Tårfylld degradering för IFK Malmö

Tomma blickar och fåordiga spelare. Det är alltid tungt att åka ur en serie och IFK Malmö föll riktigt tungt – med hela 0-5 (0-1) – i ödesmatchen mot Husqvarna FF som efter två år i ettan skickade klubben ner i division 2.
 – Jag har spelat här i nio år, inte konstigt att känslorna brast för mig, konstaterade en tårögd Blerim Mullici.

För den 21-årige anfallaren Blerim Mullici kom tårarna direkt efter slutsignalen. Han sjönk därefter ihop raklång på Vapenvallens matta med ansiktet ner i gräset. Frustrationen i hans ögon var märkbar när han så småningom reste sig upp för att gå mot omklädningsrummet.

– Den här klubben har gett mig så mycket. Vi har vunnit pojk-SM, Gothia Cup och gått upp i ettan, men jag har aldrig varit med om något tyngre än det här. Det känns för jävligt att vi ska behöva åka ur med den här truppen, sade Blerim Mullici, till ifkmalmo.com.

Tränaren Bo Mårtensson gick på samma gång åt motsatt håll – bort från omklädningsrummet – för att försöka samla sina tankar. Här hade man saken om ett nytt kontrakt i helt egna händer – men misslyckades totalt.

– Det är förstås ganska tomt i skallen. Vi hade laddat på bästa sätt och självklart räknat med att vinna, men det här var symptomatiskt. Det har varit stolpe ut hela säsongen och det var precis så det kändes idag (läs lördag) också. 

Stolpe ut – bokstavligen talat – var det i den tolfte minuten. Daniel "Bato" Jovanovic gjorde nästan allt rätt på frisparken som han fick strax utanför straffområdet. Jovanovic slog den hårt och välplacerat, men var ändå någon centimeter fel och då tog den i stolpen istället för att gå i mål.

– Vi är ett spelande lag och därför trodde jag att vi skulle lyckas den här gången. Hade vi fått första målet hade de varit tvungna att öppna upp sig och då hade matchbilden blivit helt annorlunda, konstaterade Bosse Mårtensson.

Men det blev inte som han hade tänkt sig och i den 27:e minuten kunde Husqvarna också ta ledningen med 1-0. En tilltrasslad situation efter en hörna av Mattias Karlsson gav utrymme för mittbacken Richard Johansson som kunde nicka bollen förbi Magnus Ringdahl i IFK-målet.

– Surt, men möjligheterna i halvtid var ändå goda. Malmö Anadolu BI ledde över Norrby IF och då räckte det med ett mål för att klara oss kvar, påpekade IFK-tränaren.

Knappa kvarten in på den andra halvleken ökade Husqvarna på till 2-0. Lagkaptenen Jonatan Partin tog emot bollen efter en hörna och drog till på volley. Världens lyckoträff skulle det visa sig när bollen borrade sig in i krysset.

– Det är en gång på tusen att han sätter det skottet. En riktig flytträff och det känns tungt som fan nu, sade lagkaptenen Joakim Persson, som dock menade på att det inte var i Huskvarna som division 1-kontraktet flög all världens värld.

– Vi åker inte ur idag, det är alla andra skitmatcher som vi har gjort den här säsongen. Tyvärr har vi inte tagit de poängen som krävs för att klara oss och har bara oss själva att skylla att det blev på det här viset.

Efter 0-2-målet var IFK Malmö tvunget att chansa för att komma ifatt, gick ner på en trebackslinje och då rasslade det till ytterligare tre gånger bakom Magnus Ringdahl i IFK-målet.
 

  • 3-0 (75) – Vladica Zlojutro med ett skott mellan stolpen och Magnus Ringdahl.
  • 4-0 (82) – Emil Karlsson, fick bollen på sig inne i straffområdet och sköt förbi Ringdahl.
  • 5-0 (84) – Eddie Avdic slog till med en bredsida.
– De sista målen var bara en konsekvens av att vi flyttade upp och spelade på chans, kommenterade Bosse Mårtensson, som inte alls ville lämna några klara besked om hans vara – eller icke vara – i IFK Malmö nästa säsong.
 
– Jag vill smälta det här först och sedan se vad framtiden utvisar. Själv vet jag i stort sett, men det är inget besked som jag vill lämna ännu.
 
Carl Philip Brandgårds frustration var det första som mötte en i ett övrigt dödstyst omklädningsrum. Han, en av de spelarna som alltid gör sitt yttersta, satt djupt nedsjunken med händerna över ansiktet och skrek rätt ut när han kom att tänka på Husqvarnas avgörande 2-0-mål…
 
– Jävla piss. Det är så tråkigt att han får på den där jävla träffen som han normalt sett inte sätter.
 
Men det var också allt som sades innan den samlade presskåren förpassades till andra sidan dörren – efter spelarnas önskemål.
 
En efter en kom spelarna sedan ut. Daniel "Bato" Jovanovic, som låg bakom alla tre målen mot Lindome GIF, kunde ha blivit matchhjälte på nytt. Han hade frisparken som tog i stolpen, samt ett friläge som han nog borde ha satt strax efter Husqvarnas 2-0-mål.
 
– Det är första gången som jag åker ur en serie och det känns mycket tungt. Vi ska väl klara att ta oss tillbaka från detta också, om jag är med eller inte nästa år är dock inget som jag vet ännu. Det har vi inte bestämt ännu.
 
Stolpskottet då?
 
– Tyvärr, det är sådant som händer. Målvakten rörde sig knappt och hade bollen bara gått lite mer åt vänster hade den gått in.
 
Den sista som sade något innan IFK Malmö lämnade Vapenvallens innandömen för den tunga bussresan hem var Carl Philip Brandgård.

– Fy fan vad bull detta är.

STARTELVORNA

Husqvarna FF (4-1-4-1):
Ambjörn Lennartsson – Mattias Karlsson, Richard Johansson, Fredrik Knutsson, Johan Arvidsson – Jonatan Partin (lk) – Benet Gustafsson, Eddie Avdic, Adam Svensson, Vladica Zlojutro – Emil Karlsson. Avbytare: Alex Wendmu (Benet Gustafsson 72), Joakim Persson (Vladica Zlojutro 84), Jóhann Hökson (Emil Karlsson 87), Emmanuel Esam, Kim Karlsson (målvakt).

IFK Malmö (4-3-3): Magnus Ringdahl – Robert Kjellin, Ahmedin Sudic, Joakim Persson (lk), Karim El hage – Dan Mårtensson, Robin Nilsson, Zoran Jovanovic – Blerim Mullici, Måns Sörensson, Daniel Jovanovic. Avbytare: Carl Philip Brandgård (Karim El hage 46), Magnus Bönnemark (Ahmedin Sudic 63), Edis Djugumovic (Daniel Jovanovic 85), Demokrat Maxhuni, Festim Bytyqi (målvakt).

MATCHENS LIRARE

Husqvarna FF: Jonatan Partin.

IFK Malmö: Joakim Persson.