Inför Söderettan – Hegenius krönika

Välkomna till en ny säsong med IFK Malmö. Ett lag som ifjol gjorde stor succé som nykomling i Söderettan. En fjärdeplacering var en mycket godkänd prestation. Med skolbetyget som måttstock skulle det bli ett VG (väl godkänd) för det nya tränarparet Jonas Danielsson och Jimmi Olssons adepter.

IFK var länge med i racet och utmanade topptrion Qviding, Ängelholm och Frölunda om en plats i Superettan. Till slut fick dock våra gula hjältar ge vika. Trots en heroisk insats mot Qviding på bortaplan blev det förlust med 2-4. I och med det nederlaget försvann hoppet om ett direkt avancemang till landets näst högsta serie.

Lite trist med tanke på att säsongen 2007 gav en direktplats upp i Superettan för de två först placerade lagen. I år blir det betydligt tuffare. Det räcker inte med en andraplats. I händelse av en sådan väntar ett nyckfullt kval.

Frågan är hur högt Malmö "kanariefåglar" kommer att flyga den här säsongen. Många hävdar ju att den andra säsongen i en högre serie oftast är den svåraste.

I sådana fall blir det ett smärre helvete för Malmökamraterna 2008. Själv spår undertecknad att en placering i tabellens mittskikt kan vara en trolig måttstock. IFK ska förhoppningsvis slippa titta alltför långt ner i tabellen.

Självklart hoppas man, som den gule själ man är, att det kan bli en ny toppstrid i år. För att detta ska bli verklighet måste dock substansen infinna sig. Denna vara saknades till stor del fjol. Resultat som Skärhamn-IFK 4-1, Trollhättan-IFK 4-0, Kristianstad-IFK 4-0 samt Värnamo-IFK 5-1 är siffror som svider. Med sådana lusingar vinner man ingen serie.

Nu plockade jag fram det negativa. Ändå får fjolårssäsongen bedömas som mycket positiv. I sina bästa stunder spelade IFK en bländande fotboll. I synnerhet under sommarmånaderna, när bland annat Norrby besegrades i dubbelmötet, 5-1 på IP och 3-0 på Borås Arena.

Så visst finns det kvalité i IFK Malmö. Men jämnheten måste infinna sig om laget ska våga tro på en ny toppstrid. Försäsongen har inte gett några direkta kvitton om det ska bli fågel, fisk eller mittemellan. Några träningsmatcher och cupmötet med Svedala har bitvis innehållit dålig motivation.

Bara och hoppas att denna vara ska vara tillgänglig när seriepremiären infinner sig. Kan IFK höja sig ytterligare ett litet snäpp från ifjol kan den här säsongen bli riktigt rolig.

Nyförvärven är intressanta. Den före detta Landskronaspelaren, senast i Falkenberg, Måns Sörensson, blir förhoppningsvis ett bra nytillskott i likhet med den från Tomelilla hämtade Joakim Svensson och Tobias Liljewall från Vintrie. Sedan är det extra kul att Ivan Milosevic från Kirseberg har letat sig tillbaka till IFK. Vilket kan behövas när Niklas Hansson, som har varit eminent som mittback, efter lån återvänt till Malmö FF.

Ett visst favoritskap i årets upplaga av division 1 Södra får Öster bära. Smålänningarna spelade i allsvenskan så sent som 2006. Sedan blir det intressant och se vad Malmö Anadolu BI, nykomling i år, kan prestera. I MABI inryms som bekant en handfull gamla IFK-spelare från den senaste sejouren i Superettan.

Men det var då det. IFK i sin tur satsar på ungdomen. Så visst finns det en viss framtidstro i Malmökamraterna. Nu gäller det att ta tillvara den.


Tipset
 
1. Östers IF
————————————
2. Västra Frölunda IF
————————————
3. Husqvarna FF
4. FC Trollhättan
5. Malmö Anadolu BI
6. IFK Malmö
7. Carlstad United BK
8. Skövde AIK
9. IFK Värnamo
10. Skärhamns IK
11. Norrby IF
————————————
12. Motala AIF
13. Torslanda IF
14. Lindome GIF