Kjellin fixade segern åt IFK Malmö

IFK Malmö är ännu långtifrån uträknat i Söderettan. Efter 3-2 (2-2)-segern i sexpoängsmatchen – som på grund av allt regnande hade flyttats till Hästhagens IP – mot Skärhamns IK är "gulingarna" över nedflyttningsstrecket igen.

Med allt regnande var det inte alls oväntat när beskedet kom att Malmö IP inte var spelduglig två timmar före matchstart. Ersättningsarena blev grannen Hästhagens IP och segersviten från i våras då "di gule" vann två träningsmatcher mot kvalificerat motstånd på arenan höll i sig.

– Skönt, bara skönt, sade tvåmålsskytten Robert Kjellin till ifkmalmo.com. Det var inget skönspel, men det är poängen som är viktiga i sådana här matcher och förutsättningarna var också knappast de bästa med en tungsprungen plan.

Som så många gånger förr den här säsongen fick man däremot en dålig start på matchen. En tappad boll på mitten gjorde att Pontus Johannesson kunde komma helt fri och sätta 1-0 för Skärhamn redan i den nionde minuten.

Därefter var det dock IFK Malmö som tog över. Daniel "Bato" Jovanovic hittade fram med en hörna till Robert Kjellin som via Daniel Thylén, målvakten i Skärhamn, kunde nicka in kvitteringen i den 20:e minuten,

Skärhamn var hela tiden farligt på sina snabba omställningar och en sådan resulterade i den 36:e minuten. Festim Bytyqi, IFK-målvakten, gick något hårt åt en spelare i Skärhamn och straffen var ett faktum. En straff som sedan Tom Ekliden förvaltade på bästa sätt.

Tre minuter därefter var det kvitterat på nytt. Daniel "Bato" Jovanovic kom med ett alldeles genialiskt inlägg till Blerim Mullici, som mötte vid närmaste stolpe och där skarvade bollen förbi Daniel Thylén i bortamålet.

3-2-målet föll i den 63:e minuten. Daniel Jovanovic stod återigen för förarbetet, den här gången på en hörna, som han skickade in i straffområdet där Robert Kjellin var välplacerad och kunde nicka in bollen i mål.

– Inte varje dag man gör två mål precis, men mål blir det lite då och då, konstaterade Robert Kjellin, den 35-årige mittbacken som gjorde sju mål då han säsongen 2006 var med om att föra IFK Malmö till serieseger i tvåan.

Segern var inte på något sätt självklar – även om den sett till spelet var rättvis – för IFK Malmö. Skärhamn hade två ribbträffar efter IFK Malmös ledningsmål och kunde med de chanserna i åtanke fått åka hem med en poäng.

Det var däremot en oerhört viktig trepoängare för "di gule" som passerade såväl Husqvarna FF som Skärhamns IK i tabellen och därmed åter är över nedflyttningsstrecket.

– Vi var bara ute efter tre poäng och det var glädjande att lyckas trots alla motgångarna som vi hade i den här matchen. Skönt att vi inte vek ner oss som mot Västra Frölunda, sade IFK-tränaren Bo Mårtensson, som ändå tyckte att IFK Malmö spelade den bästa fotbollen.

– Det var ingen höjdarmatch, men det var ändå vi som i varje fall försökte spela fotboll, De jobbade bara med långa bollar bakom backlinjen och fasta situationer. Samtidigt var de skickliga på det och det blev farligt varje gång.

Robin ”Tomelilla” Nilsson, lånet från Malmö FF:s, debut var mer än godkänd. Nilsson, som i år har startat i tre allsvenska matcher och hoppat in i åtta, visade precis den styrka som IFK Malmö är i behov av på det centrala mittfältet.

– Han gick in och gjorde det fantastiskt bra. Stark i huvudspelet, med några av de där extra kilona som vi tidigare har saknat, tyckte Robert Kjellin, som för sina två mål och ett stabilt spel där bak, själv fick utmärkelsen som matchens lirare.

En sak är dock säker. IFK Malmö måste vara tätare i sitt försvarsspel redan på onsdag om det ska bli några poäng i bortamatchen mot Östers IF. Ett Öster som i våras gjorde lite som man ville på Malmö IP och vann med utklassningssiffrorna 6-0.

STARTELVORNA

IFK Malmö (4-4-2): Festim Bytyqi – Dan Mårtensson (lk), Robert Kjellin, Jörgen Svensson, Carl Philip Brandgård – Daniel Jovanovic, Robin Nilsson, Zoran Jovanovic, Demokrat Maxhuni – Blerim Mullici, Måns Sörensson. Avbytare: Magnus Bönnemark (Demokrat Maxhuni 69), Ahmedin Sudic (Blerim Mullici 83), Joakim Svensson (Daniel Jovanovic 90), Edis Djugumovic, Magnus Ringdahl (målvakt).

Skärhamns IK (4-5-1): David Thylén (lk) – Kristian Bentén, Marcus Axelsson, Oscar Marek, Ola Cassel – Lucas Emanuelsson, David Lundström, Rikard Kapella-Karlsson, Erik Olsson, Pontus Johannesson – Tom Ekliden. Avbytare: Marcus Claesson (Kristian Bentén 86), Hector Diaz, Jonas Gunnarsson, Peter Fransson, Kristoffer Nilsson (målvakt).

MATCHENS LIRARE

IFK Malmö: Robert Kjellin.

Skärhamns IK: Rikard Kapella-Karlsson.