Blandade känslor i IFK Malmö

En vunnen poäng eller två förlorade? Det var inte alldeles lätt för de i bottenkrigande IFK Malmö att veta vad de egentligen skulle tycka efter att på söndagen ha spelat oavgjort, 2-2 (1-0), i söndagens måstematch i Söderettan mot Motala AIF.

Eftersom Jörgen Svensson kvitterade till 2-2 på nick först i den första stopptidsminuten borde ett oavgjort resultat vara helt okej. Men man kan också vända på det eftersom "di gule" hade ledningen under 50 av matchens 90 minuter.

– Det känns absolut som två tappade poäng. Jag tycker att vi hade bra kontroll ända fram till deras kvittering och hade också gott om lägen att avgöra den här matchen, sade Bo Mårtensson, besviken tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Bosse Mårtensson var alltså – föga väntat – på plats under söndagens match. Han hade tidigare under dagen fått besked om att hans flyg till semesterdestinationen Kreta var tillräckligt försenat för att han skulle hinna coacha sitt lag mot Motala.

Efter matchen hann han bara – nätt och jämnt – snacka med spelarna, samt uttala sig för pressen innan det var dags att sätta sig i bilen till flygplatsen.

– Jag har ganska bråttom nu och det var tur att den där kvitteringen kom för annars hade jag grävt ner mig totalt. Skönt att i varje fall inte behöva ha en förlust att tänka på, även om en poäng i sig är en stor missräkning för vår del.

Jörgen Svensson, som hur man än ser på saken, blev poängräddare i IFK Malmö, höll med sin tränare.

– Det hade varit skönt med tre poäng och vi borde också ha klarat av det. Tyvärr gjorde vi dock ingen bra andra halvlek, som var en enorm skillnad mot den första och det var egentligen bara en tidsfråga innan de skulle kvittera.

En dryg halvtimme in i matchen var det IFK Malmö som fick betalt för sitt spel- och chansmässiga övertag. Demokrat Maxhuni sköt först i stolpen innan Daniel "Bato" Jovanovic var med på returen och kunde sätta 1-0 i öppet mål i den 33:e minuten.

Det såg därefter – både länge och väl – kontrollerat ut för "di gule" som dessutom hade gott om chanser att utöka sin ledning.

Motala AIF kom dock alltmer, särskilt efter att kreatören Daniel "Bato" Jovanovic i den 72:e minuten blivit utbytt på grund av trötthet. IFK Malmö tappade då hela sitt anfallsspel och sjönk ner i famnen på utmärkte målvakten Magnus Ringdahl.

– Tråkigt, men vi hade inget annat val än att plocka ut honom. Han spelade sjuk tills han blev utbytt mot Öster och han kände fortfarande av det. Därför orkade han inte längre, konstaterade IFK-tränaren Bosse Mårtensson.

Det var dock efter den värsta pressen som målen kom. Först kvitterade MAIF:s bäste, anfallaren Arsim Gashi, på en frispark som han sköt upp i krysset i den 83:e minuten och tre minuter senare rann Michael Kass Yousef igenom på kanten och kunde göra 2-1.

Att IFK Malmö sedan kunde kvittera, efter att inte haft något anfallsspel att tala om på en kvart, var starkt. Zoran Jovanovic sköt en frispark precist mot Jörgen Svensson som nickskarvade förbi Rickard Göthberg i Motalamålet. Då var man inne i den första stopptidsminuten.

Vi har testat den varianten ett antal gånger tidigare och nu gick det vägen, förklarade Jörgen Svensson, som mitt i besvikelsen ändå tyckte att oavgjort på det stora hela var ett rättvist resultat i matchen.

– Eftersom lagen i stort sett hade varsin halvlek var oavgjort helt rättvist.

Jörgen Svensson gjorde, förutom målet, ett gott dagsverke som mittlås tillsammans med Robert Kjellin. Men snäppet vassare var Magnus Ringdahl, som de två insläppta målen till trots, var mycket bra i målet.

Samtidigt som IFK Malmö förlorade vann två av bottenkonkurrenterna sina matcher, medan den tredje fick med sig ett oavgjort resultat. Det innebär att "di gule" nu har fyra poäng, eller i praktiken fem poäng med tanke på den usla målskillnaden, upp till "säker" mark.

Närmast väntar Norrby IF på bortaplan och till den matchen får man tillbaka den mot Motala AIF avstängde Blerim Mullici.

STARTELVORNA

IFK Malmö (4-4-2): Magnus Ringdahl – Dan Mårtensson (lk), Robert Kjellin, Jörgen Svensson, Carl Philip Brandgård – Daniel Jovanovic, Robin Nilsson, Zoran Jovanovic, Magnus Bönnemark – Måns Sörensson, Demokrat Maxhuni. Avbytare: Ahmedin Sudic (Daniel Jovanovic 72), Edis Djugumovic, Joakim Svensson, Karim El hage, Festim Bytyqi (målvakt).

Motala AIF (4-4-2): Rickard Göthberg – John Erlandsson (lk), Alberis da Silva, Mate Dujilo, Henrik Nilsson – Niklas Högberg, Cheick Diallo, Andreas Högberg, Tobias Johansson – Michael Kass Yousef, Arsim Gashi. Avbytare: Admir Lekiqi (Andreas Högberg 46), Jens Götberg (Michael Kass Yousef 89), Holm Kühl, Sandro Savarin (målvakt).

MATCHENS LIRARE

IFK Malmö: Magnus Ringdahl.

Motala AIF: Arsim Gashi.