Martin Prahl till IFK Malmö

Det har enbart varit studier som gällt i vår för 27-årige anfallaren Martin Prahl. Efter ett halvår i Australien är han nu tillbaka i Sverige och på måndagen signerade tränar-Toms son övergångshandlingarna för IFK Malmö i "ettan".

Och det är en målskytt av rang även om han de senaste säsongerna har spelat på lite lägre nivå. Under åren i trean med GIF Nike hösten 2004 till och med 2006 så smällde han in 40 mål på 45 matcher. 2005 och 2006 blev han också totalsegrare i skytteligan.

– Det är en intressant spelare som både jag och Jimmi Olsson mötte ifjol i trean. Vi vet därför mycket väl om hans kvalitéer så det ska bli roligt att se vad han kan prestera i ettan, säger Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Som nykomling är "di gule" division 1 Södras tredje målgladaste lag med 27 fullträffar på 13 matcher. Bara serieledande Ängelholms FF (46 mål) och tvåan Qviding FIF (32 mål) har lyckats bättre framåt.

Det är en siffra som IFK-tränaren Jonas Danielsson givetvis är fullt tillfreds med, men stundtals har det ändå inte funnits den rätta spetsen. Så efter en tids provträning har man därför beslutat sig för att värva Prahl för resten av den här säsongen.

– Vi har saknat en riktig straffområdesspelare med tyngd och det är precis vad Martin Prahl är. Han är en utpräglad målskytt, är bra på huvudet och är dessutom lite större än vad de andra är, betonar Jonas Danielsson.

189 centimeter långe och 85 kilo tunge Martin Prahl håller med Jonas Danielsson i beskrivningen och hittar även ett passande ord.

– Targetplayer. Det kan man gott säga att jag är. Jag ska suga åt mig bollarna i straffområdet och göra målen.

Under det senaste halvåret har han varit i Australien för att studera psykologi. Fotbollen har därför fått stå lite åt sidan och det är mest för att hålla igång som han har lirat i Melbourne University Soccer Club.

– Det är en klubb på ungefär division 4-nivå, men jag tror inte att jag ska ha tappat något på de här månaderna. Jag får istället hoppas att jag kan höja mig lite jämfört med de två senaste åren då det lär krävas för att få vara med, förklarar Martin Prahl.

Sin mest framgångsrika period som fotbollsspelare hade han under åren i Halmstads BK 1997-2000. Några allsvenska matcher blev det aldrig, men väl en massa mål i B-laget där han spelade med namn som Jeffrey Aubynn, Mikael Svensson och Petter Hansson.

– Jag gjorde flest mål under HBK:s guldår 2000. Vi hade en bred trupp de åren och B-laget höll väl rätt så hög division 1-klass, så det var ett riktigt bra lag som jag spelade i då, berättar Martin Prahl som fick stå över måndagens träning på grund av en förkylning.

Förhoppningen är att han ska bli spelklar till höstpremiären mot Norrby IF den 29 juli. Det som skulle kunna strula till det är att det handlar om en internationell övergång som kan ta några dagar extra.

Fakta/Martin Prahl

Ålder: 27 år.
Position: Anfallare.
Familj: Sambon Linda.
Yrke/utbildning: Studerar till idrottslärare på Malmö Högskola.
Längd: 189 cm.
Vikt: 85 kg.
Klubbar: Svedala IF (1986-1994), Trelleborgs FF (1995-1996), Halmstads BK (1996-2000), Falkenbergs FF (lån hösten 1999), Jönköpings Södra IF (2001), IF Leikin (2002), Ystads IF (2003), Höllvikens GIF (våren 2004), GIF Nike (hösten 2004-2006), Melbourne University Soccer Club Australien (våren 2007), IFK Malmö (hösten 2007-).
Intressen: Ett riktigt musikfreak. Jag har under åren spelat i en del rock-/popband och planerar att starta upp ett nytt inom kort. På fritiden har jag också jobbat lite grann som gitarrlärare.
Varför IFK Malmö? Det var inget svårt val när jag väl fick chansen. Jag har ju varit på den här nivån tidigare även om det var en del år sedan och är sugen på att prova lite högre upp igen. Och IFK Malmö känns onekligen som en intressant klubb.