Snudd på underkänt mot Ängelholms FF och ändå matchens lirare i arrangörens ögon. 20-årige mittfältaren Zoran Jovanovic såg därför till att ta revansch när division 1-nykomlingen IFK Malmö hemmaslog Kristianstads FF med 4-2 (1-0).

– Jag skulle vilja mysa med honom därnere, sade IFK Malmö-tränaren Jonas Danielsson och pekade på Zoran Jovanovic som satt några stolsrader ner på presskonferensen efter söndagens segermatch.

Själv är inte Zoran speciellt talför. Han låter istället spelet på planen tala för sig. Två målgivande lobbar och ytterligare en var på väg in, men slutade i stolpens insida, så den här gången behövde inte ifkmalmo.com gå in och "rätta till".

– Två nästan likadana chippmål, så jag kan väl vara nöjd med mig själv och hela laget spelade bra under stora delar av dagens (läs söndagens) match, sade matchens store lirare Zoran Jovanovic, till ifkmalmo.com.

Betydligt mer ordrik var IFK-tränaren Jonas Danielsson som också kunde kosta på sig att ha glimten i ögat.

– Man måste älska Zoran efter en sådan här fantastisk match. Det är så att man vill krama om honom riktigt hårt. Sedan vet vi ju att det tyvärr lika gärna kan vara tvärtom nästa gång vi spelar match.

Så är det. Zoran Jovanovics humör har en tendens att pendla. Mot Ängelholms FF i seriepremiären var han inte särskilt initiativrik och fick inte mycket uträttat på hela matchen. Och så gick det ju som det gick.

Det var svårt att tro att det var samme spelare som på söndagen agerade inför 307 åskådare på Malmö Idrottsplats.

– Lite slarv var det väl även från honom under delar av andra halvlek, men annars var det en formidabel insats som han presterade. Jag hade inte haft något emot att ha honom på det humöret veckans alla sju dagar, förklarade Jonas Danielsson

Efter en jämn första halvtimme med chanser åt båda hållen så gick matchen in i ett avgörande skede. Inom loppet av tre minuter hann KFF:s Andreas "Boven" Svensson med att få två gula kort och därmed bli utvisad.

Det första kortet var för snack. "Boven" ansåg att laget blivit berövad på en frispark och kunde inte låta bli att snacka med domaren. Två minuter senare i den 34:e minuten satte han hårt till i en duell med Zoran Jovanovic och det röda kortet var ett faktum.

Sedan dröjde det inte länge innan målen också började falla. Med sina små bollskickliga spelare kunde nämligen IFK Malmö rulla ut Kristianstads FF i det ena anfallet efter det andra, chanserna var således många.

 • 1-0 (36): Nyförvärvet från Myresjö, Magnus Bönnemark, avancerade ett par meter innan han till slut sköt från 25 meters avstånd. Bollen gick sedan över KFF-målvakten Dan Sadé och satt klockrent i krysset.
 • 2-0 (47): Den andra halvleken var inte gammal då nästa mål kom. Ett inlägg från Magnus Bönnemark möttes av Jörgen Svensson, som klackade bakåt till Zoran Jovanovic. Zoran avslutade därefter med att elegant lobba bollen över Dan Sadé.
 • 3-0 (80): En ny lobb a’ la Zoran Jovanovic. Den här gången var det efter en snabb omställning där Blerim Mullici stod för den avslutande passningen.
 • 4-0 (88): Ex-allsvenske Jörgen Svensson kan ännu. Först klacken till Zoran Jovanovics 2-0-mål och så nu, ett stenhårt volleyskott, som gick rätt upp i krysset. Och på nytt var det Blerim Mullici som stod för framspelningen, ett inlägg från högerkanten.

  Så att utvisningen hade en viss betydelse för matchutgången kan man lugnt konstatera.

  – Vi fick stora ytor och det är smaskens för våra snabba spelare, så utvisningen hjälpte till att få matchen precis dit vi ville. Därmed inte sagt att vi inte hade vunnit ändå, sade IFK-tränaren Jonas Danielsson.

  Kristianstads FF var långtifrån den klass som överraskande gav 2-0 i premiären hemma mot seriefavoriten Qviding FIF.

  – Katastrof, var det första ordet KFF-tränaren Joacim Welander tänkte på efter matchen. Vi hade varken rätt inställning, koncentration eller disciplin. Spelarna tog det helt enkelt för bekvämt och trodde att det skulle ordna sig utan kamp.

  Två mål släppte dock IFK Malmö ändå in på slutet. Försvaret stod i princip och sov då Fredrik Andersson först kunde nicka in ett mål i den 90:e minuten och minuten senare även reducera till 2-4.

  – Det verkade som om spelarna redan hade gått in för att duscha, så det känns frustrerande att ha släppt in de två målen. Vem vet, de målen kanske kan komma att betyda en "förlorad" poäng i slutändan, funderade Jonas Danielsson.

  De två onödiga baklängesmålen till trots så var han nöjd med dagen.

  – Jag kände redan före matchen att vi hade en stor chans att vinna och det är jag glad för att vi klarade av. Sedan att vi slappnade av i slutskedet av matchen är något som vi givetvis får jobba med.

  – Vi hade också kunnat få några mål till framåt om vi hade haft lite mer flyt, men sådan tur har man inte, avrundade IFK-tränaren.

  Fler än Zoran Jovanovic får överbetyg i IFK Malmö. Mittbacken Michal Aksamit gjorde åter en bra match och den kanske störste kämpen av dem alla, vänsterbacken Philip Brandgård, var nästan fläckfri.

  Text: Michael Lindholm

  Hometeam: IFK MALMÖ
  Hometeam form: 4-4-2
  Awayteam: KRISTIANSTADS FF
  Awayteam form: 4-4-2
  Scorehalf: 1-0
  Scorefull: 4-2
  Arena: Malmö IP
  Crowd: 307
  Referee: Andreas Ekberg, Lund, André Ovenberger, Södra Sandby, Magnus Rasmusson, Sjöbo
  Goal: 1-0 (36) Magnus Bönnemark, 2-0 (47) Zoran Jovanovic, 3-0 (80) Zoran Jovanovic, 4-0 (88) Jörgen Svensson, 4-1 (90) Fredrik Andersson, 4-2 (90+1) Fredrik Andersson
  Homewarning: Blerim Mullici, Joakim Persson, Jörgen Svensson
  Home sent of: –
  Homempv: Zoran Jovanovic
  Awaympv: Fredrik Andersson
  Hometeam Squad: Niclas Jeppson

  Ali Jasim
  Michal Aksamit
  Niklas Hansson
  Philip Brandgård

  Magnus Bönnemark
  Joakim Persson
  Zoran Jovanovic
  Martin Abrahamsson

  Jörgen Svensson
  Daniel Jovanovic
  Hometeam Sub: Blerim Mullici (Magnus Bönnemark 74)
  Robin Nilsson Bogdanovic (Daniel Jovanovic 74)
  Ahmedin Sudic (Ali Jasim 82)
  Srdjan Remetic
  Mirza Nezirevic (målvakt)
  Awayteam Squad: Dan Sadé

  Torbjörn Nilsson
  Marcus Svensson
  Markus Senften
  Andreas Nilsson

  Ola Otfors
  Andreas Svensson
  Fredrik Andersson
  David Eek

  Stefan Larsson
  Mikael Thomasson
  Awayteam Sub: Niklas Nordgren (Mikael Thomasson 60)
  Berat Gjyrevci (Stefan Larsson 89)
  Joakim Svensson (Andreas Nilsson 89)
  André Hansson
  Jakob Skarp (målvakt)