En halv säsongs bottenstrid i Söderettan blev droppen.  Tränarna Jonas Danielsson och Jimmi Olsson fick igår sparken av IFK Malmö och ersätts med omedelbar verkan av 50-årige Bo Mårtensson som är ett välkänt namn inom Malmöfotbollen.

Med bara ett lag bakom sig i tabellen – Husqvarna FF – och halva serien avverkad kände ledningen i topptippade "di gule" att det var dags att göra något.

– Vi vill skapa en harmoni och en positiv mental situation i truppen. Ingen är såklart nöjd med de resultaten som har presterats och detta var något som vi var tvungna att göra för att vända trenden, säger Peter Nirum, vice ordförande i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.
Under säsongen, som har kantats av skador, sjukdomar och andra avhopp, har "gulingarna" haft mindre folk på träningarna än vad man har i normala fall.
En degradering till tvåan skulle vara ett hårt bakslag för IFK Malmös unga och utvecklingsbara trupp. Ett sådant scenario finns inte ens med i tankarna och just därför plockar man in Bo Mårtensson som har över 15 års tränarerfarenhet från bland annat BK Olympic, IFK Malmö och Malmö Anadolu BI.

– Det är en ytterst kompetent tränare som vi absolut tror kan lyfta det här laget. Vi vet vad han har gjort i sina tidigare klubbar och är övertygad om att han i år kan rädda oss kvar i serien för att senare även kunna sikta högre upp, konstaterar Peter Nirum.

För tio år sedan utsågs Bosse Mårtensson till ungdomsansvarig i IFK Malmö. Han blev kvar på den posten i två år för att under 2000 vara assisterande tränare till Leif ”Fille” Ohlsson då "di gule" gick upp i Superettan.

Den här gången är situationen dock som sagt en helt annan. Serien är något bättre, han går in som huvudsansvarg tränare och – framförallt – gäller det att förhindra att laget ramlar ur serien för att sedan kunna bygga på sikt.

– Det är en tuff utmaning. Jag har sett tre matcher på slutet, de har gett en positiv syn, men helt klart krävs det att alla gör sitt jobb för att det här ska gå vägen. Samtidigt hade jag inte tagit det här jobbet om jag inte hade trott att vi skulle fixa ett nytt kontrakt, säger Bo Mårtensson.

Vad är det som då som behöver göras?

– Först och främst måste jag få spelarna att fungera som ett lag. För övrigt är det i grund och botten fortsatt 4-4-2 som gäller, men med vissa justeringar utifrån spelarmaterialet, samt att vi i möjligaste mån fokuserar på vårt eget spel.

Bosse Mårtenssons senaste tränaruppdrag var i BK Olympic som han ledde 2006 och fram till mars 2007. Bosse fick då ett nytt jobb nere i Trelleborg och har sedan dess varit fri från fotbollen. Nu arbetar han återigen inne i Malmö som produktionschef på Strålfors.

– Jag hade tänkt vänta med fotbollen till nästa säsong, men suget fanns där igen och när jag fick ett sådant erbjudande gick det bara inte att tacka nej.

Något skriftligt avtal är ännu inte undertecknat med IFK Malmö. Helt klart är dock att det rör sig om att bygga ett lag på sikt – precis i Bosse Mårtenssons anda – och ett kontrakt som sträcker sig över flera år är därmed så småningom att vänta.

Hetaste namnet till att bli assisterande tränare är den långtidsskadade A-lagsspelaren Martin Abrahamsson. Parterna ska snackas vid och hoppas kunna komma fram till en lösning på måndag i nästa vecka.

– Vi ska försöka lösa det internt inom föreningen och Martin Abrahamsson är absolut ett av namnen som ligger närmast till hands, berättar Roland Karlsson, senioransvarig i IFK Malmö.

Fakta/Bo Mårtensson

Ålder: 50 år.
Position: Tränare.
Familj: Frun Annika, samt de vuxna barnen Camilla och Niclas.
Yrke/utbildning: Produktionschef på Strålfors.
Längd: 180 centimeter.
Vikt: 85 kilo.
Klubbar som ledare: BK Ymor (1991)*, BK Olympic (1992-1997), IFK Malmö (1998-2000), Kirseberg IF (2001), Malmö Anadolu BI (2002-2004), NK Croatia (hösten 2004-maj 2005), Höllvikens GIF (2005), BK Olympic (2006-mars 2007).
Klubbar som spelare: BK Olympic (1966-1976), IFK Malmö (1977-1979), BK Olympic (1980-1988), GIF Nike (1989-1990), BK Ymor (1991)*.
Intressen: Fotbollen är definitivt det största intresset.
Aktuell: Ny tränare i IFK Malmö där han tar över efter sparkade Jonas Danielsson och Jimmi Olsson. Gör sin första träning med laget på måndag den 21 juli då "di gule" kör igång igen efter uppehållet.

* Spelande tränare