IFK Malmö blir fyra i Söderettan

Det första målet om nytt kontrakt infriades tidigt för nykomlingen IFK Malmö. Sedan har det varit snack om både Superettan och att bli trea. Efter hela 0-4 (0-1) borta mot Kristianstads FF så är det nu klart att "di gule" kommer att sluta fyra.

Och det är alltså oberoende hur det går i den sista omgången. Västra Frölunda IF är efter helgens matcher fyra poäng före och kan inte nås på tredjeplatsen, medan IFK Värnamo sedan tidigare inte kan komma ifatt underifrån.

– Det är verkligen synd att vi inte klarade av något av de sistnämnda målen. Vi var länge med och kämpade om en Superettanplats, men hade lite oflyt och nu får vi nöja oss med att bli fyra i serien, sade Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Borta mot Kristianstad så gjorde man egentligen det mesta rätt i den första halvleken – utom att göra mål.

Det gjorde dock Kristianstad redan i den fjärde minuten. IFK Malmö-målvakten Magnus Ringdahl missbedömde ett inlägg och högeryttermittfältaren Torbjörn Nilsson kunde enkelt nicka in 1-0 i öppet mål.

Om man bara hade klarat av att omsätta någon av de fyra riktigt heta chanserna, däribland en boll på mållinjen, före pausvilan så hade "gulingarna" kunnat köpa det baklängesmålet.

– Vi hade ett enormt bollinnehav under den första halvleken och skapade redan där tillräckligt med chanser för att vinna den här matchen. Jag tror också att vi hade vunnit om vi bara hade fått in den första bollen, menade IFK-tränaren.

Under större delen av matchen så fungerade inte heller det gula försvaret. Kristianstads FF:s 2-0-mål kom i den 51:e minuten då Niklas Moberg enkelt rann igenom och satte bollen invid den ena stolpen.

Matchens bäste IFK Malmö-spelare, Daniel "Bato" Jovanovic hade nio minuter senare en gyllene chans att reducera till 1-2. Han slet sig loss inne i straffområdet, men lobben som han försökte sig på slutade i överliggaren.

Det målet som definitivt släckte förhoppningarna om poäng för IFK Malmö var 3-0 som Niklas Nordgren gjorde på en straff i den 79:e minuten. Ali Jasim "knuffade lite" på en KFF:are och domaren Denan Cisic pekade på straffpunkten.

– Vi skulle i sådana ha haft en straff vid en liknande situation där Jörgen Svensson var inblandad. Han fick en knuff i ryggen och på mitt sätt att se det så var det en solklar straff, förklarade Jonas Danielsson.

Försvaret fortsatte därefter att bjuda på ytor och när inhopparen Markus Senften gjorde 4-0 på ett friläge fem minuter senare så var det gula bottennappet ett faktum.

– De fick fyra billiga mål av en backlinje som i princip såg ut som en schweizerost. Så stora luckor var det tyvärr. Vi var alldeles för bekväma och tog inte det jobbet som vi skulle göra, suckade IFK-tränaren Jonas Danielsson.

Säsongens sista match för IFK Malmö spelas nästa söndag hemma mot Ängelholms FF.

Text: Michael Lindholm

Hometeam: KRISTIANSTADS FF
Hometeam form: 4-4-2
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-0
Scorefull: 4-0
Arena: Kristianstads IP
Crowd: 398
Referee: Denan Cisic, Värnamo, Matija Rafaj, Agunnaryd, David Augustsson, Sölvesborg
Goal: 1-0 (4) Torbjörn Nilsson, 2-0 (51) Niklas Moberg, 3-0 (79) Niklas Nordgren (straff), 4-0 (84) Markus Senften
Homewarning: Andreas Svensson, Fredrik Andersson, Mikael Thomasson, Niklas Nordgren
Home sent of: –
Homempv: Andreas Nilsson
Awaympv: Daniel Jovanovic
Hometeam Squad: Dan Sadé

Mikael Thomasson
Markus Svensson
Stefan Noresson
Andreas Nilsson

Torbjörn Nilsson
Niklas Nordgren
Andreas Svensson
David Eek

Niklas Moberg
Fredrik Andersson
Hometeam Sub: Markus Senften (Niklas Moberg 74)
Ola Otfors (Torbjörn Nilsson 81)
Joakim Svensson (Niklas Nordgren 88)
Karl Rydhög
Jakob Skarp (målvakt)
Awayteam Squad: Magnus Ringdahl

Ali Jasim
Philip Brandgård
Niklas Hansson
Ahmedin Sudic

Magnus Bönnemark
Joakim Persson
Zoran Jovanovic
Daniel Jovanovic

Robin Nilsson Bogdanovic
Jörgen Svensson
Awayteam Sub: Viktor Larsson (Robin Nilsson Bogdanovic 59)
Edis Djugumovic (Philip Brandgård 73)
Martin Prahl (Jörgen Svensson 88)
Kristoffer Bertolino
Niclas Jeppson (målvakt)