Det svänger snabbt i Söderettans bottenstrid. Efter att ha vänt 0-1-underläge till seger med 2-1 i söndagens match mot Lindome GIF har IFK Malmö återigen möjlighet att klara ett nytt kontrakt av egen kraft.

En poäng är allt som fattas upp till Husqvarna FF ovanför nedflyttningsstrecket med tre omgångar kvar att spela.

 
– Jag skämdes enormt senast och därför var det extra skönt att vinna idag (läs söndag). Otroligt viktiga poäng och då de andra resultaten gick vår väg har vi plötsligt avgörandet i egna händer igen. En chans som vi inte tänker slarva bort, sade Bo Mårtensson, tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Det såg däremot länge och väl ut som att IFK Malmö skulle få svårt att plocka några poäng i söndagens ödesmatch.
 
"Gulingarnas" spel var trögt, nervigt och stillastående under större delen av första halvlek. Lindome GIF såg bara marginellt bättre ut, men hade likväl det största bollinnehavet och tog även ledningen med 1-0 i den 21:e minuten.

Ett mål som kom på den i stort sett enda chansen under de första 45 minuterna. Högerbacken Emil Jansson sköt, bollen som hade knapp styrfart landade inne i straffområdet och framför fötterna på Simon Chekroun som enkelt utnyttjade friläget med IFK-målvakten Magnus Ringdahl.
 
– Vi fick jobba i uppförsbacke hela tiden då de fick ett riktigt skitmål. Han hade turen att stå på rätt ställe, träffades av bollen och hade bara att skyffla in den, menade Bosse Mårtensson.
 
Först när IFK Malmö efter pausvilan flyttade upp Daniel "Bato" Jovanovic på topp och gick över till att spela 4-3-3 blev det riktig fart på laget.
 
Under i princip hela halvleken var det "di gule" som tryckte på. Det gav först utdelning då 1-1-målet föll i den 67:e minuten. Carl Philip Brandgård, ända nere vid kortlinjen, fick tillbaka bollen av Daniel Jovanovic och spelade snett inåt bakåt till Robin Nilsson som nätade invid närmaste stolpe.
 
Inhopparen Blerim Mullici skulle sedan komma att spela en avgörande roll. Högst tillfälligt uppflyttade Jörgen Svensson, i den situationen spelade IFK Malmö 3-3-4, nickskarvade vidare en höjdboll till Blerim Mullici som tog emot den och med en lös bredsida satte 2-1 i den 78:e minuten.
 
– Det fanns absolut ingenting att förlora på att spela 4-3-3 i andra halvlek. Vi var tvungna att chansa lite för att få hål på dem och det gav ju önskad effekt, som tur var, konstaterade en lättad IFK-tränare.
 
Blerim Mullici kunde ha blivit målskytt både två och tre gånger mot Lindome – men gjorde det lite för svårt för sig. Han hade två utsökta lägen där valde att dribbla en extra gång istället för att skjuta och på kuppen gick chanserna upp i rök.
 
Med en dryg minut kvar av ordinarie tid fick han sedan en tackling av en Lindomeförsvarare, snubblade till och skadade foten. Det såg otäckt ut då han fick bäras ut på bår, men efter matchen gav IFK-tränaren ett lugnande besked.
 
– Jag tror inte vi ska behöva oroa oss för att han ska missa nästa match, sade Bosse Mårtensson och tittade på Blerim Mullici som bara en kort stund efter slutsignalen gick till synes obehindrat, dock med en viss smärta i foten.

Det fanns många IFK:are som var bra – i den andra halvleken. Robin "Tomelilla" Nilsson och Joakim Persson dominerade på innermittfältet, men det var en doldis som den här gången var matchens lirare i hemmalaget.

Karim El hage, vänsterbacken som inte spelat många minuter på hela året, var en stor positiv överraskning när han nu fick chansen från start. Han var felfri under hela matchen och det gjorde Bosse Mårtensson glad.

 
– Han har haft mycket problem med skador, men har kommit starkt på sistone och nu när han fick chansen tog han den verkligen, berömde IFK-tränaren.

För IFK Malmö gäller det att komma över bortasyndromet – endast en seger på hela säsongen mot Motala AIF – inför matchen på lördag mot Skövde AIK.

 
– Nu ska vi tänka på det positiva och ta Skövde på lördag. Vi visar alltid moral på hemmaplan och kan vi bara plocka med den biten även till de bortamatcherna som återstår är jag inte alls orolig, avrundade Bosse Mårtensson.

STARTELVORNA

IFK Malmö (4-4-2): Magnus Ringdahl – Carl Philip Brandgård, Robert Kjellin, Jörgen Svensson, Karim El hage – Dan Mårtensson, Robin Nilsson, Joakim Persson (lk), Daniel Jovanovic – Måns Sörensson, Zoran Jovanovic. Avbytare: Blerim Mullici (Måns Sörensson 62), Demokrat Maxhuni (Blerim Mullici 89), Ahmedin Sudic, Joakim Svensson, Festim Bytyqi (målvakt).

Lindome GIF (4-4-2): Mathias Jevås – Emil Jansson, Jonatan Ask, Michael Johansson, Robin Eriksson – Alexander Ask, Martin Hernerfors, Patrick Bernvid (lk), Simon Chekroun – Rami Kurdali, Daniel Ohlsson. Avbytare: Andy Erheriene (Daniel Ohlsson 73), Erhan Erdogan (Simon Chekroun 79), Tobias Christensson (Rami Kurdali 86), Ifeanyi-Kizito Nwachukwu, Johan Larsson.

MATCHENS LIRARE

IFK Malmö: Karim El hage.

Lindome GIF: Simon Chekroun.