Nu måste det hända något drastiskt i IFK Malmö om det inte ska bli degradering till division 3. Sju insläppta mål och dessutom tre utvisningar i lördagens viktiga bortamatch mot bottenkonkurrenten Nybro IF kan bara beskrivas som pinsamt.

– Det var en på alla sätt sjuk match och vi gjorde inte det jobbet som krävdes. Om man ska ta poäng krävs det betydligt mer från samtliga fötter och huvuden, konstaterade Jörgen Ohlsson, djupt bedrövad tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Endast tre veckor hann alltså gå sedan 0-5-debaclet hemma mot IFK Klagshamn innan det var dags för ännu en genomklappning.

Men den här gången var det faktiskt ännu värre.

– Tyvärr var det samma takter som i andra halvlek mot IFK Klagshamn. Det räcker att man tummar lite på jobbet som ska göras, för bättre är vi inte och då duger det inte att gå på halvfart. Vi hade för många som inte gjorde vad de skulle, sade Jörgen Ohlsson.

Redan i den 15:e minuten gjorde Nybro 2-0 och efter det att matchen avbrutits en kvart på ett kraftigt åskoväder kom även trean.

Strax före pausvilan gick IFK:s André Birgersson, som redan hade ett gult kort, hårt åt med dobbarna före och den första utvisningen – en grov sådan – var ett faktum.

– Jag tycker inte att det skulle ha varit en grov utvisning även om han hade åkt ut ändå. Han tog bara bollen och det borde ha räckt med ett gult kort, menade IFK-tränaren Jörgen Ohlsson.

Drygt sex minuter in på den andra halvleken kom 4-0-målet och minuterna därefter följde en utvisning på Demokrat Maxhuni efter att ha orsakat en straff för Nybro.

Ytterligare en utvisning skulle komma för IFK Malmö och i den 75:e minuten – vid ställningen 6-0 till Nybro – fick Ahmedin Sudic sin andra varning för dagen och därmed var det bara sju gula utespelare kvar på planen.

– Det såg helt schysst ut, axel mot axel, och ändå var domaren tvungen att plocka fram ytterligare ett gult kort, suckade Jörgen.

Uppenbart är att man har problem med disciplinen. På tolv spelade matcher har laget dragit på sig fem röda kort.

– Så här kan det inte fortsätta om vi ska vinna några matcher. Man måste kunna behärska sig. Har man redan ett gult kort gäller det att ta det lugnt.

Jörgen Ohlsson riktade samtidigt skarp kritik till domarteamet med Levente Szasz, Ljungby, i spetsen.

– Hela andra halvlek var en parodi med gula och röda kort åt höger och vänster.

– Man ska inte skylla på domaren. Vi hade förlorat matchen ändå, men han bidrog en hel del till frustrationen i i och med att han inte dömde likadant åt båda hållen. Deras spelare och publik tyckte också det var pinsamt, vilket tyder på att det var något som inte stämde.

Ett tydligt exempel var när lagkaptenen Robert Kjellin drog på sig en varning för snack i den 68:e minuten

-Robban måste få fråga varför han inte blåser frispark. Han är ju trots allt kapten.

Den omdiskuterade domarinsatsen till trots – IFK Malmö var under all kritik och Nybro vann fullt välförtjänt.

– Vi jobbade inte tillräckligt hårt och vi blev straffade, sade Jörgen Ohlsson.

Enda egentliga heta chansen som IFK Malmö hade på hela matchen var när anfallaren Pontus Jansson sprang sig fri – och blev fälld – efter fem minuters spel.

– Han blev kapad bakifrån – det skulle ha varit straff.

Med tio omgångar kvar att spela är "di gule", som på förhand tippades vara ett topplag, fortsatt nästjumbo i Södertvåan.

– Vi är tydligen inte bättre. Det är bara att konstatera faktum och jobba på att försöka vända den här trenden, konstaterade Jörgen Ohlsson.

Och nu måste det väl ändå till en del förändringar?

– Det är klart att något måste göras. Vi måste få upp tempot på träningarna och det kan hända att vi blir tvungna att banta truppen.

Några namn?

– Jag håller det för mig själv tills att det blir officiellt.

STARTELVORNA

Nybro IF (4-4-2): Fredrik Nilsson – David Evaldsson, Daniel Holm (lk), Besim Shulemaja, Shayan Taleb – Jörgen Helmersson, Mikael Thorén, Philip Rosqvist, Robert Björklund – Mattias Evestål, Martin Östensson. Avbytare: Robin Karlsson (David Evaldsson 57), Viktor Millien (Jörgen Helmersson 60), Victor Nilsson (Martin Östensson 74), Emil Andersson, Samuel Häggbring (målvakt).

IFK Malmö (4-4-2): Dejan Garaca – Ahmedin Sudic, André Birgersson, Robert Kjellin (lk), Carl Philip Brandgård – Blerim Mullici, Ali Burrniku, Robinn Sander, Demokrat Maxhuni – Pontus Jansson, Jörgen Svensson. Avbytare: Tobias Rosenlind (Pontus Jansson 46), Dzevad Nezirevic (Robinn Sander 71), Emmanuel Frimpong, Hans Mattisson. 

MATCHENS LIRARE

Nybro IF: Robert Björklund.

IFK Malmö: Carl Philip Brandgård.