Avgörandet kom sent för IFK Malmö

För topplaget i division 1 Södra, IFK Malmö, fanns det inget annat på kartan än vinst hemma mot jumbon Visby IF Gute. Och "di gule" klarade av att leva upp till favoritskapet genom att vinna matchen med 2-0 (1-0).

Det var siffror som Visby Gute ska vara tacksamma för även om 2-0-målet föll så sent som i den 84:e minuten. Övertaget i rena målchanser talade nämligen om en betydligt större skillnad än vad som blev fallet.

– Säg att vi haft samma höga effektivitet som vi har haft i vissa matcher. Då hade det förmodligen blivit tvåsiffrigt. Men det var ändå ett gott dagsverke, med fullt godkänd på alla håll och kanter, sade Jimmi Olsson, en av två tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Jimmi Olsson hade inte mycket att anmärka på efter matchen, även om inte spelet inte mer än stundtals nådde upp till den nivån som man har presterat tidigare under den här säsongen i Söderettan.

De tre poängen som man var ute efter fick man. Men då tvåan Qviding någon timme senare utklassade Skövde AIK och Ängelholm vann sin lördagsmatch så är avståndet detsamma uppåt, det vill säga sju, respektive åtta poäng.

– Vi kan inte göra mer än att vinna våra matcher. Det här var steg ett av fem på vägen och sedan får vi bara hoppas att Qviding och Ängelholm tappar poäng. Men det är jag övertygad om att de kommer att göra, menade Jimmi Olsson.

Visby Gute var ytterst nära att ta ledningen redan i den tredje minuten sedan det gula försvaret nästan gått bort sig totalt, men istället så var det "di gule" som gjorde 1-0 fyra minuter senare.

Jörgen Svensson serverade högerbacken Ali Jasim som på egen hand skar in från kanten, tog sig förbi två spelare och strax inne i straffområdet så satte han den säkert i Visby Gute-målvakten Jacob Gardells bortre hörn.

Under den första halvleken så var spelet någorlunda jämnt. Mest för att IFK Malmö då inte alls spelade någon bra fotboll, men efter pausvilan så fanns det i stort sett bara ett lag på planen, det gula.

– Den första halvleken var sådär. Spelet såg kantigt och trubbigt ut. Sedan tycker jag faktiskt att vi trummade på ganska bra i andra där det bara var en tidsfråga innan det skulle bli mål, konstaterade Jimmi Olsson.

Det andra målet dröjde länge även om IFK Malmö knappast saknade möjligheter att göra det tidigare. Joakim Persson träffade ribban med ett inlägg, Magnus Bönnemarks dito tog i stolpen och vid två tillfällen rensades det undan på mållinjen.

Först i den 84:e minuten så kom 2-0. Blerim Mullici hade inte ens varit på planen i 30 sekunder då han nätade. Han väggspelade med Zoran Jovanovic, kom fri och bredsidade in bollen till höger om målvakten.

– Det var hans blott andra touch på bollen så det kan man knappast klaga på. Men Blerim brukar ju göra bra inhopp, så helt oväntat var det faktiskt inte att han skulle näta, berömde Jimmi Olsson.

Han medgav också att, det kraftiga spelövertaget till trots, kändes en aning nervöst fram till 2-0-målet.

– Så länge det bara står 1-0 så kan ju allt hända, förklarade han.

Niclas Jeppsson gjorde sin första seriematch med A-laget sedan han blev utbytt på grund av skada hemma mot Qviding den 20 maj. Han lyckades hålla nollan, IFK:s blott tredje i serien, men hade heller inte särskilt mycket att göra.

Matchens bäste IFK-spelare var högerbacken Ali Jasim, främst för hans första halvlek där han förutom målet även stoppade ett motlägg som var på väg in i det egna målet.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: IFK MALMÖ
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: VISBY IF GUTE
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-0
Scorefull: 2-0
Arena: Malmö IP
Crowd: 247
Referee: Andreas Ekberg, Lund, Bujar Fetiu, Malmö, Jonas Andersson, Malmö
Goal: 1-0 (7) Ali Jasim, 2-0 (84) Blerim Mullici
Homewarning: Joakim Persson
Home sent of: –
Homempv: Ali Jasim
Awaympv: Jacob Gardell
Hometeam Squad: Niclas Jeppson

Ali Jasim
Srdjan Remetic
Niklas Hansson
Ahmedin Sudic

Magnus Bönnemark
Joakim Persson
Patrick Nilsson
Daniel Jovanovic

Jörgen Svensson
Zoran Jovanovic
Hometeam Sub: Philip Brandgård (Srdjan Remetic 29)
Martin Prahl (Patrick Nilsson 72)
Blerim Mullici (Daniel Jovanovic 84)
Viktor Larsson
Mohammed Kahidani (målvakt)
Awayteam Squad: Jacob Gardell

Jonas Lindstrand
Daniel Engström
Joakim Lindgren
Mattias Harring

Daniel Backéus
Mikael Åskog
Daniel Söderstrand
Christian Hederstedt

Kaj Andersson
Thorbjörn Ahlqvist
Awayteam Sub: Jakob Sandberg (Thorbjörn Ahlqvist 46)
Robert Nilsson (Daniel Söderstrand 59)
Jonathan Carlzon (Christian Hederstedt 75)
Adrean Lindblom
Goran Jovanovic (målvakt)