IFK Malmös U-lag får nöja sig med att spela i juniorserien division 1 även 2009. Redan i den första kvalmatchen till juniorallsvenskan mot Högaborgs BK tog det nämligen stopp för "gulingarna" som förlorade med klara 1-4 (1-1).

Alvaro Ripoll, tränare för IFK Malmös U-lag:
 
Öppningen av matchen var riktigt dålig från vår sida då Abbas Abbas orsakade en straff redan på ett tidigt stadium. Vi kunde dock omgående se till att rätta till detta misstag genom att vår målvakt, Johan Elvström, räddade straffen.

Det gav sedan ett visst lugn i laget och vi kom alltmer in i matchen. Vi hade ett stort bollinnehav och vi kände oss egentligen inte riktigt hotade av Högaborgs BK, som på alla sätt är ett bra lag, en enda gång under den första halvleken.

Efter att vi inom tränargruppen planerat den här matchen in i minsta detalj i två veckors tid, känns det tråkigt att vi nästan höll på att slänga allt i sjön genom det tidiga misstaget som nämnts i första stycket, men som sedan rättades till.

 
En tränare kan dock inte ta och planera för att en målvakt snubblar i eget straffområde när han har bollen vid sina fötter. Det var där vi gav bort matchen. För även om vi kvitterade i slutet av första halvlek kände vi fortfarande oro efter målvaktens och backlinjens otrygga agerande.

Under den andra halvleken hade vi en rad målchanser och även något friläge genom Demokrat Maxhuni som missades. Med kvarten kvar gjorde vi istället ett försvarsmisstag på högersidan där ytterbacken låg alldeles för långtifrån mittbackarna och 1-2 var ett faktum.

Fem minuter innan passade vi också på att göra ett byte och jag vill därmed klargöra att Alden Smajlovic definitivt inte byttes ut för någon dålig prestation. Han har nämligen en bra inställning på alla sätt och bidrar med mycket till den här gruppen.

Vi flyttade på samma gång fram mycket folk och då föll det tredje baklängesmålet för vår del. Det var återigen ett misstag av målvakten Johan Elvström som var placerad utanför straffområdet när en motståndare kom emot honom. Fjärde målet gick sedan till på exakt samma sätt.

En annan sak är att jag absolut inte vill utse Johan Elvström till någon syndabock. Det är däremot en mycket ung målvakt som måste slipa på en del färdigheter och det är upp till målvaktstränaren, Guy Nordin, som jag ska ha möte med imorgon, att åtgärda detta för allas bästa.

Vidare är det inte acceptabelt att så kallade A-lagsspelare i division 1 inte gör någon skillnad när man möter ett lag med spelare födda 1992 och 1993. Det är under all kritik och definitivt inte godkänt. Därför delar jag Bo Mårtenssons önskan om att jobba fram en bättre strategi och organisation så att vi på ett bättre sätt kan förbereda våra spelare inför framtiden.

Hur vi än vrider och vänder på det är det dock jag som är ansvarig för det här U-laget. Har spelare misslyckats, oavsett om de normalt sett tränar med A- eller U-truppen, är det som jag som bär ansvaret och så är det även i det här fallet.

Startelvan (4-4-2): Johan Elvström – Roland Levay, Daniel Weclewicz, Toni Parlov, Abbas Abbas – Edis Djugumovic, Erol Ali, Alden Smajlovic, Demokrat Maxhuni – Ali Burrniku, Ismail Güven. Avbytare: Milos Nikolic (Alden Smajlovic 70), Aleksandar Milutinovic, Mario Djordjevic, Mateo Mandic, Mujtaba Alshara (målvakt).