bönnemark (Blerim Mullici 46), Kristoffer Bertolino (Jimmie Hermansen 68), Alaa Baker (Daniel Jovanovic 74), Jörgen Svensson (Lirim Sali 78), Mirza Nezirevic (målvakt).

  Hometeam: IFK MALMÖ
  Hometeam form: 4-5-1
  Awayteam: GIF NIKE
  Awayteam form: 4-4-2
  Scorehalf: 0-1
  Scorefull: 1-1
  Arena: Malmö Stadion, plan 2
  Crowd: 75
  Referee: Mats Hansson, Tygelsjö, Vlatko Kralev, Malmö, Martin Hemström, Vellinge
  Goal: 0-1 (28) Pär Karlsson, 1-1 (60) Daniel Jovanovic
  Homewarning: Martin Abrahamsson, Philip Brandgård
  Home sent of: –
  Homempv: –
  Awaympv: –
  Hometeam Squad: Magnus Ringdahl

  Ali Jasim
  Ahmedin Sudic
  Niklas Hansson
  Philip Brandgård

  Jimmie Hermansen
  Martin Abrahamsson
  Daniel Jovanovic
  Joakim Persson
  Blerim Mullici

  Robin Nilsson Bogdanovic
  Hometeam Sub: Se fotnot
  Awayteam Squad: –
  Awayteam Sub: –