IFK Malmö jublade för tidigt

Så fort division 1-nykomlingen IFK Malmö fick straff i söndagens premiärmatch borta mot Ängelholms FF så jublades det. Fast till vilken nytta kan man fråga sig då straffen missades och sedermera förlorades även matchen med 0-2 (0-0).

– Det var väl lite väl tidigt att jubla för bollen ska väl ligga i mål först för att det ska räknas. Sedan blev det ju missen lite av knäcken för oss för därefter tappade vi totalt, sade Jimmi Olsson och Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

"Gulingarna" hade annars inlett bra efter halvtidsvilan. Respekten verkade ha släppt totalt för topptippade Ängelholms FF och då IFK Malmö dessutom fick en straff efter fem minuter och vid ställningen 0-0 så såg det mycket ljust ut.

Joakim Persson slog en hörna som Niklas Hansson sedan nickade på en ÄFF-spelares hand. Hos "di gule" jublade man över straffen och Niklas Hansson gick runt och räckte "high five" med sina lagkamrater.

En gest som han kanske borde ha låtit bli för sedan missade lagkaptenen Martin Abrahamsson straffen.

– Rena oturen. Jag fintade bort målvakten så egentligen var det bara lägga in den, men den tog i insidan av stolpen, sade en besviken Martin Abrahamsson, som dock var fullt fokuserad på straffen och inte brydde sig om lagkamraternas lite tidiga jubel.

Bollen tog alltså i stolpens insida, men vad snöpligare var att den också gick längs mållinjen innan ÄFF-målvakten Marcus Nilsson styrde upp den i ribban. Så mycket närmare mål kunde IFK Malmö knappast ha varit den gången.

– Så istället för någon centimeter utanför kunde den ha gått två centimeter längre in och då hade det också varit mål. Fast det här var väl tyvärr ingen match där vi direkt hade marginalerna på vår sida, sade Jimmi Olsson.

Daniel "Bato" Jovanovic hade rört runt en del i ÄFF-försvaret under den sista kvarten i första halvlek och fram till straffen.

Nio minuter före pausvilan hade han ett utsökt läge att göra 1-0 för IFK Malmö. Han tog sig fram längs kortlinjen, tunnlade en Ängelholmare och var sedan nära att skruva in bollen i det bortre hörnet.

Den utmärkte målvakten i ÄFF, Marcus Nilsson, fick dock fingrarna på bollen, men släppte retur. På returen kunde det ha blivit en ny chans om bara Zoran Jovanovic, som inte gjorde någon av sina bättre matcher, hade varit på hugget.

– Det var väl våra hetaste lägen i den här matchen så visst borde det ha blivit något mål, men vi var väl tyvärr stundtals lite väl tagna av stundens allvar för att kylan skulle infinna sig i de avgörande situationerna, menade Jonas Danielsson.

Den första halvtimmen, lite drygt, i matchen innan bortalaget tog över hade varit relativt jämn. Framåt skapades det inte mycket och 0-0 i paus var ett rättvist resultat. Efter den missade straffen i början av andra halvlek så tappade dock IFK allt av sitt fina spel.

Två mål i baken inom loppet av bara fem minuter blev avgörande och resten av matchen var mer eller mindre en transportsträcka för Ängelholm.

Det första målet kom efter en hörna i den 58:e minuten. En tilltrasslad situation uppstod inne i straffområdet och i röran framför mål kunde högeryttermittfältaren Marcus Holgersson nicka in 1-0.

Fem minuter senare kom tvåan. Det gick snabbt då Ängelholm och Calle Genberg rullade upp IFK-försvaret. Genberg som ställde till en del problem för IFK redan under tiden i Laholms FK sköt i utkanten av straffområdet utan chans för Magnus Ringdahl i IFK-målet.

– Magnus Ringdahl i målet skulle helt enkelt ha boxat bort ettan och Jörgen Svensson missade totalt i markeringen vid tvåan, förklarade Jonas Danielsson. Så visst var det lite onödiga baklängesmål.

Så kan man säga att den missade straffen blev för mycket för er?

– Jag tycker att vi borde ha kunnat hålla ihop det ändå, men det blev en mental knäck för oss när vi missade straffen. Och det kan väl ha berott på att de flesta spelarna är ganska orutinerade i de här sammanhangen.

Det var emellanåt lite spänt bland IFK Malmö-spelarna som bjöd på en del misstag. Premiärnerver och orutin kan som sagt ha varit en del av förklaringen. Intentionerna till något bra fanns där dock så segrarna lär komma.

– Så för att vara en premiär så var det ändå okej och jag är övertygad om att spelarna kommer att växa med uppgiften. Det var främst deras tyngd som avgjorde sett över 90 minuter. De var både större och starkare än vad vi var, sade Jonas Danielsson.

Lagkaptenen Martin Abrahamsson höll med.

– Vi körde med ett lågt försvarsspel under hela matchen och hade väl inte så värst mycket boll. Det vi gjorde fram till straffen var dock bra då vi lyckades skära av deras ytor och störa dem på kontringar.

Det var Zoran Jovanovic som fick priset som matchens bäste spelare i IFK Malmö av arrangerande Ängelholms FF. Ifkmalmo.com var av en annan åsikt och gav istället utnämningen till hans lillebror, Daniel "Bato" Jovanovic.

FOTNOT. Ängelholms FF:s vänsterback Anders Friberg fick sitt andra gula kort med fyra minuter kvar och blev därmed utvisad.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: ÄNGELHOLMS FF
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-0
Scorefull: 2-0
Arena: Ängelholms IP
Crowd: 529
Referee: Mattias Nyman, Kungsbacka, Lars Emanuelsson, Halmstad, Jonas Ljungberg, Landskrona
Goal: 1-0 (58) Marcus Holgersson, 2-0 (63) Calle Genberg
Homewarning: Anders Friberg 2, Jakob Augustsson, Max Mölder
Home sent of: Anders Friberg
Homempv: Antonio Rojas
Awaympv: Daniel Jovanovic
Hometeam Squad: Marcus Nilsson

Max Mölder
Jonas Nilsson
Jakob Augustsson
Anders Friberg

Marcus Holgersson
Johan Mangfors
Antonio Rojas
Jonas Lindh

Calle Genberg
Mattias Adelstam
Hometeam Sub: Christian Augustsson (Marcus Holgersson 66)
Johannes Bengtsson (Jonas Lindh 73)
Mario Gadza (Johan Mangfors 83)
Christofer Dahlström
Oskar Svensson (målvakt)
Awayteam Squad: Magnus Ringdahl

Ali Jasim
Jörgen Svensson
Niklas Hansson
Philip Brandgård

Magnus Bönnemark
Joakim Persson
Martin Abrahamsson
Zoran Jovanovic

Daniel Jovanovic
Blerim Mullici
Awayteam Sub: Michal Aksamit (Blerim Mullici 66)
Ahmedin Sudic (Philip Brandgård 79)
Robin Nilsson Bogdanovic (Magnus Bönnemark 88)
Srdjan Remetic
Niclas Jeppson (målvakt)