IFK Malmö till Svenska Cupen

Det satt hårt inne för IFK Malmö i tisdagens DM-åttondelsfinal mot division 4-klubben FBK Balkan. Men efter fyra mål på tio minuter kunde "di gule" vinna med klara 4-0 (0-0) och är därmed klart för spel i 2009 års Svenska Cupen.

Den stora matchhjälten blev Blerim Mullici som gjorde tre av de fyra målen och passade dessutom fram till det fjärde.

– Vi gick in för att vinna matchen och det gjorde vi. Jag tycker också att det var positivt att vi kunde visa tålamod och fortsätta kämpa på trots en trög första halvlek, sade Bo Mårtensson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

För IFK Malmö var det tur att man hela tiden behöll lugnet i spelet. Hela första halvlek var ett enda långt sömnpiller för de 70 åskådarna som hade letat sig ut till Rosengårds Södra IP. Målchanserna var tämligen lätträknade och tempot var oerhört lågt.

Det skulle bli betydligt bättre den sista halvtimmen av matchen. Efter att Blerim Mullci stått för en riktig viljeinsats, slitit sig igenom hela försvaret på egen hand och gjort 1-0 i den 76:e minuten, orkade inte längre Balkan stå emot den gula forceringen.

Tre minuter senare var det dags för 2-0-målet. Viktor Larsson fick bollen från Blerim Mullici, vände uppe inne i straffområdet och satte den säkert i mål utan chans för den tidigare ungdomsmålvakten i IFK Malmö, Mirza Nezirevic

Trean kom på straff i den 81:e minuten. Demokrat Maxhuni snurrade inne i straffområdet och blev rejält stämplad av ytterligare en gammal IFK:are (det fanns sju stycken i Balkan), Migjen Shaqiri, som samtidigt fick sitt andra gula kort och blev utvisad. Straffen hade Blerim Mullici sedan inga problem att förvalta.

Matchens sista mål gjordes i den 85:e minuten. Blerim Mullici fick, liksom vid 1-0-målet, en passning av Philip Milenkovic, tog några steg inåt från kanten och avslutade i bortre.

– De rasade ihop totalt när vi väl fick in det första målet och därför kan vi ändå vara nöjda med den här matchen, konstaterade Bosse Mårtensson.

I DM-kvartsfinalen, som är tänkt att spelas vecka 34, ska IFK Malmö möta IF Lödde på bortaplan.

STARTELVORNA

FBK Balkan (4-5-1): Mikael Bergkvist – Seif Al-Noori, Michal Aksamit, Niklas Jönsson, Hamza Khodr – Mikael Torres, Migjen Shaqiri, Naim Sen, Firat Sahan (lk), Jeton Krasniqi – Andy Borg. Avbytare: Hassan Fakhro (Andy Borg 14), Mubarak Nyende (Hamza Khodr 30), Alexander Visekruna (Mikael Torres 31), Mirza Nezirevic (målvakt, Mikael Bergkvist 46).

IFK Malmö (4-4-2): Festim Bytyqi – Philip Milenkovic, Ahmedin Sudic, Jörgen Svensson, Karim El hage – Blerim Mullici, Dan Mårtensson, Joakim Persson (lk), Edis Djugumovic – Måns Sörensson, Daniel Jovanovic. Avbytare: Demokrat Maxhuni (Edis Djugumovic 59), Joakim Svensson (Jörgen Svensson 64), Magnus Bönnemark (Joakim Persson 66), Viktor Larsson (Måns Sörensson 66). Magnus Ringdahl (målvakt).

MATCHENS LIRARE

FBK Balkan: Firat Sahan.

IFK Malmö: Blerim Mullici.