Efter det femte raka nederlaget är IFK Malmö nere på en jumboplats i division 2 Södra Götaland. ”Gulingarna” hade det mesta av spelet och chanserna – men förlorade ändå höstpremiären mot IFK Hässleholm med uddamålet, 2-3 (0-2).

Det var egentligen inte mer än de tre poängen som saknades för att Anders Grimberg "riktiga" comeback som tränare i IFK Malmö skulle vara fulländad.

– Hur konstigt det än låter finns det en hel del att glädja sig åt, men det är klart att den här förlusten svider något oerhört, konstaterade en klart dämpad Anders Grimberg som bland annat fick vara med om att den fyra matcher långa sviten utan gjorda mål bröts.

– Vi var det bästa laget i 90 minuter, fast helt klart finns det detaljer som vi ska bli bättre på. De målchanserna som vi skapade inger dock stort hopp inför de nio matcherna som är kvar.

Det var IFK Malmö som redan från start låg på, hade mycket boll och skapade chanser. IFK Hässleholm satsade på ett effektivt och snabbt omställningsspel som renderade i en del farligheter.

Hässleholm behövde inte mer än drygt fyra minuter för att ta ledningen. En kontring på vänsterkanten avslutades med att Simon Larsson var fri och kunde placera in bollen i den bortre delen av målet. Helt utan chans för seriedebuterande IFK-målvakten Marco Lindholm-Passanante.

Nästa kalldusch inträffade i den 25:e minuten. Ett enkelt misstag i försvaret öppnade upp för Filip Thurn som kom fri mitt framför mål och enkelt rullade in 2-0 för bortalaget.

– Hela den första halvleken grinade oss rakt i ansiktet. Vi hade massor av chanser och istället fick vi två mål emot oss, suckade Anders Grimberg.

Då fick den andra halvleken en betydligt bättre start för IFK Malmö. Tobias Rosenlind bröt en passning och spelade fram till nyss inbytte Marko Knezevic som inte hade varit på planen mer än i en dryg minut när han rullade in reduceringen, 1-2, via den bortre stolpen.

"Gulingarna" dominerade tillställningen totalt och i den 61:e minuten kom utdelningen. Nu var det Blerim Mullici som slog en hörna in i straffområdet där lagkaptenen Robert Kjellin nådde högst och kunde nicka in 2-2-målet.

Fem minuter senare var Marko Knezevic nära att upprepa sin prestation vid 1-2-målet. Den här gången använde han sig av två tvåfotsdribblingar för att ta sig fram – men fick bollen för nära fötterna och kunde retfullt se när avslutet smet strax utanför.

Mitt i IFK-pressen smet IFK Hässleholm upp och i den 70:e minuten kunde Johan Birgersson göra 3-2 på ett friläge.

– Vi blev straffade direkt på våra misstag, erkände Anders Grimberg som heller inte var sen med att berömma motståndet.

– IFK Hässleholm hade ett oerhört kreativt omställningsspel med kraftfulla spelare som inte precis gjorde det lätt för oss.

På slutet hade IFK Malmö några kvitteringschanser. Närmast var det när en riktig projektil från Robert Kjellin träffade Marko Knezevics skalle.

– Jag hatar egentligen att säga det, men om det hade funnits fotbollslag som hade fallit med flaggan i topp hade vi definitivt gjort det idag (läs lördag), påpekade Anders Grimberg.

– Samtidigt vet jag att hedersamma förluster står en upp i halsen.

Många var det som var bra  "di gule" – bäst av dem alla var den ettrige mittfältaren Ali Burrniku.

Efter GIF Nikes första seger för säsongen, 3-1 mot Lilla Torg FF, är IFK Malmö sist i tabellen. Fem poäng skiljer till en plats ovanför nedflyttningsstrecket – fyra till en kvalplats.

STARTELVORNA

IFK Malmö (4-4-2): Marco Lindholm-Passanante – Mustafa Arezoo, Jörgen Svensson, Carl Philip Brandgård, Karim El hage – Ali Burrniku, Robert Kjellin (lk), Tobias Rosenlind, Edis Djugumovic – Blerim Mullici, Robinn Sander. Avbytare: Marko Knezevic (Robinn Sander 46), Toni Parlov (Edis Djugumovic 78), Dzevad Nezirevic, George Safi, Festim Bytyqi (målvakt).

IFK Hässleholm (4-4-2): Joel Ringström (lk) – Oskar Olsson, Christoffer Olsson, Peter Olsson, David Adolfsson – Burim Rexhepi, Johan Birgersson, Joel Svensson, Daniel De Stefano – Filip Thurn, Simon Larsson. Avbytare: Daniel Engel (Daniel De Stefano 65), Pontus Lindell (Burim Rexhepi 78), Jesper Bertilsson, Joel Wedenell, Carl Lindell (målvakt).

MATCHENS LIRARE

IFK Malmö: Ali Burrniku.

IFK Hässleholm:
Burim Rexhepi.