Uddamålsförlust igen för IFK Malmö

IFK Malmö har svårt att få det att stämma i offensiven. Det är förklaringen till att ”di gule” på lördagen tvingades inkassera sin andra raka 0-1 (0-0)-förlust i bortamatchen mot IFK Värnamo som gjorde det omvända, alltså vann med samma siffror som i premiären.
 
En viss skillnad mot i matchen mot Husqvarna var det dock. Prestationen då var i mångt och mycket under all kritik. Det var den definitivt inte mot IFK Värnamo där ”gulingarna” kunde komma ifrån matchen med hedern i behåll, om än utan spets längst fram.
 
– Vi hade i varje fall inte behövt be om ursäkt om vi istället fått de tre poängen. Det här var en match som skulle ha gett oss minst ett oavgjort resultat, men för ovanlighetens skull ville inte bollarna sitta i nätet, sade Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.
 
Möjligtvis var det uttalandet en sanning med modifikation. För med fem minuter kan IFK Malmö ha fått ett regelrätt mål bortdömt.
 
Mittbacken Ivan Milosevic, som flyttats upp på topp i ett sista försök att nå utjämning, fick ett inlägg av Dan Mårtensson och drog till på volley invid närmaste stolpe. Bollen gick in ansåg man i ”di gule”, medan domaren Mikael Eriksson, Huskvarna, inte tyckte att den var över mållinjen då det rensades.
 
– Mina spelare säger att bollen var inne och det tycker jag med. Det är surt att domaren inte kunde se situationen på samma sätt för där blev vi nog bestulna på en poäng som hade varit viktigt att ha med oss inför fortsättningen, konstaterade Jonas Danielsson.
 
Det var dock annars en match där ett oavgjort resultat, 0-0 eller 1-1, låg närmast till hands. Inget av lagen skapade nämligen särskilt många heta målchanser och en poäng hade förmodligen både IFK Värnamo och IFK Malmö varit nöjda med.
 
Under den första halvleken, som var oerhört jämn, var det nästan kliniskt rent på farliga möjligheter. I slutminuterna tvingade däremot Jörgen Svensson IFK Värnamo-målvakten Björn Åkesson till en strålande räddning efter ett avslut från nära håll.
 
Efter pausvilan hade IFK Malmö rätt bra kontroll på händelserna och hade också goda intentioner framåt.
 
Den sista lilla udden saknades dock när det väl gällde. Närmare än när Måns Sörensson, i en tilltrasslad situation, fick Björn Åkesson att sträcka ut, kom man inte och för ovanlighetens skull gick IFK Malmö mållöst av planen för andra matchen i rad.
 
– Jag kan inte komma på att det har hänt så länge vi har tränat laget, funderade Jonas Danielsson. Normalt är vi vana vid att göra många mål i matcherna, men vi var lite tunna idag (läs lördag) och skapade väl inte så många direkt heta målchanser.
 
Han och tränarkollegan Jimmi Olsson tänker i vilket fall som helst inte ligga sömnlösa i natt över de uteblivna fullträffarna i de två första omgångarna.
 
– Inte när vi har sådana kreatörer som vi har i den här truppen. Vi tror att det är rena tillfälligheter. Det krävs förmodligen bara ett mål för att det ska lossna för vår del och förhoppningsvis kommer det redan i nästa match.

En enda gång brast det bakåt och det räckte för att IFK Värnamo skulle vinna med matchens enda mål. Ett inkast förlängdes med en nickskarv mot den bortre stolpen och anfallaren Joe Sise som kunde sätta 1-0 i den 79:e minuten.
 
Snöpligt för IFK Malmö som gjorde en helt okej match, till och med riktigt bra försvarsmässigt, men det gäller som bekant att göra mål på de chanser som uppstår.
 
– Värnamo hade två chanser, en hörna och ett inkast. Det sistnämnda var inte ens en chans, men blev ändå mål. Ett enkelt mål till skillnad från oss som bara får den typen av mål om vi leder klart, annars är det till att jobba hårt, sade Jimmi Olsson och Jonas Danielsson.
 
Men insatsen mot IFK Värnamo var som sagt ett klart fall framåt och det är något som man tar med sig till torsdagens match i Svenska Cupen mot allsvenska AIK.
 
– Vi hade givetvis inte förväntat oss att inleda med två raka förluster, men vi får se framåt och att vi gjorde en betydligt bättre match än senast. Spelet i andra halvlek, där vi också kunde spela på marken, visade att vi är ett bättre fotbollslag än Värnamo.
 
Hela fyrbackslinjen, bestående av Dan Mårtensson, Ivan Milosevic, Philip Milenkovic och Joakim Svensson, ska ha beröm. Den som var allra bäst av de fyra var Ivan Milosevic som därmed blev utsedd till matchens lirare i bortalaget.
 
En som också revanscherade sig för insatsen senast var Blerim Mullici, den här gången till vänster på yttermittfältet, som var duktig både framåt och bakåt.


STARTELVORNA

IFK Värnamo (4-4-2): Björn Åkesson – Richard Sandström, Marcus Clewåker, Linus Malmborg, Tommy Petersson – Martin Claesson (lk), Adnan Kahrimanovic, Henrik Johansson, Sebastian Göransson – Joe Sise, Bujar Ferizi. Avbytare: Niklas Hult (Bujar Ferizi 65), Peter Ericson (Tommy Petersson 74), Martin Maletic, Tobias Englund, Dennis Lööv (målvakt).

IFK Malmö (4-4-2): Festim Bytyqi – Dan Mårtensson, Ivan Milosevic, Philip Milenkovic, Joakim Svensson – Magnus Bönnemark, Joakim Persson (lk), Zoran Jovanovic, Blerim Mullici – Måns Sörensson, Jörgen Svensson. Avbytare: Daniel Jovanovic (Magnus Bönnemark 72), Edis Djugumovic (Blerim Mullici 84), Ahmedin Sudic, Dzevad Nezirevic, Magnus Ringdahl (målvakt).

MATCHENS LIRARE

IFK Värnamo: Björn Åkesson.

IFK Malmö: Ivan Milosevic.