Historisk förlust för IFK Malmö

De bästa av sviter tar alltid slut förr eller senare. Efter 15 förlustfria matcher i tävlingssammanhang så åkte IFK Malmö på sitt första nederlag någonsin mot allsvenska Hammarby IF, 0-3 (0-2) i Svenska Cupens andra omgång.

Sedan första matchen lagen emellan i Svenska Serien 1920 så hade "gulingarna" vunnit tio och spelat fem oavgjorda matcher. Och skrällar har ju hänt förr så visst fanns chansen för en förlängning även om den var ytterst liten.

– Det hängde på om Hammarby kunde ha en dålig dag och vi höja oss väsentligt. Vi hade hoppats på att de inte skulle vara riktigt på tårna och att de hade blivit stressade om utdelningen hade dröjt, sade Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Så blev det definitivt inte. Ett tidigt ledningsmål kom efter fyra minuters spel av Petter Andersson, som gjorde comeback efter långtidsskada och redan då kändes det som om Hammarby skulle vinna tämligen enkelt.

Problem hade man inte direkt även om siffrorna aldrig skenade iväg. Petter Andersson ökade på till 2-0 i den 37:e minuten och drygt tre minuter in i andra halvlek assisterade han Heidar Geir Juliusson till 3-0-målet.

Det som IFK Malmö skapade i anfallsväg var inte mycket. Rutinerade Jörgen Svensson hade ännu en gång flyttats upp till sin tidigare position på topp, tog emot en del bollar, men hade inte det rätta tempot och fick inte passningsspelet att stämma.

Daniel "Bato" Jovanovic hade en av matchens hetaste IFK-chanser då han efter en dryg minut var nära att bli ren efter ett snyggt förarbete av Martin Abrahamsson. "Bato" hängde dock inte riktigt med i svängarna och nådde aldrig bollen.

En trippelchans i samband med en hörna i den andra halvleken var också nära att ge utdelning.

– Lite synd att vi inte fick in bollen i det momentet för det hade varit kul att göra mål mot Hammarby. Fast vi skapade inte heller så mycket chanser så att det inte blev mål var ju inte så konstigt, förklarade Jonas Danielsson.

Under den första halvleken glimtade Hammarby bara till emellanåt och det var faktiskt ganska chansfattigt. Efter pausvilan visade dock Hammarby lite mer av sin klass och dominerade kraftigt de sista 45 minuterna.

– Det gick lite för fort för vår del, men något annat var heller inte att vänta. En viss skillnad ska det ju vara när det skiljer två divisioner, så jag kan inte vara direkt missnöjd med spelarnas prestation, sade Jonas Danielsson.

IFK Malmö stred tappert under hela matchen och gjorde inte på något sätt bort sig. Misstagen var kanske lite väl enkla vid målen, men det är lätt hänt mot ett Hammarby IF som också kostade på sig att missa en del frilägen i andra halvlek.

Niklas Hansson gör sällan en dålig match i backlinjen och överglänstes endast av mittbackskollegan Michal Aksamit. Polske Aksamit gjorde sin första match från start i år och verkar ha hittat tillbaka till den form som han hade före han skadade knäet.

– Roligt att se att Michal kan gå in och göra en sådan härlig insats. Det bådar gott för fortsättningen i division 1 då konkurrensen om platserna verkligen ökar, avrundade IFK-tränaren Jonas Danielsson.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: HAMMARBY IF
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 0-2
Scorefull: 0-3
Arena: Malmö IP
Crowd: 721
Referee: Antti Kanerva, Olofstorp, Magnus Vallerius, Falkenberg, André Ovenberger, Södra Sandby
Goal: 0-1 (4) Petter Andersson, 0-2 (37) Petter Andersson, 0-3 (49) Heidar Geir Juliusson
Homewarning: Ali Jasim, Joakim Persson
Home sent of: –
Homempv: Michal Aksamit
Awaympv: Petter Andersson
Hometeam Squad: Niclas Jeppson

Ali Jasim
Michal Aksamit
Niklas Hansson
Philip Brandgård

Magnus Bönnemark
Joakim Persson
Zoran Jovanovic
Martin Abrahamsson

Jörgen Svensson
Daniel Jovanovic
Hometeam Sub: André Grabowski (Magnus Bönnemark 46)
Blerim Mullici (Zoran Jovanovic 65)
Robin Nilsson Bogdanovic (Daniel Jovanovic 80)
Ahmedin Sudic
Mirza Nezirevic (målvakt)
Awayteam Squad: Richard Kingson

Suleyman Sleyman
Joakim Jensen
Christian Traoré
Gunnar Thor Gunnarsson

Haris Laitinen
Louay Chanko
Petter Andersson
Jeffrey Aubynn

Alagie Sosseh
Nkosinathi Nhleko
Awayteam Sub: Heidar Geir Juliusson (Alagie Sosseh 46)
Sebastian Castro-Tello (Jeffrey Aubynn 65)
Isak Dahlin (Louay Chanko 73)
Matthias Olsson
George Moussan (målvakt)