Stillastående IFK Malmö premiärföll

Det var inte direkt några topptakter av IFK Malmö i lördagens division 1-premiär hemma mot Husqvarna FF. Snarare var det inte mycket till spel överhuvudtaget av "di gule" som föll med matchens enda mål.

Två goda träningsmatcher på raken hade stärkt självförtroendet rejält i IFK Malmö. Men av det och tränaren Jonas Danielssons goda känsla dagen före allvaret hade "gulingarna" inte mycket nytta av.
 
– Vi förlorade på att vi inte kom upp i vår normala standard och lät Husqvarna utnyttja att de är fysiskt starka. De var närmare att göra 3-0 än att vi hade fått in en kvittering, sade Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Det fina anfallsspelet som laget brukar kunna prestera och som leder till en hel del mål syntes det inte mycket av på hela matchen. De korta bollarna blev till långa bollar och mot ett storvuxet bortaförsvar var sådana framstötar inte särskilt lyckosamma.
 
Med ett gult passningsspel som var under all kritik kunde Husqvarna FF tidigt i matchen arbeta sig fram till ett antal farliga situationer, bland annat en nick av Michell Haidari som träffade stolpens utsida.
 
Efter drygt 25 minuter var den ena kenyanen, Tom Juma, på väg igenom, men fälldes av IFK:s Philip Milenkovic och straffen var odiskutabel. Lagkaptenen Jonatan Partin satte den sedan säkert i mål.
 
– De första 25 till 30 minuterna, då det såg ut som att det skiljde flera divisioner mellan lagen, var vi oerhört bleka och vi kom igen vart överhuvudtaget. Sista kvarten i första halvlek var det dock något bättre aggressivitet, menade Jonas Danielsson.
 
Fler mål skulle det däremot inte bli i matchen även om det knappast saknades chanser för Husqvarnas del.
 
Bara inom loppet av några minuter i den andra halvleken fick nämligen den årsfärske IFK-målvakten Festim Bytyqi göra tre riktigt svettiga frilägesräddningar. Räddningar som gjorde att han fullt välförtjänt fick ta emot priset som matchens lirare i "di gule".
 
– Festim Bytyqi var den enda spelaren som inte underpresterade i den här matchen. Det var tur att han visade sig från sista bästa sida för annars hade det kunnat bli stora siffror, konstaterade Jonas Danielsson.
 
Under den andra halvleken var det riktigt nära en gång för IFK Malmö då Joakim Persson tvingade Husqvarna FF-målvakten Ambjörn Lennartsson att sträcka ut rejält och tippa till hörna. Jörgen Svensson var också framme en gång, men fick inte till avslutet.
 
Det hjälpte således inte att man flyttade fram positionerna efter pausvilan för att trycka in fler bollar bakom Husqvarnas backlinje och på så sätt etablera ett tryck på motståndarnas planhalva.
 
– Tanken var att de skulle pressas ned med en och annan lång boll. Tyvärr fick det motsatt effekt och det kändes som att vi under de 45 sista minuterna bara skickade in bollar i deras straffområde utan att få någonting ut av det.
 
Tränaren Jonas Danielsson hade mycket att anmärka på i sin analys efter matchen. Förutom de långa bollarna tyckte han att laget hade alldeles för lite aggressivitet och det var framförallt det som man förlorade matchen på.
 
– Vi satte till alldeles för lite i närkamperna och hade alldeles för dålig rörelse. Husqvarna är inget märkvärdigt lag på något sätt, men de är som sagt fysiska och därför är de tunga att möta.
 
Medan han försökte smälta förlusten kunde han trots allt hitta något att glädja sig över.
 
– Ska man se något positivt blev det 0-2 ifjol uppe i Ängelholm och då slutade vi faktiskt fyra i serien. Den här gången förlorade vi bara med uddamålet och därmed har vi trots allt fått en bättre start i år, avrundade Jonas Danielsson.
 
Det finns dock som sagt en hel del att tänka inför nästa lördags bortamatch uppe i Värnamo där man heller knappast lär få något gratis. Ett IFK Värnamo som i premiären ställde till med en liten "skräll" då man slog topptippade Västra Frölunda med 1-0.


STARTELVORNA

IFK Malmö (4-4-2): Festim Bytyqi – Dan Mårtensson, Philip Milenkovic, Srdjan Remetic, Ahmedin Sudic – Blerim Mullici, Joakim Persson (lk), Zoran Jovanovic, Daniel Jovanovic – Jörgen Svensson, Måns Sörensson. Avbytare: Magnus Bönnemark (Blerim Mullici 57), Ivan Milosevic (Srdjan Remetic 71), Edis Djugumovic, Joakim Svensson, Magnus Ringdahl (målvakt).

Husqvarna FF (4-4-2): Ambjörn Lennartsson – Mattias Karlsson, Richard Johansson, Eddie Avdic, Fredrik Knutsson – Alex Wendmu, Jonatan Partin (lk), Tom Juma, Jörgen Larsson – George Midenyo Oguk, Michell Haidari. Avbytare: Emil Karlsson (George Midenyo Oguk 64), Vladica Zlojutro (Jörgen Larsson 86), Emmanuel Esam, Johan Arvidsson, Kim Karlsson (målvakt)

MATCHENS LIRARE

IFK Malmö: Festim Bytyqi

Husqvarna FF: Richard Johansson