Första bortasegern kunde inte ha kommit lägligare för bottenkrigande IFK Malmö när man vann lördagens sexpoängsmatch mot Ifö Bromölla IF med klara 4-1 (1-1). Ett resultat som tog "di gule" upp på en kvalplats i Södertvåan.

Direkt efter matchen var det livat i "gulingarnas" omklädningsrum och segersången"”Bättre och bättre dag för dag" hördes lång väg. Inte undra på då det var den blott tredje segern för året och första gången sedan omgång 10 som man inte ligger under nedflyttningsstrecket.

– Det är ännu långt kvar, det återstår fyra omgångar, men det här var viktigt. Vi spelade så rätt i andra halvlek och det var en fingervisning om att det var vår tur att vinna, konstaterade Anders Grimberg, nöjd tränare i IFK Malmö, till ifkmalmo.com.

Redan i den åttonde minuten gjorde IFK Malmö 1-0 efter en lång utspark av målvakten Marco Lindholm-Passanante. Robinn Sander nickskarvade fram till Jörgen Svensson som kunde lobba över en felplacerad Ola Olausson i Bromöllamålet.

Bromöllas spel, med tre man i anfallet, orsakade stora problem för IFK Malmö som ständigt blev uppsnurrat på kanterna. Och i den 20:e minuten var det kvitterat sedan Jesper Carlsson slagit in bollen i det bortre hörnet av målet.

Resultatet stod sig halvleken ut – men var inte logiskt eftersom Bromölla haft mängder av målchanser, däribland en stolp- och en ribbträff.

– Vi låg fel med våra yttrar och inte fick inte alls tag i deras ytterforwards på hela första halvlek. Därför ändrade vi lite i uppställningen för att kunna markera tidigare och de skapade inte heller lika mycket efter pausen, sade Anders Grimberg.

För IFK Malmö fick den andra halvleken en ännu bättre start än den första. Redan efter drygt fyra minuters spel spelade Robinn Sander fram till Karim El hage som drev längs med vänsterkanten, kom helt fri och sköt mellan benen på målvakten.

Hemmalaget hade sedan en hel del heta lägen till kvittering, men "di gule" var hela tiden vasst i omställningarna och visade kämpartakter. En frispark från Tobias Rosenlind hittade fram till Robinn Sander som med en klockren volley kunde sätta 3-1 i den 77:e minuten.

Efter de två baklängesmålen var det ett uppgivet Bromölla som hängde med huvudena. Tio minuter senare blev det också 4-1. Tobias Rosenlind dribblade av en spelare ute på kanten och friställde Ali Burrniku som iskallt satte bollen invid stolpen..

– Det fanns en jäkla geist i laget och spelarna hjälpte varandra på ett helt annat sätt än i första halvlek. Vi hade ett mycket bättre passningsspel och kunde därför också förvalta våra målchanser, förklarade Anders Grimberg.

Många var det som var bra i IFK Malmö. Ahmedin Sudic, mittbacken, fick priset som matchens lirare, men det kunde lika gärna ha gått till målvakten Marco Lindholm-Passanante, med många fina räddningar, eller den offensive vänsterbacken Karim El hage.

Försvararen André Birgersson fick lämna ett sent återbud efter att ha ramlat från en stege på sitt jobb som snickare och skadat svanken. Det innebar att Carl Philip Brandgård fick ta ett kliv in i mitten och Mustafa Arezoo sättas in som ny högerback.

STARTELVORNA

Ifö Bromölla IF (4-5-1): Ola Olausson – Pierre Ohlsson, Hampus Lundkvist, Per Håkan Brynolfsson (lk), Daniel Nilsson – Kim Thörnberg, Markus Svensson, Martin Lindstrand, Berat Gjyrevci, Christopher Nilsson – Jesper Carlsson. Avbytare: Suad Brahimi (Pierre Ohlsson 68), Joel Nilsson (Jesper Carlsson 76), Jacob Lennartsson (Martin Lindstrand 82), Martin Michalski, Fredrik Andersson (målvakt).

IFK Malmö (4-4-2): Marco Lindholm-Passanante – Mustafa Arezoo, Ahmedin Sudic, Carl Philip Brandgård, Karim El hage – Ali Burrniku, Robert Kjellin (lk), Tobias Rosenlind, Demokrat Maxhuni – Robinn Sander, Jörgen Svensson. Avbytare: Edis Djugumovic (Demokrat Maxhuni 79), Marko Knezevic (Robinn Sander 88), Martin Sosa, Festim Bytyqi (målvakt).

MATCHENS LIRARE

Ifö Bromölla IF: Martin Lindstrand.

IFK Malmö: Ahmedin Sudic.