Viktor Larsson klar för IFK Malmö

Den 21-årige yttermittfältaren, Viktor Larsson, som imponerade stort i division 1-topplaget IFK Malmös träningsmatch mot den danska Superettanklubben, BK Frem, hann bli klar innan övergångsfönstret stängde på fredagen.

Ungefär två veckor efter matchen, som spelades den 21 juli, så bestämde sig IFK Malmö för att man ville ha honom. Sedan dess har man gjort allt för att få alla bitar på plats och nu blir han alltså spelklar till bortamatchen mot Qviding FIF den 9 september.

– De har verkligen visat att de vill ha mig till klubben. Den stora frågan har varit att hitta en bostad och man kan förstå att de inte ville göra klart förrän allt hade löst sig i den frågan, säger Viktor Larsson, till ifkmalmo.com.

Det var dock en sanning med modifikation. För när hemsidan tog ett snack med Viktor Larsson under fredagsförmiddagen så var det fortfarande inte helt klart var han skulle bo den närmaste månaden.

Först i början av oktober kan han nämligen flytta in i lägenheten som IFK Malmö har hyrt åt honom på Friisgatan. Under tiden fram till dess måste han ha ett tillfälligt boende.

– Jag har inga egentliga krav utan vill bara ha någonstans där jag kan sova. Det ska förhoppningsvis lösa sig inom de närmaste dagarna så att jag kan börja träna med klubben redan på måndag, påpekar Viktor Larsson.

Viktor Larsson, som är från Gotland, började sin fotbollskarriär i Visby AIK 1993. För fem år sedan blev han värvad till Djurgårdens IF och via Hammarby TFF så hamnade han i Gröndals IK som han ifjol var med om att spela upp i division 1 Norra.

Spelet i Gröndal visade sig dock inte alls passa honom. Ett modern och teknisk fotboll var det aldrig till om. Så värst många matcher blev det därför inte under våren och Viktor Larsson bestämde sig för att hitta en ny klubb.

– Det var bara tjongbollar från högerbacken upp till anfallaren som nickskarvade ner. Så det blev mest till att ligga och gröta i mitten. Det var därför också som våra kantspelare aldrig kom med i spelet.

Han hade hört att man i IFK Malmö verkligen försöker spela fotboll och sökte sig därför självmant till klubben.

Viktor Larsson visade direkt framfötterna när han fick hoppa in i den andra halvleken i träningsmatchen mot BK Frem. Han svarade för framspelningen till det första gula målet och kom vid flera tillfällen runt bra på vänsterkanten.

– Jag kände direkt att den här klubben skulle passa mig. IFK Malmö är ett lag med massor av unga och tekniska spelare, samt spelar den fotbollen som jag vill spela, alltså på marken, berättar han.

Samtidigt är Viktor medveten om att konkurrensen är hård om platserna och han räknar inte precis med att slå sig in i startelvan direkt.

– Det bör inte vara något fel på formen, men jag har i första hand koncentrerat mig på att få klart med en ny klubb och har faktiskt inte alls tänkt på startelvan. Jag är också övertygad om konkurrensen så det gäller att ha tålamod.

Jonas Danielsson, den ena halvan i den gula tränarduon, är lite kluven i sina uttalanden om Viktor Larsson, vars kontrakt med IFK Malmö sträcker sig till den 30 november 2008.

Han förklarar att det är en intressant spelare, men det är ingen som direkt spetsar till nuvarande lag. Därmed gläder han sig över att det är en spelare som ytterligare stärker konkurrensen i truppen.

– Vi ser det som en spelare som breddar truppen. Han har goda offensiva kvalitéer, medan han däremot har stora brister i försvarsspelet. Det är dock alla fullt införstådda med så det är något som vi kommer att jobba för att förbättra, säger Jonas Danielsson.

Marcus Strand, en 17-årig mittfältstalang från division 2-klubben Kirseberg IF, har också skrivit på för IFK Malmö. Han tränar sedan en tid tillbaka med A-truppen och är spelklar dagen efter Viktor Larsson, alltså den 7 september.

– Det är en oerhört klok spelare för sin ålder och han har definitivt alla verktyg för att nå väldigt långt. Han har ett bra passningsspel och är klok när han har bollen så det gäller bara att han lägger på sig några kilo till, förklarar Jonas Danielsson.

Den 19-årige anfallaren Jeton Krasniqi går motsatt håll. Han har fått ont om speltid i år och lånas därför ut till Kirseberg under resten av den säsongen.

Fakta/Viktor Larsson

Ålder: 21 år.
Position: Mittfältare.
Familj: Mamma, pappa, lillebror.
Yrke/utbildning: Idrottsvetare. Läste samhäll-medicin på gymnasiet och sedan en tvåårig utbildning på Bosön.
Längd: 174 cm.
Vikt: 70 kg.
Klubbar: Visby AIK (1993-2002), Djurgårdens IF (2002-2004), Hammarby TFF (2005-2006), Gröndals IK (hösten 2006-våren 2007) IFK Malmö (hösten 2007-).
Intressen: Fotboll, musik, läsa böcker.
Varför IFK Malmö? Det fungerade inte alls uppe i Gröndal. Där var det mest tjongbollar och det är definitivt ingenting för mig. Fotboll ska spelas på marken och därför bör IFK Malmö passa perfekt. Det är ett lag med massor av unga och tekniska spelare som vill spela en modern fotboll.