Enkla mål fällde IFK Malmö

Det är svårt att bli riktigt klok på var IFK Malmö av årgång 2008 står. Efter de två segrarna mot Norrby IF och Motala AIF var laget nämligen tillbaka som förlorare i Söderettan då det blev 1-2 (1-1) i torsdagens hemmamatch mot Västra Frölunda IF.

Uppifrån läktarplats såg det ut som en högst medioker tillställning med en hel del slarv av båda lagen. Nere på planen var dock Jimmi Olsson, den ena halvan av tränarduon i IFK Malmö, förlusten till trots, hur nöjd som helst med sitt lags spel. Han ville snarare ge beröm än att kritisera.

– Det är aldrig trevligt att förlora, men vi gjorde en bra match mot ett bra lag och det här var ett bättre nederlag än de som vi har åkt på tidigare. Synd bara att vi släppte in två alldeles för enkla mål, sade Jimmi Olsson, en inte alltför besviken tränare i IFK Malmö, ifkmalmo.com.

Han tog däremot bort de 20 första minuterna i matchen i sin analys och tur var väl det med tanke på hur IFK Malmös spel såg ut inledningsvis.
 
Det hade inte ens gått fem minuter minuter när den ensamme Frölunda-anfallaren Mustapha Minteh vann en duell med IFK:s vänsterback Joakim Svensson. Minteh slog sedan en passning vidare mot Alexander Angelin som enkelt kunde rulla in bollen i öppet mål.

– Svårt att kritisera någon enskild när den till slut tog på en av våra försvarare och friställde deras spelare. Det gick dock i vilket fall som helst alldeles för enkelt till och det gäller att vi blir noggrannare i de lägena, menade Jimmi Olsson.

Under en av de bättre IFK Malmö-perioderna i matchen kom också kvitteringen. Daniel "Bato" Jovanovic fick en frispark 20 meter från mål, sköt inte på något sätt hårt – däremot placerat – och fick se den gå in i det bortre krysset med klockan på drygt 30 minuter.

IFK Malmö hade under den andra halvleken – där man stundtals fick lite mer tryck i sitt spel framåt – lägen till att göra 2-1. Efter en framåtstöt av Måns Sörensson och inspel missade anfallskollegan Blerim Mullici ett friläge som borde ha inneburit mål i den 60:e minuten.

Bara tre minuter senare skulle det kanske dessutom ha varit straff för IFK Malmö. Tobias Liljewall friställde Måns Sörensson som drogs ner och i "di gule" fanns det ingen som helst tvekan om att domaren Mikael Eriksson skulle peka på straffpunkten.

– Jag tycker att det var en solklar straff, lika klar som den Frölunda skulle haft i första halvlek bara minuter efter deras 1-0-mål, konstaterade Jimmi Olsson som också fick medhåll av Västra Frölundas tränare Reine Almqvist.

Frölunda skulle istället göra 2-1 i den 69:e minuten. Mustapha Minteh, gästernas bäste efter mittbacken Vladimir Majdandzic, snurrade upp Joakim Svensson innan han med en snygg passning friställde målskytten Alexander Faltsetas.

Tränaren Jimmi Olsson drog en djup suck när han tänkte på både det första och andra målet som förstörde chanserna till poäng för IFK Malmö.

– Det känns surt eftersom vi i varje fall borde ha fått en poäng med oss. Som sagt det var två enkla mål där de fick ta sig igenom alldeles för lätt, sedan var vi också väl så bra som dem i andra halvlek och borde ha gjort något mål till.

En förklaring till att Frölunda vann och IFK Malmö förlorade var att göteborgarna kändes något stabilare sett till 90 minuter. Spelkvalitén varierade betydligt i båda lagen, dock mest i IFK där det var mycket slarv och felbeslut i de avgörande situationerna.

– Vi har en för låg lägstanivå emellanåt och har haft det under hela säsongen. Det var något som vi trodde skulle bli bättre under andra året då vi införskaffat oss rutin i serien, men det har snarare blivit tvärtom, sade Jimmi Olsson.

Sista chansen till kvittering för IFK Malmö hade Jörgen Svensson drygt fem minuter in på den nästan åtta minuter långa stopptiden. Svensson, som i den 77:e minuten flyttades upp i anfallet, kom med en halvvolley som dock gick strax över målet.

Den som var mest lyckosam hos "gulingarna" var mittfältaren Daniel "Bato" Jovanovic som var tillbaka efter en matchs sjukfrånvaro. Förutom målet oroade Jovanovic den yngre ständigt med passningar från sin högerkant.

– Han var het och kom till många inläggslägen, men för att det ska bli farligt måste där vara någon som tar emot dem och tyvärr var inte våra anfallare där idag (läs torsdag), kommenterade Jimmi Olsson.

Två långa och tuffa bortamatcher väntar nu för "di gule" – först mot obesegrade tabellettan FC Trollhättan och veckan därpå mot Carlstad United BK. Mot Trollhättan får man dessutom klara sig utan försvararen Philip Milenkovic som bara hade varit inne i en minut då han fick sitt tredje gula kort för året.

STARTELVORNA

IFK Malmö (4-4-2): Magnus Ringdahl – Dan Mårtensson (lk), Ahmedin Sudic, Jörgen Svensson, Joakim Svensson – Daniel Jovanovic, Tobias Rosenlind, Zoran Jovanovic, Demokrat Maxhuni – Måns Sörensson, Blerim Mullici. Avbytare: Magnus Bönnemark (Demokrat Maxhuni 54), Tobias Liljewall (Tobias Rosenlind 57), Philip Milenkovic (Joakim Svensson 77), Ismail Güven, Festim Bytyqi (målvakt).

Västra Frölunda IF (4-5-1): Erik Dahlin – Anildo Spencer (lk), Vladimir Majdandzic, Muhamed Ali Khan, Krister Ucar – Erik Johannessen, Alexander Faltsetas, Hadi Hamzeh, Fernando Fuentes, Alexander Angelin – Mustapha Minteh. Avbytare: Fahrudin Karisik (Hadi Hamzeh 56), Leandre Ayewubo (Alexander Angelin 86), Kutshi Moilo, Moses Ssewankambo, Joakim Olsson (målvakt).

MATCHENS LIRARE

IFK Malmö: Daniel Jovanovic.

Västra Frölunda IF: Vladimir Majdandzic.