Hedersam förlust för IFK Malmö

Fyra rätt så troliga startspelare borta, den första matchen för året på gräs och förlust med 1-2 (0-1). Ändå hade IFK Malmö en hel del att glädja sig åt efter lördagens träningsmatch mot den danska Superettanklubben Köge Boldklub.

Många rynkar säkert på näsan eftersom "di gule" åkte på en ny förlust. Det kunde dock lika gärna ha blivit en seger eller åtminstone oavgjort som hade det varit det mest rättvisa sett till vad som skapades under matchen.

– Vi får se till förutsättningarna. Det var vår tredje match och den första på gräs som vi inte ens har tränat på i år, medan de bara har fem dagar kvar till premiären. Därför var det ändå strongt, sade Jimmi Olsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Med Magnus Ringdahl, Ivan Milosevic och Jörgen Svensson i icke speldugligt skick och Zoran Jovanovic på semester var det återigen en ganska decimerad IFK-elva som kom till start mot Köge.

En för årstiden okej gräsplan, fast ändå ojämn och en aning knutig, hade danskarna ordnat. Det hjälpte dock inte alls IFK Malmö som under de 25 första minuterna snarare såg ut som ett gäng kalvar på grönbete än ett fotbollslag.

Köge behövde också mindre än en kvart på sig att ta ledningen. "Di gule" hängde inte alls med när danskarna satte fart och Ronnie Bendtsen kunde enkelt utnyttja ett friläge till att göra 1-0 i den 14:e minuten.

– De var mycket bättre än oss och vi tilläts äga mycket lite boll. Det som dock störde mig mest var att vi visade alldeles för mycket respekt för motståndet och gjorde dem till ett världslag. Vi är ju normalt ett bollskickligt lag, menade Jimmi Olsson.

Under en knapp halvtimme lyckades nämligen inte IFK Malmö få fast bollen en enda gång på Köges planhalva och vann heller inga närkamper.

– Vi hade ändå på förhand snackat om att ta striden direkt, men det gjorde vi inte. När vi sedan väl började vinna närkamper skapade vi en målchans direkt genom Daniel Jovanovic, förklarade IFK-tränaren Jimmi Olsson.

Två byten i halvtid, in med Blerim Mullici och Srdjan Remetic, ut med Viktor Larsson och George Safi, gjorde också sitt till att det blev bättre ordning på spelet.

Srdjan Remetic, som fick göra sin första halvlek för året, tuffade till det där bak där han var säkerheten själv. Blerim Mullici var också nyttig och var inblandad i det mesta som hände i anfallsväg.

Efter en kvarts spel i den andra halvleken kom utdelningen. Blerim Mullci fick bollen av Daniel "Bato" Jovanovic, vände om i höjd med straffområdesgränsen, drog till med vänsterfoten och placerade den mitt i det vänstra krysset.

Två minuter varade den glädjen. Mittbacken Philip Milenkovic, som i övrigt var galant under matchen, missade en passning och sedan hade Martin Sommer bara att lägga in bollen i det bortre hörnet utan chans för IFK-målvakten Festim Bytyqi.

– Det målet kom som en kalldusch för då var vi inne i en bra period med snygga anfallskombinationer. Synd att Milenkovic skulle missa där eftersom han annars var mycket duktig, påpekade Jimmi Olsson.

Sju minuter efter danskarnas 2-1-mål borde det ha varit kvitterat på nytt. Blerim Mullici kom helt fri, men valde fel hörn, vänster istället för höger där målet var helt öppet och fick se bollen gå strax utanför.

– Undrar vad han egentligen tänkte på i det läget. Det är i vilket fall som helst bättre att han missar chanserna nu än i serien då det handlar om viktiga poäng, sade den andre IFK-tränaren Jonas Danielsson.

Sista tio minuterna satsade IFK Malmö allt för att nå en kvittering. Man flyttade upp Daniel "Bato" Jovanovic, bytte tillbaka Viktor Larsson och spelade med en 3-4-3-uppställning, dock utan att lyckas.

På bussen på väg hem tyckte både Jonas Danielsson och Jimmi Olsson att det inte var alldeles lätt att summera intrycken av matchen.

– Det är svårt att sätta finger på matchen eftersom vi inte har varit på gräs tidigare, men det går i varje fall åt rätt håll. Efter att vi hade vant oss blev det ju betydligt bättre, konstaterade den gula tränarduon, som också tyckte att det var en lärorik resa.

– Danska lag är alltid trevliga att möta. De är fysiskt starka och taktiska, därför fick vi träna på att ha tålamod i försvarsspelet även om de faktiskt inte skapade så hemskt många målchanser.

FOTNOT. Viktor Larsson kom in igen i den 80:e minuten då han ersatte Ahmedin Sudic.

Text; Michael Lindholm

Hometeam: KÖGE BK
Hometeam form: –
Awayteam: IFK MALMÖ
Awayteam form: 4-4-2
Scorehalf: 1-0
Scorefull: 2-1
Arena: Idrottsanläggningen KFB
Crowd: 50
Referee: Michael Johansen, Köpenhamn, John Hansen, Haslev, Tim Jakobsen, Holme-Olstrup
Goal: 1-0 (14) Ronnie Bendtsen, 1-1 (60) Blerim Mullici, 2-1 (62) Martin Sommer
Homewarning: Joachim Bjerg
Home sent of: –
Homempv: –
Awaympv: –
Hometeam Squad: –
Hometeam Sub: –
Awayteam Squad: Festim Bytyqi

Dan Mårtensson
Philip Milenkovic
Ahmedin Sudic
George Safi

Magnus Bönnemark
Joakim Persson
Tobias Liljewall
Daniel Jovanovic

Måns Sörensson
Viktor Larsson
Awayteam Sub: Edis Djugumovic (Magnus Bönnemark 33)
Blerim Mullici (Viktor Larsson 46)
Srdjan Remetic (George Safi 46)
Joakim Svensson (Tobias Liljewall 58)
Johan Elvström (målvakt)