Långa inkast blev IFK Malmös fall

Tre mål och ledning två gånger mot Söderettans etta FC Trollhättan. IFK Malmö gjorde en mer än godkänd bortamatch – offensivt sett. Det var bara det att man inte hade riktig koll på Trollhättans inkast där tre ledde till mål i matchen som snöpligt förlorades med 3-5 (2-1).

Fem insläppta mål och förlust hade i normala fall gjort Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, fly förbannad. Men det här var en svängig match där "gulingarna", som nu åter är under nedflyttningsstrecket, egentligen var väl så bra som tabellettan och hade varit värt ett oavgjort resultat.

– Fem mål, ändå är det svårt att vara alltför besviken. De hade bara släppt in ett enda mål på hemmaplan tidigare och vi spelade bra, samt gjorde tre mål som förstås borde ha gett minst en poäng, sade Jonas Danielsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Det kunde heller inte ha börjat bättre för IFK Malmö – även om det var en del flyt med i bilden. Daniel "Bato" Jovanovic slog ett inlägg till Demokrat Maxhuni. 17-årige Maxhuni vann sedan ett motlägg med FCT-målvakten Tobias Wennergren och fick se bollen gå i en båge innan den dalade ner i målet.

Spelet böljade sedan en hel del. FC Trollhättan skickade in många långa bollar i IFK:s straffområde men kom på det viset inte långt mot "gulingarnas" mittförsvar där planens främste spelare, Jörgen Svensson, styrde och ställde.

För att FC Trollhättan skulle komma in i matchen igen på allvar skulle det krävas en straff. Det fick man också i den 32:e minuten efter att IFK:s Dan Mårtensson hållit fast en motståndare. Martin Scherdin var sedan hur säker som helst på straffen där 1-1 var ett faktum.

Men IFK Malmö var effektivt i det offensiva spelet och redan nio minuter senare tog man ledningen på nytt. Måns Sörensson serverade Zoran Jovanovic som tog några steg framåt och strax utanför straffområdet satte 2-1 – högt och otagbart för Tobias Wennergren.

Minuterna efter ett mål sägs det att ett lag är mest sårbart och mindre än tre minuter in på den andra halvleken var det kvitterat. Ett inkast nådde den notoriske målskytten Kim Roger Strand som enkelt utnyttjade den chans han fick inne i straffområdet.

Daniel "Bato" Jovanovic hade sedan ett utmärkt friläge att göra 3-2 till IFK Malmö, men istället gjorde Trollhättan ytterligare ett mål i den 72:e minuten. Ett nytt inkast nådde in i straffområdet och på något sätt kunde Andreas Wiklund tråckla in bollen. Ologiskt med tanke på att det var IFK som styrde spelet.

IFK Malmö satsade därefter allt på ett kort för att nå en kvittering. Jörgen Svensson flyttades upp i anfallet och i den 83:e minuten var det kvitterat. Daniel Jovanovic skickade över en boll till inhopparen Magnus Bönnemark som från den andra kanten satte bollen i det bortre hörnet av målet.

Det var öppet om vem som skulle vinna matchen – men de långa inkasten var som sagt ett stort problem för IFK Malmö. För tredje gången nådde ett sådant in i straffområdet och två minuter efter kvitteringen gjorde Andreas Wiklund 4-3 för Trollhättan.

– Vi var jäkligt passiva på tre av inkasten. De bara damp ner i straffområdet och sedan kunde de sätta dit dem, suckade Jonas Danielsson som även fick se Trollhättan göra 5-3 genom Bilgin Aliosman på tre minuters stopptid.

Annars var den en match som blev precis vad IFK Malmö och den för dagen ensamme tränaren Jonas Danielsson – sidekickern Jimmi Olsson var på bröllop – hade förväntat sig på förhand.

– Det var mycket långbollar, kamp och andrabollar som vi klarade av på ett galant sätt. Vi hade kanske inget strålande spel, men så fort vi satte fart på bollen var vi överlägset rent individuellt, konstaterade Jonas Danielsson.

Jörgen Svensson, den evigt unge mittbacken trots att han nu fyllt 32 år, var matchens lirare i IFK Malmö.

– Han drog ett oerhört tungt lass där bak och släppte inte många bollar förbi sig, berömde Jonas Danielsson, som även ville plussa för det nykomponerade innermittfältet med Tobias Rosenlind (född 1991) och Tobias Liljewall (född 1987).

Om IFK Malmö spelar offensivt som mot FC Trollhättan, samt förbättrar bristerna i försvarsspelet, bör chanserna var goda för seger i vårepilogen mot Carlstad United BK. Ett Carlstad United som på lördagen förlorade med hela 1-5 mot Västra Frölunda IF.

– Jag tycker inte det finns någon anledning till oro. Visar vi den moralen och viljan att kämpa för varandra som i de senaste matcherna kommer också poängen att komma snart, avrundade Jonas Danielsson.

STARTELVORNA

FC Trollhättan (4-4-2): Tobias Wennergren – Petter Digneus, Darko Matijevic (lk), Fredrik Olsson, Rickard Nilsson – Martin Scherdin, Henric Svensson, Ali Mohammadian, Tom Pettersson – Andreas Wiklund, Kim Roger Strand. Avbytare: Bilgin Aliosman (Kim Roger Strand 66), Kemajl Avdiu (Tom Pettersson 71), Christian Falk (Andreas Wiklund 90+2), Per Nylander, Rickard Johansson (målvakt).

IFK Malmö (4-4-2):
Magnus Ringdahl – Dan Mårtensson (lk), Ahmedin Sudic, Jörgen Svensson, Joakim Svensson – Daniel Jovanovic, Tobias Rosenlind, Tobias Liljewall, Demokrat Maxhuni – Måns Sörensson, Zoran Jovanovic. Avbytare: Magnus Bönnemark (Tobias Liljewall 75), Blerim Mullici (Demokrat Maxhuni 85), George Safi, Festim Bytyqi (målvakt).

MATCHENS LIRARE

FC Trollhättan: Andreas Wiklund.

IFK Malmö: Jörgen Svensson.