Den två matcher långa sviten utan varken poäng eller mål i division 1 Södra är bruten för IFK Malmö. Efter en bra första halvlek i lördagens match, med två mål inom loppet av tre minuter, kunde Skövde AIK besegras med 3-1 (3-1) och den första trepoängaren bärgas. 

Det var en efterlängtad vinst för "di gule" som inledde svagt mot Husqvarna FF, men sedan har gjort bra matcher mot både IFK Värnamo och AIK (Svenska Cupen) utan att ha fått någon utdelning. Marginalerna var däremot på rätt sida mot Skövde där segern ändå var rättvis sett till 90 minuter. 

– Vi behövde verkligen den här trepoängaren. Visst var vi ängsliga i andra halvlek och de fick trycka på, men på samma gång skapade vi en del målchanser på våra omställningar och segern var trots allt välförtjänt, sade Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

En förväntad storskytt var det också som såg till att spräcka IFK Malmös nolla i kolumnen för mål i Söderettan 2008.
 

Måns Sörensson, anfallsförvärvet från Falkenbergs FF och en gång stortalang i Landskrona BoIS, fick efter drygt sex minuters spel en passning av Magnus Bönnemark. Sörensson kom mitt framför målet och hade sedan inga problem att förvalta friläget.
 
– Skönt både för mig och för hela laget att visa att vi verkligen är på gång. Vi har hela tiden varit medvetna om att vi är riktigt bra offensivt, men bara inte fått till det. Det var vi idag (läs lördag), även om det blev sämre i andra halvlek, konstaterade Måns Sörensson.
 
Bara dryga halvminuten före 1-0-målet strök hans volleyskott ribbans överkant och hade det blivit mål även där hade IFK Malmö nog kunnat spela ut ännu mer än vad man gjorde.
 
Under den första halvleken hade "gulingarna", som presterade ett fyndigt anfallsspel, gott om målchanser att utöka sin ledning. De flesta gångerna var det dock antingen en fot eller en täckande back i vägen för att man skulle kunna rinna igenom helt och dra ifrån.
 
Det var däremot Skövde AIK, som dessförinnan hade haft ett ribbskott av duktige Jonas Lindberg, som skulle göra nästa mål. Anders Danielsson och Jonas Lindberg stod för förarbetat innan Jonas Mårtensson omarkerat kunde placera in bollen i det bortre hörnet i den 43:e minuten
 
Men sedan kom en replik av IFK Malmö som hette duga. Minuten senare drog Jörgen Svensson in 2-1-målet på volley efter en framspelning av Joakim Persson och precis innan domaren Roger Persson blåste för halvtidsvila, under den första stopptidsminuten, kom även 3-1-målet.
 
Upprinnelsen var en bakåtpassning till Skövdemålvakten Daniel Jönsson och den indirekta frispark fyra meter från mål som följde. Blerim Mulllici tog hand om frisparken, slog bollen snett bakåt till Zoran Jovanovic som upptäckte en lucka i muren och målet var ett faktum.
 
– Det var positivt att resa oss så snabbt efter deras 1-1-mål även om det fanns en del tur med i bilden. Den turen som vi hade när vi gjorde de två snabba målen tycker jag dock att vi var värda med tanke på spelet och på att vi inte precis haft marginalerna med oss tidigare, sade Jonas Danielsson.
 
Om den första halvleken bjöd på ett visst gult övertag hade Skövde ett kompakt spelövertag efter pausvilan och särskilt under den sista halvtimmen.
 
Den första kvarten i andra halvlek var det fortsatt bra spel av IFK Malmö. Efter det föll man dock alltmer ner i famnen på målvakten Festim Bytyqi som fick göra den ena svettiga räddningen efter den andra för att det hela skulle sluta lyckligt för "di gule".
 
Närmast var Skövde då man fick en straff i den 78:e minuten efter att högerbacken Dan Mårtensson tagit med handen. Festim Bytyqi gick dock rätt, räddade straffen från inhopparen Jakob Orlov och klistrade sedan returen från Joseph Muweke.
 
– Två mycket bra räddningar. Vi ska heller inte glömma det skottet utifrån som han tippade ut till hörna. Det är tur att Festim Bytyqi verkligen har hittat formen för annars hade det kunnat gå illa även i den här matchen där vi blev fega efter att de hade gått över till 4-3-3, konstaterade Jonas Danielsson.  
 
Den som framförallt kom snett in i det på ett tidigt stadium var vänsterbacken Joakim Svensson. Han hamnade ofta på efterkälken när Skövde anföll och det gjorde att Blerim Mullici, som spelade till vänster på yttermittfältet, fick ta ett stort ansvar och täcka upp i hans ställe.
 
Längst fram vann Jörgen Svensson många dueller i luften och hade ett bra samarbete med anfallskollegan Måns Sörensson.
 
– Vi visste att de hade spelare i mitten som var starka på huvudet och försökte flytta ut linjerna på kanten. När Jörgen Svensson sedan vann nickduellerna kom Måns Sörensson snabbt och fyllde på, vilket gav en del luckor i deras backlinje.
 
Allra bäst i IFK Malmö var dock mittbacken Ivan Milosevic som tog hand om de flesta bollarna som damp ner i backlinjen. Han kompletterades i sin tur på ett ypperligt sätt av Philip Milenkovic.
 
En sista sak var det också som gladde IFK-tränaren Jonas Danielsson.
 
– Den snabba återhämtningen efter AIK-matchen. Vi var lite oroliga för att allt springet i den matchen hade påverkat oss för mycket, men det såg faktiskt bra och det är viktigt att veta inför kommande uppgifter att vi har en bra kondition.

STARTELVORNA

IFK Malmö (4-4-2): Festim Bytyqi – Dan Mårtensson, Ivan Milosevic, Philip Milenkovic, Joakim Svensson – Magnus Bönnemark, Joakim Persson (lk), Zoran Jovanovic, Blerim Mullici –  Jörgen Svensson, Måns Sörensson. Avbytare: Ahmedin Sudic (Joakim Svensson 71), Daniel Jovanovic (Blerim Mullici 71), Tobias Rosenlind (Magnus Bönnemark 88), Edis Djugumovic, Magnus Ringdahl (målvakt). 

Skövde AIK: (4-5-1): Daniel Jönsson – Johan Johansson, Claes Espefält, Tobias Jansson, Jesper Holmqvist – Jonas Lindberg, Gustav Karlsson, Charbel Abraham (lk), Johan Mårtensson, Anders Danielsson – Joseph Muweke. Avbytare: Carl-Johan Sjöqvist (Tobias Jansson 41), Jakob Orlov (Johan Johansson 57), Mårten Gustafsson (Charbel Abraham 63), Adam Rosén, Christopher Lundh (målvakt).

MATCHENS LIRARE

IFK Malmö: Ivan Milosevic.

Skövde AIK: Jonas Lindberg.