Offensiven räddade IFK Malmö

Två tappade ledningar och ett upphämtat underläge. Det hände en hel del, men i det långa loppet var ändå Söderettans nästjumbo IFK Malmö det starkaste laget och vann höstpremiären mot tvåan Carlstad United BK med 5-3 (2-2).

Ett resultat som i många fall hade retat gallfeber på en tränare. Men Bo Mårtensson, den nye tränaren i IFK Malmö, vet var bristerna finns sedan tidigare och att få med sig tre poäng från sin första seriematch med klubben, räckte för att göra honom nöjd.

– Jag är mycket glad över de här tre poängen och det här precis den här starten som vi hade önskat på hösten. Det andra som inte fungerade idag (läs lördag) får vi helt enkelt se till att rätta till, sade Bo Mårtensson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Under stora delar av matchen visade "gulingarna" upp ett fantasirikt anfallsspel, med snabba löpningar på kanterna och smarta instick som gav stora problem för Carlstad United.

 
Redan efter drygt nio minuters spel, men efter att ha missat fyra kvalificerade målchanser, kom 1-0 till "di gule". Zoran Jovanovic snodde åt sig bollen ända nere vid kortlinjen, tog sig förbi en försvarare och spelade in till Måns Sörensson som kunde bredsida in ledningsmålet.
 
Det målet var logiskt. Carlstad Uniteds kvittering tre minuter senare var det inte. Niklas Moberg fick stå alldeles för ren inne i straffområdet och kunde enkelt sätta 1-1 med vänsterfoten utan chans för IFK-målvakten Magnus Ringdahl. 14 minuter senare hade Erik Vennberg öppna gatan fram till 2-1.
 
Men därefter var det IFK Malmö igen. Efter nästan 30 minuters spel stod det 2-2 på resultattavlan. Dan Mårtensson sköt ett skott som Carlstad United-målvakten Gustav Johansson räddade. Gustav kunde dock inte hålla bollen och på returen kunde Måns Sörensson näta med en ny bredsida.
 
Med knappt 58 minuter spelade gjorde "di gule" ett byte. Och inhopparen Daniel ”Bato” Jovanovic hade bara varit på planen i tre minuter när han fick ett genialiskt instick av storebror Zoran Jovanovic. Målet låg helt vidöppet för Jovanovic den yngre som inte heller gjorde något misstag.

Carlstad United kom dock, trots ett flertal gula chanser till 4-2, tillbaka ytterligare en gång. Det sjabblades rejält i IFK:s mittförsvar och Niklas Moberg hade, helt fri med IFK-målvakten Magnus Ringdahl, inga problem att göra 3-3.
 
IFK Malmö skulle ändå få sista ordet – två gånger om. Först med 4-3 i den 87:e minuten. Dan Mårtensson sköt, bollen tog på en försvarare och hamnade framför fötterna på Måns Sörensson som gjorde sitt tredje mål med en bredsida – nu med en lurig halvträff intill närmaste stolpe.

Med bara sekunder kvar – i den fjärde stopptidsminuten – kom också 5-3. Måns Sörensson passade fram till Daniel "Bato" Jovanovic som väntade ut målvakten Gustav Johansson innan han snyggt skruvade in den i det bortre hörnet av målet.


Måns Sörensson, tremålsskytt och även framspelare till det sista målet, tyckte det var skönt att få inleda hösten med en seger. Samtidigt var han lite självkritisk.

– Tre mål ska man väl vara nöjd med, men förutom det brände jag också fyra frilägen. Vi var helt enkelt bra på att utnyttja deras långsamma försvar till att skapa massor av målchanser.

Bosse Mårtensson, tränaren i IFK Malmö, höll med Måns Sörensson som i och med lördagens tre fullträffar har gjort sammanlagt nio mål i division 1.

– Vi kunde ha gjort tvåsiffrigt, så underbart bra var vi framåt fram till när det gällde att sätta bollarna i nät.

Han hade samtidigt full koll på vad det är laget måste jobba med i veckan fram till nästa match, hemma mot serieledande FC Trollhättan. Ett lag som på lördagen åkte på sin första förlust, 0-3, mot Malmö Anadolu BI,

 
– Jag förstår dilemmat från våren med att laget släpper in många mål. Maximalt ett av tre i den här matchen går att acceptera och det blir självklart till att träna försvar i veckan, konstaterade Bosse Mårtensson.

Philip Brandgård, som spelade vänsterback i sin första seriematch sedan återkomsten, ska dock inte på något sätt lastas. Brandgård var klockren och visade precis varför IFK Malmö valde att ta tillbaka honom från Lilla Torg.

STARTELVORNA

IFK Malmö (4-4-2): Magnus Ringdahl – Philip Milenkovic, Robert Kjellin, Jörgen Svensson, Carl Philip Brandgård – Blerim Mullici, Dan Mårtensson, Joakim Persson (lk), Magnus Bönnemark – Måns Sörensson, Zoran Jovanovic. Avbytare: Daniel Jovanovic (Magnus Bönnemark 58), Demokrat Maxhuni (Blerim Mullici 77), Joakim Svensson (Carl Philip Brandgård 86), Viktor Larsson, Festim Bytyqi (målvakt).

Carlstad United BK (4-5-1): Gustav Johansson – Patrik Werner, Jacob Feltsten, Andreas Sjöstedt, Christian Johansson – Erik Jernberg, Lars-Olof Andersson (lk), Erik Vennberg, Tobias Johansson, Mathias Wahl – Niklas Moberg. Avbytare: Bastian Rojas Diaz (Patrik Werner 46), Simon Molander (Mathias Wahl 75), Fredrik Törnqvist (Andreas Sjöstedt 90), Daniel Wester, Anton Nilsson (målvakt).

MATCHENS LIRARE

IFK Malmö: Carl Philip Brandgård.

Carlstad United BK: Gustav Johansson.