Utklassning, om man endast ska se till siffrorna, med 0-4 av nya tabelltvåan Carlstad United BK. Det var knappast den avslutning IFK Malmö, som halkade ner en placering och numera är nästjumbo, ville ha på vårsäsongen i division 1 Södra.

0-4 var ett resultat som inte alls var speglande för matchbilden som helhet, Men när väl det första målet kom i den 29:e minuten märktes det att IFK Malmö knappast sprudlar av självförtroende för tillfället och redan innan den första halvleken var över stod det 0-3 – tre mål på 19 minuter.

– Det är ingen match förutom mot Östers IF som vi har blivit totalt utspelade och det blev vi inte heller den här gången. Fram till deras mål var det också vi som styrde händelserna på planen, så visst känns det surt att behöva förlora igen, sade Jimmi Olsson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Under en knapp halvtimme var det alltså IFK Malmö som styrde och ställde ute på planen. Måns Sörensson hade ett bra läge, Jörgen Svensson hade en boll inne som blev avblåst för offside och "di gule" skulle kanske ha haft en straff när Daniel "Bato" Jovanovic hölls fast inne i straffområdet.

Från den gula bänken ropades det vilt när domaren Mikael Eriksson, som dömde IFK Malmö för fjärde gången den här säsongen, valde att fria.

– Om det inte blir straff i den situationen, när blir det då straff, frågade sig Jimmi Olsson och tittade på sin kollega Jonas Danielsson som bara nickade igenstämmande.

Efter 28 minuters spel hade Carlstad United en dubbelchans där Festim Bytyqi, alltså byte på målvaktsposten i IFK Malmö, räddade två frilägen från nära håll. Bara för att på den efterföljande hörnan få se Pär Eriksson nicka in 1-0.

Det tog sedan inte mer än elva minuter innan tvåan kom. Ytterligare en fast situation ställde till det. Ett långt inkast (det börjar bli tjatigt nu) nådde Erik Jernberg, som i höjd med straffområdesgränsen drog till på halvvolley – helt otagbart för Festim Bytyqi IFK-målet.

På drygt två minuters stopptid kom även 3-0 till Carlstad United. Niklas Moberg fick bollen av Erik Vennberg, tog sedan några steg in i straffområdet fick på en riktig fullträff som gick över målvakten och in i det högra krysset.

– Vi kan bara konstatera att vi inte var tillräckligt aggressiva i något av straffområdena i den här matchen, inte konstigt att det då smällde så fort Carlstad United fick chansen, sade Jonas Danielsson.

När sedan Carlstad United fastställde till 4-0 – en straff inslagen av Fredrik Törnqvist – på stopptid i den andra halvleken var den siffermässiga utskåpningen ett faktum för IFK Malmö.

– Sju av nio insläppta mål på de två senaste matcherna är på fasta situationer, Vi har släppt in två straffar, en hörna och fyra långa inkast, vilket naturligtvis inte alls är bra, konstaterade Jonas Danielsson.

Inför de avslutande 45 minuterna hade annars tränarduon Olsson-Danielsson intalat spelarna att det inte vara omöjligt att vända ett 0-3-underläge. Det såg också bra ut när Jörgen Svensson i den 52:e minuten nickade i mål efter en snygg frisparksvariant, men blev återigen avblåst för offside.

– Den första offsiden var rätt, men frågan är vad domaren hittade den här. Jörgen Svensson nickade i mål med ryggen mot målet och hade en spelare tätt inpå sig. Då kan det omöjligt vara offside.

Jonas Danielsson och Jimmi Olsson var också på det stora hela nöjda med det som IFK Malmö presterade efter pausvilan. Man stod upp bra och skapade även någon chans som mycket väl kunde ha gett utdelning i regnet som föll under nästan hela andra halvlek.

– Stod inte målvakten eller någon försvarare  i vägen så var det domaren, påpekade Jimmi Olsson och skickade ytterligare en passning mot Huskvarna som man i IFK-ledningen tyckte var under all kritik – åt båda hållen ska det kanske poängteras.

Jörgen Svensson och Ahmedin Sudic – mittbacksparet – var matchens bästa IFK-spelare tillsammans med anfallaren Daniel "Bato" Jovanovic.

Detta till trots är det med 31 insläppta mål på 13 matcher framförallt i försvarsspelet det brusit i IFK Malmö och det är där man tänker lägga det största krutet på att hitta förstärkningar under de fyra veckorna till nästa seriematch.

– Vi hoppas verkligen att vi får en del förstärkningar under tiden som serien stannar upp. Det blir alltså för styrelsen att jobba för högvarv, för själva tar vi två veckors välbehövlig semester, avrundade Jimmi Olsson och Jonas Danielsson.

Omstarten sker den 2 augusti hemma mot Carlstad United BK som då har såväl mittbacken Igor Utkovic som vänsterbacken Patrik Skanfors avstängda. Båda drog nämligen på sig sina tredje gula kort i lördagens match.

STARTELVORNA

Carlstad United BK (4-4-2): Gustav Johansson – Jacob Feltsten, Andreas Sjöstedt, Igor Utkovic, Patrik Skanfors – Erik Jernberg, Lars-Olof Andersson (lk), Tobias Johansson, Erik Vennberg – Pär Eriksson, Niklas Moberg. Avbytare:  Mathias Wahl (Pär Eriksson 70), Bastian Rojas Diaz (Erik Jernberg 77), Fredrik Törnqvist (Niklas Moberg 89), Christian Johansson, Johan Jakobsson (målvakt).

IFK Malmö (4-4-2):
Festim Bytyqi – Dan Mårtensson (lk), Ahmedin Sudic, Jörgen Svensson, Joakim Svensson – Magnus Bönnemark, Tobias Rosenlind, Zoran Jovanovic, Demokrat Maxhuni – Måns Sörensson, Daniel Jovanovic. Avbytare: Karim El hage (Joakim Svensson 58), Viktor Larsson (Demokrat Maxhuni 67), Blerim Mullici (Zoran Jovanovic 75), Walid Shams, Magnus Ringdahl (målvakt).

MATCHENS LIRARE

Carlstad United BK: Niklas Moberg.

IFK Malmö: Jörgen Svensson,