Mårtensson inledde med förlust

Bo Mårtensson hade helst sett att hans första match som tränare i IFK Malmö hade fått vänta några dagar till. Två träningspass var allt han hade haft när ”di gule” på onsdagen mötte den danska Superettanklubben BK Frem och förlorade med 1-2 (1-2).

Det var tidigt och jag hade knappast protesterat om matchen hade legat i helgen istället. Jag får dock, även om det aldrig är roligt att förlora, ta med att vi efter omständigheterna gjorde en godkänd match, sade Bo Mårtensson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Sett till den första halvleken var det däremot knappast godkänt. Det såg ut som det gjort under i stort hela våren med ett darrigt försvarsspel och ett offensivt spel där man hade svårt att komma till avslut i de rätta lägena.

En dryg kvart var allt det tog för danskarna att ta ledningen i matchen. Nicolaj Mikkelsen kom igenom och fick på ett skott som efter en tousch ställde IFK-målvakten Magnus Ringdahl. Det gick lika enkelt när Søren Weibel utnyttjade ett friläge till att göra 2-1 i den 40:e minuten.

– Två alldeles för enkla mål där vi tappade boll och lät dem ställa om snabbt. Vi uppträdde ängsligt och det märktes att många av våra spelare saknar självförtroende efter den tunga våren, konstaterade Bosse Mårtensson.

– Det blir till att jobba mycket med att våga spela boll och inte gå på chans. Meningen är att vi ska bli ett mer spelande lag än tidigare.

Trots att spelet lämnade en del i övrigt att önska skapade IFK Malmö målchanser även i den första halvleken. En av dessa gav utdelning då Måns Sörensson, efter förarbete av Joakim Svensson, förvaltade ett friläge fram till 1-1 i den 27:e minuten.

Redan efter målet tvingades IFK Malmö till sitt första byte då Robert Kjellin ersatte Tobias Liljewall. Det blev sedan ytterligare fyra byten i halvtid – lyckade sådana – som fick det gula spelet att fungera betydligt bättre i andra halvlek.

Zoran Jovanovic gjorde stundtals som han ville med de danska försvararna. Han fintade sig förbi dem flera gånger och det var egentligen bara pricken över i:et – ett mål – som saknades för hans del. Hans besvikelse över de missade avsluten syntes också tydligt.

– Vi spelade klart bättre i andra halvlek, blev aggressivare i vårt spel och hade längre anfall. Det fanns en del chanser för vår del, men trots missarna är jag inte ett dugg orolig för offensiven, bara vi rättar till försvaret ska det nog fixa sig, menade Bosse Mårtensson.

De två potentiella nyförvärven, högerbacken Philip Brandgård, som byttes in i paus, och mittbacken Robert Kjellin, gjorde båda bra ifrån sig.

Ingen av dem fick dock något beröm av tränaren Bosse Mårtensson – mer än att han gärna ser dem i IFK Malmö under hösten.

– Jag vill ha absolut ha dem och det är bara att hoppas att båda går att lösa så att vi kan ha dem spelklara till återstarten nästa lördag. Som jag kommenterat tidigare är det två rutinerade spelare som hade passat bra att få in i det här utsatta läget.

STARTELVORNA


IFK Malmö (4-4-2):
Magnus Ringdahl – Dan Mårtensson, Jörgen Svensson, Philip Milenkovic, Joakim Svensson – Magnus Bönnemark, Tobias Liljewall, Joakim Persson (lk), Blerim Mullici – Måns Sörensson, Zoran Jovanovic. Avbytare: Robert Kjellin (Tobias Liljewall 28), Carl Philip Brandgård (Philip Milenkovic 46), Demokrat Maxhuni (Magnus Bönnemark 46), Karim El hage (Joakim Svensson 46),  Viktor Larsson (Blerim Mullici 46).

BK Frem (4-4-2): Thomas Seidelin – Atli Danielsen, Jón Rói Jacobsen, Frank Palka Jensen, Mike Hansen – Søren Krogh, Martin Jürgensen, Mikael Simonsen, Nicolaj Mikkelsen –  Søren Weibel, Tommy Olsen. Avbytare: Simon Leth Jørgensen (Mike Hansen 18), Mathias Ehlers (Mikael Simonsen 36), Mads Nielsen (målvakt, Thomas Seidelin 46), Beran Camili (Søren Krogh 54), Kenneth Thorsson (Nicolaj Mikkelsen 60), Martin Jørgensen (Tommy Olsen 63), Ali Ayberk Yildirim (Frank Palka Jensen 75).

FOTNOT. BK Frems laguppställning och minutangivelser för bytena är hämtade från www.bkfrem.dk