Nyckeln till en lyckad säsong i division 1 för nykomlingen IFK Malmö ligger helt klart i att försvarsspelet klaffar. Det syntes inte minst i genrepet mot fjolårets seriekonkurrent, Helsingborgs Södra BIS, där det blev seger med 2-0 (1-0).

Den starkaste lagdelen då "di gule" tog steget upp i höstas var försvaret och det är mycket som talar för att det blir så även i år. För andra matchen i rad höll man nollan och på de tre senaste matcherna har en enda boll letat sig in bakom Magnus Ringdahl.

– Vi ser otroligt stabila ut där bak och nu klarade vi dessutom av att hålla tätt fastän vi flyttade runt under matchen. Så vi har faktiskt gott om alternativ i backlinjen, sade den gula tränarduon Jonas Danielsson och Jimmi Olsson, till ifkmalmo.com.

Det var under en klarblå himmel och en lätt värmande sol i blåsten som IFK Malmö spelade sin sista träningsmatch före seriestarten. Och till skillnad från matchen i onsdags i Svenska Cupen så var det mycket som var positivt.

Särskilt då i den första halvleken där "di gule" spelade sig fram till en hel del bra målchanser och utdelningen kom också tidigt.

Redan efter drygt fem minuters spel så slog Joakim Persson ett inlägg in i straffområdet. Yttermittfältaren Magnus Bönnemark vände snabbt och sköt ett skott som letade sig i mål via en Södraförsvarare.

Självmål eller inte? Tränarna Jonas Danielsson och Jimmi Olsson var för en gångs skull inte riktigt överens. De försökte båda göra sitt bästa för att övertyga ifkmalmo.coms reporter om vilket som var det rätta.

– Ge det till Magnus Bönnemark. Han sköt ju och det hade nog gått in ändå, det var bara en lätt touch, tyckte Jimmi Olsson.

– Ett självmål var det. Det tog nämligen klart på en motståndare och då är det ingen tvekan om vad det ska vara, ansåg Jonas Danielsson.

Det är givetvis skillnad på en lätt touch och en klar styrning. Ifkmalmo.com tyckte att det var det sistnämnda, men rådfrågade ändå de i publiken som stod bättre till och de var rörande överens, det var ett självmål.

Så länge kreatören Zoran Jovanovic var på planen så skapade IFK Malmö också en del framåt och släppte inte till något bakåt, frånsett ett långskott som målvakten Magnus Ringdahl klistrade med en TV-räddning.

En kraftig smäll tvingade dock Jovanovic att gå ut redan efter sex minuter i den andra halvleken. Då tappade "gulingarna" det mesta i anfallsväg och Robin Nilsson Bogdanovic som spelade längst fram i 51 minuter var riktigt blek.

– Jag vet inte riktigt varför, men det har inte sett så bra ut i de senaste matcherna. Vi får hoppas att det bara beror på den tunga träningen så att han kommer tillbaka i samma form som han visade i de första träningsmatcherna, förklarade Jonas Danielsson.

Nilsson Bogdanovics anfallspartner Blerim Mullici däremot visade en hel del under sina 70 minuter.

– Redan mot Ölstykke så var det väl hyfsat, men annars har han haft svårt att hålla standarden på en jämn nivå, så därför var det bara roligt att se honom i den här matchen, berömde Jonas Danielsson.

Och en sak lär i varje fall vara säker vad gäller Mullici.

– Om han ska spela från start så kommer han att få vara anfallare. Det som vi hittills har sett av hans defensiva kvalitéer då han har spelat på yttermittfältet håller nämligen tyvärr inte för den här nivån.

Det skulle dock bli bättre framåt. Rutinerade Jörgen Svensson, som spelade som anfallare under sin tid i allsvenska Trelleborgs FF och även de första åren i IFK Malmö, flyttades upp på topp efter 58 minuter.

Med hans tyngd kunde "di gule" ta tag i matchen igen och ytterligare en förändring i den 70:e minuten gav bättre fart på djupledsspelet. Magnus Bönnemark sattes upp på topp med Svensson och Ali Jasim flyttades upp till höger på yttermittfältet.

– Helsingborgs Södra är ett lag som alltid inbjuder till bra spel och är fysiskt starka, så därför behövde vi lite mer tyngd framåt för att komma igenom och det lyckades ju den sista kvarten, sade Jonas Danielsson.

Drygt sju minuter före slutet kom 2-0-målet. Magnus Bönnemark slog en hörna in i boxen som nickades bort av en försvarare. Rensningen var dock inte bättre än att bollen nådde fram till Martin Abrahamsson som sköt i mål från 16 meter.

Magnus Bönnemark låg således bakom båda de gula målen och var bäste IFK:are tillsammans med Joakim Persson.

– För att ta en favorit i repris, Jocke Persson var "äckligt bra" igen. Han ligger rätt hela tiden i positionerna och är verkligen en krigare på innermittfältet, påpekade IFK Malmö-tränarna Jonas Danielsson och Jimmi Olsson.

Om man ska hitta något direkt att anmärka på så får det bli kantspelet som inte fungerade helt tillfredsställande i den här matchen.

– Vi kan väl knappast klaga på Bönnemark, men även om Abrahamsson kämpade på och även gjorde ett mål så var det inte någon av hans bättre matcher. Fast det är klart att också han får ha en dålig dag.

Så för att sammanfatta det hela så var det inte ett perfekt genrep, men den gula tränarduon fick ändå de svaren som man var ute efter.

– Det blev fler klartecken än frågor så vi tar med oss en positiv känsla från denna match. Som helhet var det också ett hyfsat genrep och en klart godkänd match, avrundade Jonas Danielsson och Jimmi Olsson.

Det mesta är således frid och fröjd i det gula lägret inför nästa söndags seriepremiär borta mot Ängelholms FF.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: HELSINGBORGS SÖDRA BIS
Awayteam form: –
Scorehalf: 1-0
Scorefull: 2-0
Arena: Malmö Stadion, plan 2
Crowd: 80
Referee: Stefan Svensson, Blentarp, Bujar Fetiu, Malmö, Tony Strandberg, Höllviken
Goal: 1-0 (6) Självmål, 2-0 (83) Martin Abrahamsson
Homewarning: Michal Aksamit, Niklas Hansson, Zoran Jovanovic
Home sent of: –
Homempv: –
Awaympv: –
Hometeam Squad: Magnus Ringdahl

Ali Jasim
Jörgen Svensson
Niklas Hansson
Philip Brandgård

Magnus Bönnemark
Joakim Persson
Zoran Jovanovic
Martin Abrahamsson

Blerim Mullici
Robin Nilsson Bogdanovic
Hometeam Sub: Michal Aksamit (Zoran Jovanovic 51)
Ahmedin Sudic (Robin Nilsson Bogdanovic 58)
Srdjan Remetic (Blerim Mullici 70)
Mirza Nezirevic (målvakt)
Awayteam Squad: –
Awayteam Sub: –