Trots avsaknad av den främste målskytten Dino Mesic hade IFK Malmös P95 inte några som helst problem att ta sig vidare till kvartsfinal i distriktsmästerskapet. I söndagens åttondelsfinal besegrades Landskrona BoIS med hela 5-0 (1-0).

Det blev ett sent besked gällande anfallaren Dino Mesics avstängning (till och med 2009-04-16) som omgående hade trätt i kraft varför den offensive mittfältaren Joy Hossain fick kallas in för att ersätta den förra. Det är ingen lätt uppgift att ersätta "trollgubben" Dino Mesic som skämt bort "gulingarna" med sina framgångsrika dribblingsnummer.

Borta från spel sedan tidigare var bland annat de tre anfallarna Alaa Ahmed (sjuk), Isak Listring (provträning med Malmö FF:s P96) och Nigel Jackman (knä).

IFK Malmö skulle komma att visa sig att vara mycket stabilt denna dag och kom också att dominera matchbilden fullständigt.

Redan under de inledande matchminuterna visade "di gules" spelare prov på vilket strålande spelhumör de var på denna dag när det mesta i passningsväg gick på ett och två tillslag. De fem mittfältarna hade inga problem med att nyttja kanterna effektivt och inläggen oroade hela tiden gästernas försvar.

Den stora skillnaden mellan halvlekarna var att "gulingarna" efter pausvilan visade på bättre positionsbyten och fina överlappningar, vilket ledde till större variation i anfallsspelet och effektivare djupledsspel.

Den första kvarten av den första halvleken hade fortfarande inte Landskrona BoIS haft bollen under kontroll på IFK Malmös planhalva. Aggressiviteten var riktigt bra från hemmalaget och bollen erövrades ofta högt upp på gästernas planhalva.

BoIS-målvakten gjorde många minnesvärda ingripanden och de två innerbackarna var följsamma i sitt markeringsspel, samtidigt som IFK-anfallarna valde att tråckla med bollen istället för att spela enkelt.

Knappt 20 minuter var spelade när Erik Cikaric väggspelade sig fram på vänsterkanten med Joy Hossain. Adam Nordkvist mötte bollen felvänd i utkanten av straffområdet, klackade fram Joy Hossain som avlossade ett tungt skott som målvakten enkelt kunde blockera.

Minuten senare var det så dags för en ny anstormning på vänsterkanten och när de första inlägget blockerades kunde sedan Stefan Vagic dröja kvar vid den bortre stolpen utan markering. När andra inläggsförsöket kom från Joy Hossain, smet Stefan Vagic mellan de båda innerbackarna och "tjuvade" bollen och satte den sedan enkelt i det bortre hörnet, 1-0.

Den bästa möjligheten före dess hade Safet Besic haft på sin frisparkskanon från 25 meter som smet strax ovanför ribban.

Under pausvilan pratades det om ett bättre samarbete mellan anfallarna och bättre skärpa i inläggen. Djupledsspelet behövde komma igång på allvar och det skulle kräva rörelse och fantasi för att få detta att fungera.

Med en kvart kvar av matchen och med Adam Nordkvist återigen som anfallspartner till Stefan Vagic kom IFK Malmös offensiv igång på fullaste allvar.

Anfallarna spelade därefter mycket klokt och valde att släppa bollen vidare eller tillbaka på ett tillslag istället för onödigt dribblande. Samarbetet mellan Nordkvist-Vagic var strålande och deras löpningar öppnande upp för varandra.

Just när Landskrona BoIS försökte sig på långa uppspel bakom den mycket stabila trebackslinjen i IFK Malmö slog Joy Hossain till efter en framspelning av Tugay Yildirim. Joy Hossain kom loss till höger i bortre delen av straffområdet och pricksköt sedan bollen invid stolproten, 2-0.

Kort därpå framspelade Adam Nordkvist en framstormande Stefan Vagic som direkt klippte till och målvakten tvingades lämna en retur på det tunga skottet. Adam Nordkvist höll sig framme och kunde på volley trycka in bollen strax under ribban, 3-0.

Ungefär minuten senare var det dags för Stefan Vagic att göra en läcker framspelning som helt friställde Adam Nordkvist som bara hade att rulla in bollen i öppet mål, 4-0.

Det tog blott 45 sekunder innan Stefan Vagic elegant vände bort två försvarare och spelade fram till Joy Hossain som förlängde bollen vidare till Oscar Hansson som disktinkt tryckte in bollen, 5-0.

"Di gule" låg sedan på för ett mål till, men slutresultatet stannade vid 5-0 trots hela 25-0 i avslut till hemmalaget.

"Gulingarna" svarade för en god insats och anfallsspelet var riktigt, riktigt bra i den andra halvleken. Anfallsparet Nordström-Vagic var strålande efter paus varför de utses till matchens lirare tillsammans med två andra giganter – Dardan Behrami som var överallt på mittplan och Tugay Yildirim som vann i stort sett varenda närkamp.

I kvartsfinalen kommer IFK Malmö att få möta segraren i mötet mellan Ifö Bromölla IF och Helsingborgs IF som spelas den 15 april. Kvartsfinalen kommer att spelas på bortaplan i vecka 19.

Matchen spelades 2×30 minuter.

Startelvan (3-5-2): Nils Löfberg – Christian Addo, Shadi Romi, Edwin Adolfsson – Samim Saadat, Dardan Behrami, Tugay Yildirim, Safet Besic, Oscar Hansson – Stefan Vagic, Adam Nordkvist. Avbytare: Adil Hakimi, Astrit Brahimi, Erik Cikaric, Joy Hossain, Lukas Dahlström.

Matchens lirare:
Adam Nordkvist, Dardan Behrami, Stefan Vagic & Tugay Yildirim.