Besvikelse igen för IFK Malmö

Det är nog dags för IFK Malmö att tänka över sin målsättning. Endast oavgjort, 2-2 (1-1), hemma mot det tippade bottenlaget Torslanda IK duger inte, och det ihop med flera tidigare missräkningar gör att "di gule" har en lång väg att vandra för att kunna nå toppen.

Med bara fyra poäng på fem matcher och hela nio poäng efter tabellettan FC Trollhättan är IFK Malmös start på division 1 Södra förstås allt annat än godkänd. Eftersom det är 21 omgångar kvar är det långtifrån kört att nå målet, men någonting måste snart hända.

– Det är oerhört tradigt att återigen behöva tappa poäng mot ett lag som inte är bra. Vi har dock oss själva att skylla som slarvade alldeles för mycket och uppträdde som P95, med all respekt för det laget, sade Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Efter förlusterna mot IFK Värnamo och mot Lindome GIF var han i varje fall nöjd med spelet. Men det var då det. Oavgjort hemma mot Torslanda var definitivt inte en poäng som gladde, även om det också kunde ha blivit noll.
 

 – Vi kan väl vara nöjda med de första 20 minuterna, men efter det gick vi ner oss totalt. Tyvärr är det för många dalar och kan vi inte slå Torslanda, som lär ligga på den undre halvan i tabellen, är det nog dags att omvärdera vår målsättning, konstaterade Jonas Danielsson.

 Det var dock inget större fel på IFK Malmös start. Under den första halvan, ganska exakt, av den första halvleken var det "gulingarna" som hade greppet om händelserna på planen och det var också logiskt när utdelningen föll i den 16:e minuten.
 
Magnus Bönnemark kom snabbt på högerkanten och slog ett väl avvägt inlägg till Måns Sörensson, som stod helt fri och kunde nicka in 1-0 bakom Torslanda IK-målvakten Bujar Avdijaj.
 
En glädje som dock inte varade särskilt länge. IFK Malmö slog av på takten och en markeringsmiss av mittbacken Philip Milenkovic bäddade för John Sjöberg som kvitterade till 1-1 på nick bara sex minuter efter "di gules" ledningsmål.
 
– Jag trodde att vi hade kommit ifrån gamla synder, men vi blandade snygga mål framåt med riktiga bottennapp i försvarsarbetet. Det är inte något som man har råd med om man ska vara ett topplag, suckade Jonas Danielsson.
 
Två gånger under den första halvleken träffade IFK Malmö målställningen. Först dalade ett inlägg från Dan Mårtensson i ribban och bara fem minuter senare var det Måns Sörenssons tur att förpassa ett skott från Zoran Jovanovic i stolpen. Torslanda hade i sin tur ett skott som tippades i ribban.
                                                                                                                  
För IFK Malmö kunde inte den andra halvleken ha börjat bättre och redan efter drygt fyra minuters spel stod det 2-1 på anslagstavlan. Jörgen Svensson löpte i en lucka efter passning av Magnus Bönnemark, kom fri och rullade bollen enkelt i mål.
 
Efter det var det inte mycket som fungerade för IFK Malmö. Torslanda kvitterade ganska rättvist till 2-2 i den 61:e minuten. Ahmedin Sudic tappade en boll sedan hade John Sjöberg inga större problem att återigen rinna igenom och placera in bollen i det bortre hörnet av målet.
 
– Vi hade lägen till det, men klarade inte av att döda matchen. Det verkar som att vi skulle behöva en tvåmålsledning för att få trygghet. Sedan att oavgjort trots allt var ett ganska rättvist resultat gör inte precis besvikelsen mindre, menade Jonas Danielsson.
 
Det kändes som att matchen kunde ha slutat hur som helst då båda lagen hade chanser att avgöra. Under den andra halvleken hettade det till riktigt några gånger hos IFK-målvakten Festim Bytyqi som tvingades till flera kvalificerade räddningar för att ”di gule” skulle få en poäng med sig.

Den här gången var dock två gula spelare snäppet bättre. Magnus Bönnemark, med två målpass var den allra bästa spelaren, tätt följd av Zoran Jovanovic som var en av få som visade prov på uppoffrande takter när det kärvade som mest.

– Vi har för många spelare som har tagit ett kliv tillbaka från ifjol och tror att allt ordnar sig utan hårt jobb. Det är alltså tyvärr något som vi får ta tag i ännu en gång, sade IFK-tränaren Jonas Danielsson.

Han var däremot nöjd med det som den blott 16-årige innermittfältaren Tobias Rosenlind presterade. Rosenlind, som för första gången fick chansen från start i fotskadade Joakim Perssons frånvaro, hade det inte alldeles lätt i det höga tempot, men gjorde heller inte bort sig.

– Tobias Rosenlind konstlade inte till det som vissa andra spelare och med tanke på hans unga ålder gjorde han en bra match, tyckte Jonas Danielsson.

Om en vecka är det Malmöderby mot Malmö Anadolu BI på Rosengårds Södra IP. En match där IFK Malmö får klara sig utan anfallaren Måns Sörensson som drog på sig sin tredje varning mot Torslanda. MABI har två avstängda, den gamle IFK-backen Baskim Sopi och anfallaren Adem Özay.

STARTELVORNA

IFK Malmö (4-4-2): Festim Bytyqi – Dan Mårtensson (lk), Ivan Milosevic, Philip Milenkovic, Ahmedin Sudic – Magnus Bönnemark, Tobias Rosenlind, Zoran Jovanovic, Blerim Mullici –  Jörgen Svensson, Måns Sörensson. Avbytare: Daniel Jovanovic (Blerim Mullici 65), Martin Abrahamsson (Tobias Rosenlind 72), Joakim Svensson, Viktor Larsson, Magnus Ringdahl (målvakt).

Torslanda IK (4-4-2): Bujar Avdijaj – Jonatan Gerth, Max Mårtensson, Thomas Erlandsson (lk), Joakim Viberg – Joakim Ahlgren, John Sjöberg, Calle Ekdahl, Michell Hansson – Anders Bothén, Hector Svensson. Avbytare: Andreas Hammar (Anders Bothén 79), Andreas Haglund, Niclas Dahlin, Tobias Karlsson, Magnus Berglöf (målvakt).

MATCHENS LIRARE

IFK Malmö: Magnus Bönnemark.

Torslanda IK: Joakim Ahlgren.