IFK Malmös P95 är tillbaka som vinnare. Efter att ha förlorat den tidiga seriefinalen mot IF Limhamn Bunkeflo 2007 vann "gulingarna" fredagens bortamatch i P14 Skåne grupp A1 mot IFK Klagshamn med odiskutabla 4-0 (2-0).

Inför dagens match hade "gulingarna" slipat på försvarsspelet och på att ställa om snabbare. Några spelare hade också tvingats till lite välbehövlig vila.

Det viktiga inför matchen skulle komma att bli att ha rätt fokus och att visa upp disciplin och ordnat försvarsspel, något som saknades i den förra matchen.

Dessvärre kom matchen inte att spelas på Klagshamn IP:s fina gräsmatta, utan i det bortre området som endast innehöll en "åker", det vill säga en plan full av ojämnheter, högt gräs och en drös med maskrosor.

"Di gule" gillade inte alls planen och tyckte att det "störde" passningsspelet. Likväl höll "gulingarna" ett fint passningsspel trots att planen inte inbjöd till något sådant.

IFK Malmö öppnade disciplinerat och styrde motståndarnas attacker med fint försvarsspel för att sedan blixtsnabbt ställa om till anfall. Efter ett tag flyttade "di gule" fram sina positioner och kunde störa högre upp i planen.

Adam Nordkvist tog sig med framgång runt på kanten och levererade två gånger om ett inlägg som for i knähöjd genom hela målgården. Tyvärr hann ingen "guling" fram i tid för att stöta in bollen i mål.

Några spelare prövade lyckan utifrån, men skotten var lite lama.

I den elfte matchminuten kunde Adam Nordkvist åter snurra runt på sin kant och leverera ett hårt inlägg som Joy Hossain kunde stänka upp i nättaket, 1-0.

Knappt 90 sekunder senare var det dags igen för fint förarbete av Adam Nordkvist och denna gång var det Tugay Yildirim som med sitt första mål i IFK-tröjan kunde utöka ledningen till rättvisa 2-0 genom ett distinkt skott i det bortre hörnet.

Sedan ägnade sig hemmalaget åt försvarsspel och farliga omställningar, medan gästerna försökte hitta luckor i defensiven.

Stefan Vagic gjorde fina, smarta löpningar och med fint understöd av yttrarna Adam Nordkvist och Erik Cikaric – som följde Rickard Bjelks instruktioner till punkt och pricka – som hela tiden rörde sig centralt och skapade åt ytor åt sig själva på kanten.

Centrallinjen i IFK Malmö var annars felfri. Nils Löfberg i IFK-målet hade blott ett skott att mota, men desto fler farliga inlägg som han kom högst på som han snabbt iscensatte till ett nytt IFK-anfall.

Shadi Romi skötte sig fantastiskt och styrde upp backlinjen förträffligt där alla försvarsspelarna ska ha en eloge.Tugay Yildirim vann det mesta på mittfältet och visade på en härlig energi och vilja.

I den andra halvleken bevakade "di gule" snyggt sin ledning och några spelare passade på att vila. Det blir trots allt tre matcher på nio dagar.

Försvarsspelet var utmärkt efter pausen och IFK Malmö avstyrde motståndarnas attacker förträffligt. Den enda farligheten hemmalaget stod för var en nick på hörna som Nils Löfberg enkelt kunde klistra.

Mot slutet av matchen, i takt med att IFK Klagshamn lyfte ytterligare i planen, fick Stefan Vagic de ytor han traktat efter hela matchen.

Lukas Dahlström kunde med en fin boll hitta fram till en urstark Stefan Vagic som rundade målvakten och gjorde kyligt 3-0.

Knappt två minuter senare erövrade Stefan Vagic bollen efter hårt slit och kunde sedan sprinta ifrån och via målvaktens händer kruta in bollen i nättaket till 4-0.

"Di gule" gjorde en bra insats och bestämde både matchtempo och händelseutvecklingen i matchen. Trots att de två sista målen föll i slutet var segern aldrig i någon fara.

Hade fotbollsplanen varit av bättre sort kunde IFK Malmö fått ytterligare utdelning tack vare sitt fina passningsspel – något som stördes en aning av planens ojämnheter och nyckfullheter.

Matchen spelades 2×30 minuter.

Startelvan (4-3-3): Nils Löfberg – Edwin Adolfsson, Alexandar Trifkovic, Shadi Romi (lk), Christian Addo – Dardan Behrami, Tugay Yildirim, Joy Hossain – Erik Cikaric, Stefan Vagic, Adam Nordkvist. Avbytare: Adil Hakimi, Alaa Ahmed, Astrit Brahimi, Benjamin Blomberg, Lukas Dahlström.

Matchens lirare: Adam Nordkvist, Shadi Romi, Stefan Vagic & Tugay Yildirim.