Maxhuni poängräddare i IFK Malmö

Stor glädje över poängen – men besvikelsen fanns där också. Det var ganska uppenbart att känslorna var delade i nästjumbon IFK Malmö efter att man på lördagen spelat oavgjort i Söderettan, 2-2 (1-1), borta mot Skärhamns IK.

Med en man mer på planen i 35 minuter och spelövertag under stora delar av matchen borde det förstås ha blivit seger. Två rejäla bjudningar bakåt och oskärpa framåt kostade dock de tre poängen som "gulingarna" den här gången faktiskt var värda.

– Vi hade vunnit den här matchen om vi bara hade haft minsta lilla flyt. Det är klart att vi därför är missnöjda, men alla poäng är viktiga och vi presterade en bra fotboll i 90 minuter som vi får ta med oss, sade Jimmi Olsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Men hade det inte varit för U-lagsspelaren Demokrat Maxhuni som fyller 18 år först om en dryg månad hade det också kunnat bli noll poäng. Det var nämligen Maxhuni som stod för kvitteringen med drygt tio minuter kvar av matchen.

Han hade inte varit på planen i mer än en minut när han fick bollen av Zoran Jovanovic. Maxhuni tog sig förbi några spelare längs kortlinjen och avslutade säkert genom att sätta den i bortre utan minsta lilla chans för Skärhamns målvakt David Thylén.

– Det var ingen anledning att tveka, utan bara att sätta dit den. Jag såg att luckan fanns och jag är ganska säker på sådana situationer, sade Demokrat Maxhuni, som tog det med ro trots att det var hans första seriemål i sin blott andra seriematch med A-laget.

Förändringen som många egentligen hade velat se redan i onsdags mot Östers IF blev verklighet mot Skärhamn.

Jörgen Svensson drogs ner från anfallet till försvaret där han bildade nytt mittbackspar ihop med Philip Milenkovic. Ivan Milosevic, som värvades inför säsongen för att stärka upp försvaret, var inte ens med i 16-mannartruppen.

– Vi stod upp för varandra på ett helt annat sätt än i de senaste matcherna och fick mer trygghet med Jörgen Svensson där bak. Det var nödvändig förändring, även om vi tappade några kilo i anfallsspelet, konstaterade Jimmi Olsson.

Därför kom det som en rejäl kalldusch när Skärhamn tog ledningen redan i den 13:e minuten på deras dittills enda målchans. Tom Ekliden rann igenom efter ett missat inlägg av Dan Mårtensson, sköt först i insidan av stolpen och via IFK-målvakten Festim Bytyqis rygg gick bollen i mål.

Med ett fyndigt kortpassningsspel med få tillslag var det IFK Malmö som kontrollerade händelserna på planen.

Det var bara det att det inte ville sig riktigt sista tredjedelen och vid ett tillfälle kan bollen också ha varit inne utan att Huskvarnadomaren Mikael Eriksson upptäckte det. Daniel "Bato" Jovanovic slog nämligen en hörna som möjligtvis passerade mållinjen innan den rensades bort.
 
– Ingen idé att kommentera det, utan bara synd att målet inte godkändes om det nu var inne. Själv vet jag inte om den var det, sade Jimmi Olsson
 
Martin Abrahamsson, var tillbaka från start på sin ordinarie innermittfältsposition, men han blev inte långvarig. Redan i den 28:e minuten gick han av med smärtor i det tidigare skadade knäet i samband med att han fått iväg ett avslut tätt över ribban.
 
Ersättaren, 16-årige Tobias Rosenlind, gjorde dock inte på något sätt bort sig. Det var också han som i den 37:e minuten satte en boll på djupet till Måns Sörensson som sprang sig fri och enkelt rullade in kvitteringen.
 
Tobias Rosenlind fortsatte att ta för sig under de drygt 60 minuterna han var på planen och var sett till helheten IFK Malmös främste spelare.
 
– Han går framåt för varje vecka, reagerar när man säger ifrån och defensivt var han prickfri idag (läs lördag), berömde Jimmi Olsson. Synd bara att han fick göra mål på läget strax före paus, då tror jag att vi hade vunnit,
 
En dryg minut efter pausvilan hamnade IFK Malmö istället i underläge för andra gången i matchen. Skärhamn fick avsluta två gånger inne i straffområdet innan David Lundström kunde trycka in 2-1-målet.
 
– Vi sade i halvlek att det var viktigt att de inte fick ett tidigt mål i andra halvlek, men det var precis vad de fick och det gav dem energi.
 
För mycket energi kanske det skulle visa sig. Tio minuter in på halvleken drog nämligen mittfältaren Rikard Kapella-Karlsson ner Zoran Jovanovic, fick sitt andra gula kort i matchen och blev därmed utvisad.
 
Efter det fanns det bara ett lag på planen. IFK Malmö flyttade efter några minuter upp Jörgen Svensson på topp och kvitteringen kom. Man gick i slutet också ner på en trebackslinje och Måns Sörensson var därefter ytterst nära att göra ett segermål.
 
– Det gav ett bra tryck och hade Måns Sörensson bara gått två meter till hade han lyft in den, förklarade Jimmi Olsson.
 
Samtidigt som man retade sig över att det bara blev en poäng, var det mycket positivt att ta med sig hem till Malmö.
 
– Starkt att komma tillbaka från två underlägen, även om vi nog skulle ha haft med oss 3-1 från den första halvleken. Det var också kul att se att våra unga pågar fortsätter att prestera, avrundade Jimmi Olsson.

En ny avstängning är det för IFK Malmö i nästa lördags hemmamatch mot Norrby IF efter att högerbacken Dan Mårtensson dragit på sig sitt tredje gula kort mot Skärhamn.

STARTELVORNA

Skärhamns IK (4-5-1): David Thylén (lk) – Johannes Kristiansson, Samet Vatansever, Oscar Marek, Kwame Amoateng – Tobias Gimpel, Erik Olsson, David Lundström, Rikard Kapella-Karlsson, Tom Ekliden – Lucas Emanuelsson. Avbytare: Tobias Johansson (Lucas Emanuelsson 79), Peter Fransson (Tobias Gimpel 90+1), Hector Quijada, Marcus Sennewald, Kristoffer Nilsson (målvakt)

IFK Malmö (4-4-2): Festim Bytyqi – Dan Mårtensson (lk), Jörgen Svensson, Philip Milenkovic, Joakim Svensson – Magnus Bönnemark, Martin Abrahamsson, Zoran Jovanovic, Daniel Jovanovic – Måns Sörensson, Blerim Mullici. Avbytare: Tobias Rosenlind (Martin Abrahamsson 32), Ahmedin Sudic (Magnus Bönnemark 64), Demokrat Maxhuni (Daniel Jovanovic 79), Edis Djugumovic,  Magnus Ringdahl (målvakt).

MATCHENS LIRARE

Skärhamns IK: Tom Ekliden.

IFK Malmö: Tobias Rosenlind.