Förmodligen kan IFK Malmö nu glömma Superettan 2008. Några olyckliga slutminuter i ödesmatchen mot Qviding FIF med utvisning på målvakten Magnus Ringdahl gjorde att "gulingarna" tappade 2-2 till förlust med 2-4.

Det går fortfarande i teorin att bli både etta och tvåa i serien för IFK Malmö, så ännu är det inte helt kört. Men till och med de mest positiva gula supportrarna förstår att det blir svårt att hämta upp Qvidings försprång som nu är hela sju poäng.

– Vi är ett gäng vinnarskallar och så länge chansen finns så tänker vi definitivt inte kasta in handduken. Jag är övertygad om att både Ängelholm och Qviding kommer att förlora några matcher till, sade Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Jonas Danielsson kunde inte vara särskilt missnöjd efter förlusten mot Qviding. Han försökte istället ta med sig det mest positiva från matchen och blicka framåt mot fortsättningen av Söderettan.

Förlusten till trots så var IFK-tränaren stolt över spelarnas prestation. Tidigare har han berömt Qviding och tyckt att de varit seriens bästa lag, men efter söndagens match på Torpavallen så var han av en annan åsikt.

– Jag tycker faktiskt att vi är ett betydligt bättre lag än vad de är. Se bara på spelet under de första 45 minuterna och fram till utvisningen så kontrollerade vi matchen, förklarade Jonas Danielsson.

"Di gule" gjorde nämligen en mer än godkänd match och framförallt spelet under stora delar av den första halvleken övertygade.

Inför den andra halvleken så borde IFK Malmö också ha haft ledningen. Visst skapades det gott om chanser åt båda hållen, men det var bortalaget som stod för det mesta och bästa av spelet.

Det började bra. Med matchuret inne i den 28:e minuten så vann Jörgen Svensson en nickduell med Björn Andersson. Han förlängde bollen till en helt ren Zoran Jovanovic som sköt över Qvidings målvakt Johan Hagman och 1-0 var ett faktum.

Säg dock den glädje som varar länge. Drygt en minut senare så slog Qvidings Angelo Vega en frispark som nickskarvades i mål av lagkaptenen Mattias Lundström, som senare välförtjänt utsågs till matchens lirare i hemmalaget.

Zoran Jovanovic, som hade fått förtroendet på topp istället för Blerim Mullici, var riktigt het under de första 45 minuterna.

Joakim Persson var ännu en gång strålande på det defensiva innermittfältet och stod för förarbetet till 2-1-målet i den 39:e minuten. Persson passade rakt igenom straffområdet fram till Zoran Jovanovic som avslutade kyligt i det bortre hörnet.

Med drygt två minuter kvar av första halvlek så var det kvitterat igen. David Fernando Cardona kom med ett inlägg som träffade Tomas Erikssons skalle. Bollen träffade sedan ribbans underkant innan den gick i mål.

– Två riktiga skit- eller flytmål, beroende på hur man vill uttrycka sig, fick de göra på oss. Särskilt det andra där det mest var en slump att bollen träffade Erikssons skalle, påpekade Jonas Danielsson.

Den andra halvleken bjöd sedan på mycket kamp och mindre skönspel. Qviding hade mycket boll, men kom aldrig till några egentliga farligheter så länge som båda lagen hade fullt manskap på planen.

IFK Malmö hade inte lika mycket kraft att anfalla som i första halvlek och skapade egentligen bara en målchans värd namnet. Inhopparen Blerim Mullici slet sig fri och försökte sig på en lobb över målvakten Johan Hagman som hoppade upp och knep den.

– Så jag tycker att vi hade bra kontroll. Och vem vet vad som hade hänt om Blerim Mullici hade gjort mål på sin chans. Det hade mycket väl kunnat vara ett segermål, sade Jonas Danielsson.

Med drygt fem minuter kvar så blev IFK-målvakten Magnus Ringdahl utvisad. Han skulle gå ut och rensa bort en luftboll, men upptäckte inte att han var utanför straffområdet innan det var för sent. Det röda kortet var därför odiskutabelt från läktarplats.

Jonas Danielsson var däremot upprörd över sättet som det röda kortet delades ut på. Huvuddomaren Roland Fager tänkte inte ta den, men han påkallades uppmärksamhet av den assisterande domaren Magnus Seignér och gemensamt tog de beslutet.

– Utvisningen var ynklig även om jag inte heller kan bedöma den. Ingen sund "linjeman" blir påverkad av 23 personer på läktaren. Vi får vara glada att han inte dömer på högre nivå och publiktrycket som förekommer där, menade IFK-tränaren.

Fem minuter tidigare så hade IFK Malmö gjort sina sista två byten så det var bara att slänga in en utespelare i mål. Och därför var det inte konstigt att valet föll på anfallaren Blerim Mullici som stått en del inomhus.

Men han kunde givetvis inte göra något på den efterföljande frisparken som Björn Andersson skruvade in fram till 3-2 i den 88:e minuten och sedermera friläget som skyttekungen Hannes Stiller gjorde 4-2 på i den 90:e minuten.

Förlusten sved förstås i IFK Malmö-lägret. Ett oavgjort resultat hade känts så mycket bättre även om situationen då hade varit den samma som före matchen.

– Det känns oerhört tråkigt att behöva förlora när vi gjorde en sådan bra match. Jag tror dock att vi kommer att vinna rätt så många av de fem matcherna som återstår så visst finns chansen fortfarande, avrundade Jonas Danielsson.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: QVIDING FIF
Hometeam form: 4-3-3
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 2-2
Scorefull: 4-2
Arena: Torpavallen
Crowd: 427
Referee: Roland Fager, Köping, Magnus Seignér, Göteborg, Jakup Jakupovic, Göteborg
Goal: 0-1 (28) Zoran Jovanovic, 1-1 (29) Mattias Lundström, 1-2 (39) Zoran Jovanovic, 2-2 (43) Tomas Eriksson, 3-2 (88) Björn Andersson, 4-2 (90) Hannes Stiller
Homewarning: David Fernando Cardona
Home sent of: –
Homempv: Mattias Lundström
Awaympv: Joakim Persson
Hometeam Squad: Johan Hagman

David Wiklander
Björn Andersson
Ante Maletic
David Björkeryd

Mattias Lundström
Angelo Vega
Josef Karlsson

Tomas Eriksson
Hannes Stiller
David Fernando Cardona
Hometeam Sub: Gabriel Lubian (David Fernando Cardona 53)
Julio Cesar Mozeli (Angelo Vega 69)
Peter Elmander (Tomas Eriksson 87)
Kyle Konwea
Dejan Gorcanac (målvakt)
Awayteam Squad: Magnus Ringdahl

Ali Jasim
Srdjan Remetic
Niklas Hansson
Ahmedin Sudic

Magnus Bönnemark
Joakim Persson
Patrick Nilsson
Daniel Jovanovic

Jörgen Svensson
Zoran Jovanovic
Awayteam Sub: Blerim Mullici (Magnus Bönnnemark 62)
Martin Prahl (Jörgen Svensson 80)
Robin Nilsson Bogdanovic (Patrick Nilsson 80)
Philip Brandgård
Niclas Jeppson (målvakt)