Efter en mållös första halvlek kunde IFK Malmös P95 till slut vinna söndagens match i P14 Skåne grupp A mot Höganäs BK med 4-2.

"Di gule" var förvarnat om gästerna utmärkta defensiv och de hade som bekant bara släppt in två mål hittills i seriespelet – fram tills denna dag.

Höganäs BK formerar ofta om sitt lag från 4-4-2 till 4-5-1 i försvar och det skulle visa sig bli trångt på offensiv planhalva. Tålamod skulle bli nyckeln och det visste "gulingarna" om.

Intressant var att IFK Malmö återgick till sin "gamla" 4-3-3-uppställning. Även värt att notera var Robin Olins debut hos "di gule" och att ytterbacken Adil Hakimi åter vaktade målet i skadade Nils Löfbergs frånvaro.

Uttryck som "full fart framåt" och "anfall är bästa försvar" blev förverkligat i IFK Malmös utmärkta spel idag, i synnerhet i den andra halvleken.

Annars var det Höganäs BK som öppnade matchen bäst med flera fina djupledsbollar över en något felplacerad backlinje hos hemmalaget. Två utmärkta målchanser inom beloppet av tre minuter slutade med lama skott strax utanför stolpen.

Höganäs BK fortsatte att oroa IFK Malmö de första 12-13 minuterna med långa uppspel. Detta ledde även till ett flertal resultatlösa hörnsparkar.

När Shadi Romi tvingades utgå efter en kvart fick Robin Olin ta klivet in i mittlåset och hans debut var mycket imponerande. Dardan Behrami ersatte på kanten och växte med uppgiften i den andra halvleken.

Omställningarna från försvar till anfall tog fortfarande alldeles för lång tid och ledarstaben behövde genast ändra på det varför Rani Al-Saad och Nigel Jackman byttes in redan före pausvilan.

Spelet jämnade ut sig betydligt och det var viss fördel IFK Malmö – sett till antalet målchanser i alla fall. De bästa chanserna hade dock fortfarande gästerna svarat för.

Störst anledning till att "gulingarna" kunde arbeta sig tillbaka i matchen var Lukas Dahlströms defensiva och outtröttliga arbete på mittplan. Han noterades för över 90 procent vunna närkamper.

I pausvilan betonades vikten av att "gå in i närkamperna", rörelse, få tillslag och bättre skärpa i de avgörande passningarna. Snabbt repeterades grundpositionerna och uppgifterna eftersom det var ett tag sedan man spelade 4-3-3.

Andra halvleken var cirka 90 sekunder gammal när Joy Hossains utmärkta hörnspark hittade en helt ren Christian Addo mitt framför målet som nickade bollen över målvakten och in i mål, 1-0.

Efter målet kom "di gules" offensiv igång på allvar. Trots att hemmalaget hade ett ledningsmål att gå på fick ledarstaben hela tiden "tygla" spelarna från att attackera med allt för mycket folk med tanke på gästernas kvicka kontringar.

Åtta minuter efter det första målet var det dags för Rani Al-Saad att skära in från kanten och elegant servera Nigel Jackman bollen vid första stolpen som utan att tveka stänkte in bollen på volley, 2-0.

Det skulle dock bara gå en minut innan Höganäs BK hade reducerat. På en hörnspark nickade Hugo Henfeld in bollen via Edwin Adolfssons skalle och ribban i mål, 1-2.

Två minuter senare trodde de flesta att IFK Malmö skulle gå upp i 3-1-ledning när Samim Saadat störtade fram mer än 50 meter, dribblade förbi fyra motståndare i hög fart och sköt från distans. Bollen gick halvmetern utanför kryssribban.

Höganäs BK oroade hela tiden med sina långa tajmade uppspel, men var det inte Robin Olin som förtjänstfull bröt så var det antingen Shadi Romi eller Edwin Adolfsson som gjorde ett utmärkt försvarsarbete.

Med knappt en kvart kvar kunde så IFK Malmö välförtjänt dryga ut ledningen ytterligare. Offensivt härlige Christian Addo hittade Rani Al-Saad vid bortre stolpen som efter ett magnifikt skott satte 3-1.

Annars tillhörde andra halvleken Adam Nordkvist helt och hållet. Med fantastisk arbetskapacitet, utmärkta glidtacklingar (klev av planen med blodiga knän) var han stor segerorganisatör med sina öppnade passningar.

Dock skulle Höganäs BK åter reducera, men inte fullt så välförtjänt eftersom halvleken tillhörde hemmalaget som gjorde en av sina bästa halvlekar i år.

På en frispark – som aldrig borde ha bedömts som frispark så till vida skuldertacklingar är ett regelbrott – kunde en förlupen boll hitta fram till den påpasslige Tobias Tönnerberg som stötte in bollen bakom en annars alert Adil Hakimi, 2-3.

Med sju minuter kvar gick hemmalaget över till en 4-4-2-uppställning med Lukas Dahlström och hans vapendragare Tugay Yildirim vid sin sida och då upphörde motståndarnas attacker centralt på planen.

Det skulle ändå visa sig att "di gule" ville mer och visade också upp ett bredare register. På stopptid gjorde man matchens vackraste mål.

Lukas Dahlström fick bollen från Dardan Behrami centralt på planen. Därefter väggspelade han två gånger med Tugay Yildirim. Den senare vände sedan bort två försvarare och passade sedan Stefan Vagic på kanten. Stefan Vagic spelade sedan Nigel Jackman som från två meters avstånd inte hade några problem med att göra sitt andra mål för dagen, 4-2.

Skönt att IFK Malmö så snabbt kunde hitta tillbaka till sitt spel. Lite drygt en halvlek behövde "gulingarna" på sig för att kunna plocka fram lite härliga kombinationer.

I och med dagens seger gick man om Höganäs BK i tabellen och skuggar trion i topp, fast med en match mindre spelad.

Nästa helg tar IFK Malmö emot Eslövs BK på lördagen klockan 13.15. En match man inte vill missa.

Matchen spelades 2×30 minuter.

Startelvan (4-3-3): Adil Hakimi – Robin Olin, Edwin Adolfsson, Shadi Romi, Christian Addo – Safet Besic (lk), Lukas Dahlström, Joy Hossain – Erik Cikaric, Stefan Vagic, Samim Saadat. Avbytare: Adam Nordkvist, Dardan Behrami, Nigel Jackman, Rani Al-Saad, Tugay Yildirim.

Matchens lirare: Adam Nordkvist & Lukas Dahlström.